Makkelijk en lekker recept om zelf paleo ketchup te maken, zodat je goedkoop en snel kan genieten van een best zoete dipsaus zonder toegevoegde suikers.
Met tips hoe je zelf tomaten kan kweken uit zaad van gekochte tomaten uit de winkel: er hoeft echt niets verloren te gaan!
Contents
Wat zit er allemaal in een fles ketchup uit de winkel?
OK: je bent flink gezond bezig, je weet dat de mayonaise uit de supermarkt vol met ingrediënten zit die je niet in 1 adem kan uitspreken, dus je raakt al die supermarktsausjes niet meer aan.
Je hebt Dr. Oz op TV gezien, of je leest het zoveelste artikel hoe gezond tomaten wel zijn, dankzij de stoffen in de rode kleur. Je leest verder dat hoe langer de tomaten koken, hoe geconcentreerder deze gezonde stoffen wel zijn en Aha, daar is je Aha moment en je koop supergezonde tomatenketchup voor op vanalles en nog wat.
Heerlijk op gehakt vlees, gebakken ajuin, flets gekookte groenten… het lijkt wel een superfood, en als je de roddelblaadjes mag geloven, gezond ook… Tot de WereldGezondheidsOrganisatie uitroept dat je minder toegevoegde suikers moet eten om zwaarlijvigheid tegen te gaan en… er in 1 eetlepel tomatenketchup 1 theelepel suiker zit.
In mijn geval: dan maar weer de leesbril op en proberen om die vervelend kleine lettertjes te lezen op de ketchupfles en verbazing alom:
23.7 gram suiker op 100 gram van “het rode spul” dat onder de misleidende naam tomatenketchup in je nietsvermoedend boodschappenlijstje is beland. Dat is ongeveer 1/4 de aan suiker.
Naar analogie met de vier vierde cake die ook uit 1/4de suiker bestaat, verdient dit flesje eerder de naam vier vierde tomatensaus.
En daarmee is het meteen duidelijk dat dankzij die verborgen suikers je bijna alles lekkerder kan maken met die superzoete tomatenketchup.
Gezonde tomatenketchup zelf maken
Eerste werk na het “verpakkingsonderzoek”: het flesje uitwassen en naar de glascontainer. Het was toch bijna leeg, dus alvast geen verspilling. Daarna op zoek naar ketchup zonder suiker: is hier niet te koop.
Dan maar de paleo denkpet opgezet: wat is er lekker bij worst? Tomatenketchup uiteraard en… appelmoes. Even een potje bovengehaald, een appel en een tomaat erin, stoven, kruiden, wat water erbij en pruttelen, pruttelen, pruttelen… Duidelijk een lekkere , zoete, tomatensaus.
Ik had bijgekruid met peper en zout en wat is er nog rood: paprikakruiden. Best lekker. De volgende keer mijn “geheim rode paleo kruidenpotje” erbij gehaald: met ook rode cayennepeper en voor tomaten steeds een goede keuze: kaneelpoeder (lees hier het kruidenmix recept). Nog “bester lekkerder”. Weet dat zout niet is toegelaten in het meer strikte Paleo Dieet van Cordain (meer strikt dan ons neo paleo dieet).
Wees creatief en laat ons weten hoe jij jouw gezonde ketchup maakt. Variaties zo uit mijn hoofd: kerriepoeder erbij, lookteentjes mee stoven, balsamico azijn erbij (want een zoete appel en rijpe tomaten, dat is zoeter dan je denkt!).
Hoe tomaten planten
Leer hoe je zelf makkelijk tomaten planten kan kweken zodat je zelf in je tuin, vensterbank of op je balkon kan genieten van lekkere, rijpe tomaten.
Voor zij die zelf aan de slag willen gaan met zaden is het nu (april) de ideale moment om tomaten te zaaien. Je kan ook na 10 mei enkele plantjes kopen bij de zaadhandelaar, kweker of het Aveve.
Gezaaide tomaten hebben ongeveer 1 week nodig om te kiemen. Binnenshuis in maart en april is de ideale moment om zelf tomaten te zaaien die je dan kan planten buiten half mei: als er geen nachtvorst meer is.
Tomaten zaaien en telen
De leukste manier om tomaten te telen is te beginnen met zaad uit gewone tomaten. Start met organisch geteelde tomaten als je geen tomaten zaad wil kopen. Vertrek je van zaad uit de winkel, kies dan een variëteit die bij je past: de ene tomaat is al zoeter dan de andere, sommige zijn ideaal voor in een pot op een balkon en sommige zijn flink resistent tegen allerlei ziekten.
