Zuur base evenwicht

Duidelijke info over het zuur base evenwicht zodat je botontkalking of osteoporose zal voorkomen met de correcte voeding en makkelijk te volgen levensstijl.

Statistieken en reclame

Als we even statistieken van Amerika bekijken, zien we dat Amerikanen zeer hoog scoren in het consumeren van calcium. Raar maar waar scoren ze ook zeer hoog bij botontkalking (osteoporose).

Blijk alweer dat het lichaam niet zo simpel in elkaar steekt als we wiskundig zouden denken – en ook zien in de reclame – : het eten van meer calcium leidt daarom niet gegarandeerd tot betere botten. Dit komt omdat het lichaam zelf calcium gaat verbruiken en deze calcium zal dus nooit je botten bereiken.

Zuur base evenwicht en botontkalking

Even de terminologie verklaren: ‘base’, ‘basisch’ of ‘alkalisch’ is het tegengestelde van ‘zuur’. Of anders gezegd: een base kan zuur neutraliseren. Denk even aan "zure oprispingen" die je neutraliseert met maagzout = natriumbicarbonaat = een base om de zuren wat te neutraliseren.

Alles wat je eet zal uiteindelijk je nieren bereiken als zuur of base. Is er meer zuur dan base in je maaltijd (zoals bijvoorbeeld bij lage-koolhydraat-dieëten waar de consumptie van groenten en fruit beperkt wordt), dan moet dat zuur worden geneutraliseerd door je nieren. Hiervoor gaan je nieren calcium uit je botten gebruiken, want onze beenderen vormen als het ware ook onze calciumvooraad. Deze calciumzouten gaan het teveel aan zuur neutraliseren en het mengsel wordt met je urine verwijderd.

"Eet meer calcium" is dus de helft van het osteoporose verhaal

Je kent de reclame in de trend van: "drink meer … met calcium en je botten blijven gezond". Dit is jammer genoeg slechts de helft van het verhaal.

De hoeveelheid calcium in je botten wordt bepaald door:

 • de hoeveelheid calcium die je binnenkrijgt
 • minus
 • de hoeveelheid calcium die je opgebruikt om je ganse lichaam gezond te houden.

Dus de andere helft van het verhaal is: de hoeveelheid calcium die verdwijnt door het zuur base evenwicht in balans te houden.

Alleen de overschot van wat je aan calcium overhoud na het neutraliseren van je voeding, kan aangewend worden voor je botten. Niet alleen je voeding heeft invloed op je zuur base evenwicht: een diepe ademhaling, lachen, geen stress, wandelen en zwemmen zullen ook bijdragen om je zuur base evenwicht minder zuur te maken.

Botontkalking hangt dus af van hoeveel calcium je lichaam verbruikt om het zogenaamde zuur base evenwicht in je lichaam in de juiste balans te houden.

 • Alhoewel er al verschillende onderzoeken zijn verricht naar de invloed van zuur-base-evenwicht-stoornissen en chronische ziektebeelden, wordt dit onderzoek in de Westerse geneeskunde nog maar weinig (h)erkend.

De sterktste restzuur-producerende voedingsmiddelen zijn harde kazen, granen, gezouten of gepekeld voedsel, vlees en peulvruchten. De voornaamste base-producerende voedingsmiddelen zijn groenten en fruit.

Een typisch westers dieet, vol van granen, kaas, gezouten verwerkt voedsel en vet vlees, met een minimum aan verse groenten en fruit… je raadt het al: dit soort dieet produceert netto zuur en bevordert dus slappere botten door botontkalking. Vervang je de harde kazen, de granen en het verwerkt fabrieksvoedsel met veel groene groenten en fruit, dan komt je lichaam weer in een goed zuur-base evenwicht, zodat ook je calciumevenwicht beter zal zijn. Je doel is dus het voorkomen van een netto-zure belasting op je nieren.

Het Paleo Dieet zorgt voor een gunstige zuur-base balans in je maaltijden, met flink wat alkalische ingrediënten (groenten en fruit) om de zure ingrediënten (uit rundsvlees van grazende koeien, kippenvlees van echte scharrelkippen, vis en zeevruchten) volledig te neutraliseren. In gezonde personen zal dit voedselpatroon dan ook geen osteoporose veroorzaken. Paleo eten zal wel duidelijk meehelpen in het voorkomen van botontkalking.

