Makkelijk en beproefd recept zodat je zelf glutenvrije broodjes zal bakken die zullen lukken: dus genieten van brood waarin je naar wens groenten en fruit in kan meebakken.
Uiteraard heeft niet iedereen de luxe om de 85-15 regel van Loren Cordain te volgen, die zegt dat je zo nu en dan (15% van je maaltijden) mag zondigen met iets dat niet paleo is. Mensen zoals Stef zijn glutenintolerant, dus die gaan kost wat kost gluten vermijden. Denk geheelonthouders: nooit meer brood in dit geval.
Gelukkig zijn er flink wat glutenvrije producten op de markt: ga in je supermarkt of biologische winkel op zoek of vraag om hulp: hoe langer hoe meer vind je een extra rek met glutenvrij eten. Hoera zou je denken, maar met alles wat in pakjes en zakjes verkocht wordt, moet je om gezond bezig te blijven steeds lezen wat er precies in zit.
Vandaar onderstaand recept: 85-15 paleo, maar met 0% chemische troep in de 15!
Wat doen gluten in/met brood?
Gluten zijn de eiwitten in de tarwebloem, die als je ze maar lang en goed genoeg kneed je deeg elastisch maken. Dat zorgt er dan weer voor dat wanneer je brood gaat gisten. De gistgassen (koolstofdioxide ofte koolzuurgas) gaan het deeg lichtjes doen uitzetten: het typische rijzen van het brood. Bak het deeg na het rijzen krokant, en je houdt een luchtig baksel over.
Gluten – zoals de Latijnse naam al zegt – vormen de lijm in je brood. Haal je de gluten uit de bloem, dan moet je er een andere “lijm” weer inbrengen, zodat je glutenvrije bloem hebt waarmee je toch luchtig brood kan bakken.
Blijkt dat na flink wat proberen:
- het ideale vervangproduct een bloemmengsel is van vooral rijstbloem en aardappelbloem, met nog wat andere bloemsoorten of zetmeel soorten erbij, ofwel:
- gewoon de gluten te vervangen met xanthan gum en alhoewel de naam anders laat vermoeden: xanthan gum is een meervoudige suiker en een natuurlijk bijproduct van een bepaalde actieve bacterie.
Wie al met glutenvrije bloem gebakken heeft, zal gemerkt hebben dat het voor cakes, koekjes en pannenkoeken best even goed bakt als gewone bloem. Maar wie paleo volgt, geraakt uiteraard niet verder: rijst en aardappel zijn niet paleo, en bloemsoorten uit peulvruchten zijn ook niet toegestaan. Jammer, want wie glutenvrij eet zonder zich zorgen te maken over paleo, heeft toch wel flink wat keuzes om aan de slag te gaan met onderstaande glutenvrije (bloem en meel) producten:
- peulvruchten – niet strikt paleo: tuinbonenbloem, kikkererwtenbloem, geroosterde sojabonenbloem (kinako), prosopis (mesquite)
- notenmeel: allemaal paleo
- zetmeel: tapioca en arrowroot zijn paleo, mais, rijst en aardappel zijn niet strikt paleo
- glutenvrije granen: allemaal niet strikt paleo : rijst, mais, millet, sorghum, teff, haver
- pseudogranen: wel paleo: boekweit, quinoa
- zoete aardappel: wel paleo en bijvoorbeeld met tapiocabloem 2 basisingrediënten voor Maleisische desserts.
Beproefd glutenvrij brood en glutenvrije broodjes recepten
Je ziet het dus: wie glutenvrij eet, heeft toch nog flink wat meel en bloem ter beschikking, met allerlei verschillende smaken, vetgehalte, elasticiteit… De uitdaging wordt daarom de juiste producten (dikwijls wordt er gewoon suiker toegevoegd om de andere smaken te verdoezelen) en recepten te vinden die én lekker zijn én beproefd zijn (dus die je ook kan namaken) én geen toegevoegde suikers bevatten.
Hieronder dus zulk een beproefd en lekker glutenvrij broodjes recept van Mia: wie extra vragen heeft laat gewoon een reactie. Mia bakt en probeert er op los in haar Spaanse keuken: ze heeft al verschillende variaties gemaakt met succes, dus wat dat betreft kan je ze best eens ter plaatse gaan proeven. Smakelijk!
Glutenvrij brood
Ingrediënten
Voor 12 broodjes:
- 150 gr havermoutpoeder (niet strikt paleo wel De Voedselzandloper en glutenvrij - let op de verpakking voor wie een glutenallergie heeft dat er 100% geen
- gluten in de verpakking zitten)
- 150 gr boekweitmeel
- 150 gr rijstmeel niet strikt paleo en glutenvrij
- 3 soeplepels vlozaad
- 500 gr handwarm water
- 2 soeplepels olijfolie
- 1 theelepel rotszout
Variaties op het basisrecept:
- 150 gr groenten zoals wortel, pompoen, rode biet, ui, courgette, ....
- 150 gr fruit zoals geraspte appel of banaan
- 150 gr chocoladenibs of noten of gedroogd fruit
Bereiding
- Warm de oven voor op 190°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Meng het vlozaad met het lauwe water en klop dit even op met een klopper, laat ongeveer 10' rusten (dit mengsel wordt een slijmerige massa).
- Doe de verschillende melen in een kom en roer goed door elkaar.
- Als je een variatie toepast, voeg dan nu de gekookte groenten of het fruit of de chocolade of de noten door het vlozaadmengsel en klop dit nogmaals goed met een handklopper op, voeg de olijfolie en het zout toe en klop alles nog eens goed op.
- Als je het basisrecept maakt, voeg dan bij het vlozaadmengsel de olijfolie en het zout en klop het mengsel nog eens goed op.
- Voeg het natte gedeelte bij het droge gedeelte en meng met een spatel of lepel het mengsel goed door elkaar (wees geduldig: het duurt een paar minuten vooraleer alle melen opgenomen worden door het mengsel en voeg zeker geen extra water toe).
- Het eindresultaat is GEEN droog deeg!
- Als je je handen nat maakt met warm water is het gemakkelijk om broodjes te kunnen maken, zo blijft het deeg niet plakken aan de handen
- Afhankelijk van de oven en van de grootte van de broodjes zijn de broodjes na ongeveer 50 minuten afgebakken, ze zijn lichtbruin en klinken hol (de binnentemperatuur na het bakken is tussen de 90 à 100°C).
- BELANGRIJK: je glutenvrije broodjes volledig laten afkoelen vooraleer te snijden!
Kan dit recept ook voor een groot brood gebruikt worden?
Soeplepel? Bedoelt u eetlepel?
Voor Nederlandse lezers is dit een eetlepel inderdaad.