Boekweitpannenkoeken recept

Op zoek naar een lekkere, glutenvrije broodvervanger met paleo ingrediënten? Ga aan de slag met dit makkelijk boekweitpannenkoeken recept zodat je snel zal genieten.

Boekweit is geen graan en bevat ook geen gluten. Het is een gekend gewas voor op arme gronden, zoals bijvoorbeeld de geboorstestreek van Stef in de Kempen. Het gewas doet het niet goed bij extra bemesting, daar waar tarwe bij extra bemesting wel extra oogst oplevert, wat ten dele verklaart waarom de teelt van boekweit sterk achterop is geraakt.

Geen graan: dus wel paleo. Ook de Japanners (bekend van het Okinawa dieet waar flink wat mensen gezond 100 jaar mee worden) gebruiken boekweit om er noedels van te maken. Voor de paleo pasta liefhebbers, ga ook eens op zoek naar deze Japanse "soba" noedels.

Geen gluten, dus:

 • ideaal voor mensen met een glutenintolerantie
 • kan je er ook geen brood mee bakken…dus:
 • wel ideaal voor "plat gebak" zoals pannenkoeken: met spek zoals dat in de Kempen en bij de Bretoenen in Frankrijk al eeuwenlang gebakken wordt.

Inderdaad: al generaties lang geweten dat het ideaal is om pannenkoeken te bakken en lekker hartig met spek, dus serveert Mia ze ook met ander vlees, met ghee of gewoon zo. Wees creatief en draai het als wrap rondom wat je maar bedenken kan, zolang je vulling paleo is, zit je goed.

Je zal hier en daar toch lezen dat boekweit niet paleo is. De logica is dat je in paleo groenten, fruit, vlees en vis gaat eten. Dus niet zoals het "gewone" westers dieet: boterham met een beetje beleg. Maar wel: "alleen het beleg". Zoeken naar broodvervangers zoals dit lekkere amandelbrood : je gebruikt dan wel de "correcte paleo ingrediënten" maar het druist een beetje in tegen de onderliggende paleo dieet van groenten , fruit, vlees en vis.

Ook handig om weten is dat boekweitmeel een lage GI (glycemische index) heeft van 44, vergelijk met stokbrood 95: je bloedsuikerspiegel gaat dus minder pieken, wat altijd gezond is, zelfs voor niet diabeten.

Boekweitpannenkoeken recept

Recept boekweitpannenkoeken

 • 250 gram boekweitmeel
 • 500 gram amandelmelk (of rijstmelk als je neo-paleo eet)
 • een snufje Himalaya of Keltisch zeezout
 • 1 biologisch ei
 • kokosolie om te bakken

Hoe boekweitmeel pannenkoeken bakken

Boekweitmeel pannenkoeken

Voor alle pannenkoeken op waren, heeft Mia snel nog een foto kunnen nemen…

 1. Meng alle ingrediënten met de mixer tot een homogeen beslag en laat een half uurtje rusten.
 2. Bak de pannenkoeken in kokosolie op een vrij hoog vuur: dit gaat snel en ze zijn gemakkelijk om te draaien (draai pas om als de pannenkoeken bovenaan droog zijn, wat nat is hangt uiteraard niet samen en zal dan ook tijdens het omdraaien breken)

Spaanse zonnebloemenDit makkelijke boekweit pannenkoeken recept wordt aangeboden door Mia uit Andalucia.

Wil je wel eens uit eten gaan plus alle drukte ver achter ja laten, ga dan eens uitblazen in een oase van rust, plus proeven van Mia’s paleo gerechten: maak hier je reservering.

JA MIA: ZEG ME HOE IK TER PLEKKE ZAL KOMEN PROEVEN

Deel je Dit Recept met je Vriendinnen en Vrienden? !


Ontvang de Gratis Paleo Cursus + Recepten in Email

Op dit moment halen + 10.000 lezers zoals U elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis Paleo recepten. Wilt ook U op de hoogte blijven, vul dan hieronder je beste e-mail adres in:

Comments

 1. Boekweit hoort niet thuis in paleodieet ondanks dat het feitenlijk geen graan is.

  • Klopt Eric: Loren Cordain geeft in zijn boek “The Paleo Answer” flink wat wetenschappelijk gestaafde redenen waarom mensen beter geen boekweit zouden eten. Dus wie Cordain’s strikt paleo dieet volgt, die laat ook de pseudogranen staan.

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*