Wist je dat deze boekweitpannenkoeken al eeuwen gebakken worden in Bretagne?
En dat ze bovendien ook glutenvrij zijn?
Heerlijk voor ‘n lekker, stevig ontbijt…
Contents
Tips en Weetjes
Op zoek naar een lekkere, glutenvrije broodvervanger met paleo ingrediënten? Ga dan aan de slag met onderstaande 2 recepten, zodat je snel of morgen zal genieten.
Boekweit is geen graan. Het bevat ook geen gluten. Het is een gekend gewas voor op arme gronden, zoals bijvoorbeeld de geboorstestreek van Stef in de Kempen. Het gewas doet het niet goed bij extra bemesting, daar waar tarwe bij extra bemesting wel extra oogst oplevert. Dit verklaart ten dele waarom de teelt van boekweit sterk achterop is geraakt.
Geen graan? Dus wel paleo. Ook de Japanners (bekend van het Okinawa dieet waar flink wat mensen gezond 100 jaar mee worden) gebruiken boekweit om er noedels van te maken. Voor de paleo pasta liefhebbers: ga ook eens op zoek naar deze Japanse zogenaamde “soba” noedels.
Geen gluten, dus:
- ideaal voor mensen met een glutenintolerantie
- kan je er ook geen brood mee bakken…dus:
- ideaal voor “plat gebak” zoals pannenkoeken: met spek zoals dat in de Kempen en bij de Bretoenen in Frankrijk al eeuwenlang gebakken wordt.
Inderdaad: al generaties lang is geweten dat boekweitmeel ideaal is om pannenkoeken mee te bakken. Het authentieke Bretoense recept volgt hieronder. Mia serveert met spek, met ander vlees, met ghee of gewoon zo. Wees creatief en draai het als wrap rondom wat je maar bedenken kan. Zolang je vulling paleo is, zit je goed.
Je zal hier en daar toch lezen dat boekweit niet paleo is. De logica is dat je in paleo groenten, fruit, vlees en vis gaat eten. Dus niet zoals het “gewone” westers dieet: boterham met een beetje beleg. Maar wel: “alleen het beleg”. Zoeken naar broodvervangers zoals dit lekkere amandelbrood : je gebruikt dan wel de “correcte paleo ingrediënten” maar het druist een beetje in tegen de onderliggende paleo dieet van groenten , fruit, vlees en vis.
Ook handig om weten is dat boekweitmeel een lage GI (glycemische index) heeft van 44. Vergelijk met stokbrood: 95! Je bloedsuikerspiegel gaat dus met boekweit minder pieken dan met tarwe. Dat is altijd gezond voor je. Hoef je geen diabetes voor te hebben.
Hoe klassieke Bretoense boekweitpannenkoeken maken
Een traditioneel Bretoens pannenkoekenbeslag bevat behalve geen melk:
- geen (zelfrijzende) bloem
- geen bier
- geen eieren
Anders gezegd: je hebt iets anders nodig dan 1 van deze 3, om het beslag te doen rijzen.
Wat precies? Tijd… Veel tijd – 1 dag!
Je zal zien dat in Mia’s recept hieronder het beslag 30 minuten rust. Dat komt omdat er ei mee in het beslag zit.
Authentieke ingrediënten
- 500 gram boekweitmeel (indien mogelijk: Sarassin IGP Bretagne)
- 1000 gram water (500 ml dag 1 + 500 ml dag 2)
- 20 gram Guérande zeezout
- 1 eetlepel echte honing
- reuzel (varkensvet) om te bakken
Hoe klassiek boekweitpannenkoekenbeslag maken
- Doe al de boekweit, al het zout, alle honing en 500 gram water in een kom. Meng met je handen door elkaar, knijp het deeg door je vingers.
- Wanneer je een stevig, samenhangend deeg hebt: sla je met je open hand het deeg een 2tal minuten op het deeg, zodat het deeg soepeler wordt.
- Bedek de kom met plastiekfolie. Zet in de koelkast.
- De volgende dag haal je 1 uur voor je gaat bakken je deeg weer uit de koelkast.
- Voeg er de rest (de andere 500 ml) van het water aan toe en meng tot een beslag: met de hand of met een garde. Laat 1 uur rusten.
- In Bretagne worden de pannenkoeken gebakken op een ‘billig’: een gietijzeren, ronde bakplaat. Zie foto hierboven. De baktemperatuur is 200 tot 230 graden. Heb je dat niet, gebruik je een koekenpan.
- Vet de billig of je pan in met reuzel.
- Schep beslag met een pollepel uit. Op de billig strijk je het met een ‘rozell’ (houten staafje op de foto hierboven) uit: tot een zeer dunne pannenkoek. In de pan draai je de pan, zodat het beslag zo dun mogelijk uitloopt.
- Bak de boekweitpannenkoek in ongeveer 1 minuut gaar. Af- of uitscheppen met een spatula.
Hoe maakt Mia boekweitpannenkoeken? Sneller dan in Bretagne!
Ingrediënten
- 250 gram boekweitmeel
- 500 gram zelfgemaakte amandelmelk *
- een snufje Himalaya of Keltisch zeezout
- 1 biologisch ei
- kokosolie om te bakken
Bereiding
- Meng alle ingrediënten met de mixer (met kloppers) snel tot een homogeen beslag.
- Laat een half uurtje rusten.
- Bak je pannenkoeken in kokosolie op een vrij hoog vuur. Dit gaat vrij snel en ze zijn gemakkelijk om te draaien. Draai pas om als de pannenkoeken bovenaan droog zijn... Want wat nat is: hangt uiteraard niet samen en zal dan ook tijdens het omdraaien breken.
Dit makkelijke boekweit pannenkoeken recept wordt aangeboden door Mia uit Andalucia.
Wil je wel eens uit eten gaan plus alle drukte ver achter ja laten, ga dan eens uitblazen in een oase van rust, plus proeven van Mia’s paleo gerechten: maak hier je reservering.
Boekweit hoort niet thuis in paleodieet ondanks dat het feitenlijk geen graan is.
Klopt Eric: Loren Cordain geeft in zijn boek “The Paleo Answer” flink wat wetenschappelijk gestaafde redenen waarom mensen beter geen boekweit zouden eten. Dus wie Cordain’s strikt paleo dieet volgt, die laat ook de pseudogranen staan.