Vertrek je van een tomaat uit de winkel, dan ga je als volgt te werk:
- Snijd de tomaat open en verwijder de zaden.
- Laat de zaden rusten tot de pulp begint te gisten of er schimmel op komt. Laat dan nog 1 dag staan en spoel de zaden.
- Voeg wat water over de zaden en wacht een paar minuten. Verwijder de slecht zaden: deze drijven bovenaan, waar het goede zaad naar de bodem zinkt.
- Droog de goede tomaten zaden op een plat bord voor een warm raam. Roer de zaden een paar keer per dag om.
- Wanneer de tomaten zaden volledig droog zijn, kan je tomaten gaan zaaien.
Van zaad tot verspenen
- Plant je tomaat zaden in turf potjes of andere kleine potjes.
- Vul de pot met de bodem-mix van je keuze. Ik gebruik gewone potgrond van de bloemist, maar er zijn liefhebbers die zweren bij een combinatie van 1 / 3 turf mos, 1 / 3 grof vermiculiet en 1 / 3 compost.
- Zaai altijd 2 tot 3 tomaten zaden in elke pot. Ten minste een zaad zal ontkiemen!
- Bedek de zaden met een beetje grond, zodat ze niet meer zichtbaar. Druk lichtjes aan en bevochtig met een waternevel.
- Plaats je potten op een warme, zonnige plaats zoals een zonnige vensterbank.
Van uitplanten tot oogst
- Wanneer je plantjes minstens 3 bladeren hebben, kan je ze verpotten.
- Verplant ze altijd dieper dan voorheen: zorg dat slechts 1/4 van de plant boven de grond uitsteekt. Voeg een handvol compost onder je plant.
- Voeg water op kamertemperatuur toe en zet er nu al een staak naast.
- Op warme dagen geef je de tomaten planten 2 keer water en je geeft minstens 1 keer per week meststoffen.
Nijp uitlopers uit, tenzij je een variëteit hebt die je niet moet uitnijpen zoals bijvoorbeeld de mini kerstomatenplantjes – balkontomaten- zoals “Tiny Tim”.- Controleer je tomaten planten dagelijks voor insecten en dood ze met de hand als je tuin niet te groot is.
- Zodra de tomaten planten ongeveer 1m hoog zijn, verwijder je de bladeren van de onderste 30cm van de stengel. Deze bladeren krijgen minder zon en meer problemen met opgespat zand, dus verwijderen vooraleer ze beschimmelen is steeds een goed idee.
- Wanneer je tomaten bloemen, maar er zijn geen insecten in de tuin, klop dan lichtjes op de stengels zodat de bloemen bestoven worden.
- Oogst de tomaten als de groene kleur begint te veranderen. Zelf oogst ik de tomaten als ze lekker rijp zijn: rechtstreeks van de planten in je salade!

Hoe zelf tomatenketchup maken
Ingrediënten
- 1 zoete appel ik gebruik Fuji
- 1 rijpe tomaat
- paleo kruidenmix * - kruiden naar smaak. Als basis: peper, himalayazout, paprikapoeder
- extra virgin olijfolie van eerste persing
- wat water
- indien gewenst enkele druppels balsamico azijn
Bereiding
- Neem een sauspannetje en verwarm er de olie in.
- Snijd de appel (met schil, wel zonder klokhuis) in kleine stukjes en stoof enkele minuten aan in de olie.
- Snijd de tomaat in stukjes en voeg toe, roer goed om, kruid met peper, himalayazout en paprikapoeder en laat enkele tot een 10tal minuten stoven zonder deksel op een klein vuurtje (voeg alleen water toe als de pot
- te droog wordt).
- Voeg wat water toe en pureer met een staafmixer. Makkelijker als je dat hebt is de stukjes tomaat en appel in een blendertje te doen en met wat koud water fijn te mixen.
- proef en voeg indien gewenst naar smaak wat balsamico azijn toe.
- Doe de puree weer in het sauspannetje, breng aan de kook, zet een deksel op de pot en laat zo lang als je wil sudderen. Ikzelf begin met de ketchup te maken vooraleer aan de rest van de gerechten te beginnen en stop met sudderen als we aan tafel gaan.
- Je kan deze tomatenketchup enkele dagen bewaren in de ijskast, "tot het op is" (veel is het immers niet).
Tips en Weetjes
We zijn er zeker van dat jij een nog meer lekker recept hebt voor gezonde tomatenketchup zonder toegevoegde suiker: deel het met anderen onderaan in de reacties, zodat we zullen genieten van meer smaken en meer variatie in onze dagelijkse kost.
Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!