Omgekeerd zullen dieëten met voedsel dat wel een netto zuuroverschot geeft, bijdragen aan volgende ziekten: calciumfosfaat en calciumoxalaat nierstenen, spieratrofie bij ouderen, hoge bloeddruk, beroerte, astma en inspanningsastma.

Alkaline dieet vs paleo dieet

Laat ons duidelijk vermelden dat het paleo dieet geen alkaline dieet is. Het is niet de bedoeling om alleen alkalische voedingsstoffen te eten.

Het is wel de bedoeling om een zo gevarieerd mogelijke voeding te nuttigen (zowel zure als alkaline voedingsstoffen) met een netto base productie.

Bovendien benadrukt de paleo levensstijl ook het belang van bewegen (wandelen) en het verlagen van chronische stress om verder bij te dragen in een gezond zuur base evenwicht.

Lijst van netto zure en niet zure voeding

Onderstaande tabel geeft de zuur en base waarden voor een 100tal dagdagelijkse voedingsmiddelen:

 1. een negatieve waarde geeft aan dat het voedsel base produceert.
 2. een positieve waarde geeft aan dat het voedsel zuur produceert.

De waarden worden uitgedrukt in PRAL (Potential Renal Acid Load, uitgedrukt in milli-Equivalents per 100 gram). De volledige, Engelstalige tabel is hier te vinden (door Remer T. & Manz F. opgesteld in 1995).

Alhoewel margarine base produceert en alle andere vetten zuur, gaan we het in het paleo dieet niet gebruiken omdat geharde olieën geen deel uitmaakten van het voedsel van onze voorouders.

Samengevat: groenten en fruit geven een netto base productie, granen, vlees, vis, kaas en gezouten verwerkt voedsel geven een netto zuur productie. Ga je in detail, dan merk je dat het flink moeilijk zal worden: Appolinaris mineraalwater geeft -1.8 mEq/100g daar waar Volvic mineraalwater maar -0.1 mEq/100g geeft.

Dranken: overwegend base  
Bier van de tap -0.2
Bier: pale ale: zuur 0.9
Bier: Stout uit een fles -0.1
Coca-cola 0.4
Chocolademelk van half volle melk -0.4
Koffie -1.4
Mineraalwater: Apollinaris -1.8
Mineraalwater: Volvic -0.1
Rode wijn -2.4
Thee -0.3
Witte, droge wijn -1.2
Olieën en Vetten: licht-zuur, neutraal
(margarine is base)
 
Boter 0.6
Margarine -0.5
Olijfolie 0.0
Zonnepittenolie 0.0
Vis en zeevruchten: zuur  
Forel, bruin, gestoomd 10.8
Haring 7.0
Kabeljauwfilets 7.1
Schelvis 6.8
Fruit en fruitsap: base  
Aardbeien -2.2
Appels en ongefilterd appelsap -2.2
Abrikozen -4.8
Ananas -2.7
Bananen -5.5
Gedroogde vijgen -18.1
Zwarte bessen -6.5
Kersen -3.6
Kiwi -4.1
Perzik -2.4
Peren -2.9
Rozijnen -21.0
Sinaasappels -2.7
Vers geperst citroensap -2.5
Vers geperst pompelmoessap -1.0
Vers geperst sinaasappelsap -2.9
Watermeloen -1.9
Noten: meestal zuur  
Amandelnoten 4.3
Hazelnoten -2.8
Pistachio noten 8.5
Walnoten 6.8
Graan producten: zuur  
Brood, roggemeel 4.1
Brood, tarwemeel gemengd 3.8
Brood, tarwemeel volkoren 1.8
Brood, wit 3.7
Cornflakes 6.0
Eiernoedels 6.4
Havermout 10.7
Rijst, bruin 12.5
Rijst, wit 4.6
Rijst, wit, gekookt 1.7
Roggemeel, volkoren 5.9
Spaghetti, gewone 6.5
Spaghetti, volkoren 7.3
Tarwebloem, wit 6.9
Tarwebloem, volkoren 8.2
Peulvruchten  
Bonen (prinsessenbonen) -3.1
Erwten 1.2
Linzen, groen en bruin, geheel, gedroogd 3.5
Pindanoten (onbewerkt) 8.3
Vlees en bewerkt vlees  
Biefstuk, mager of vet 8.8
Boterhamworst, uit blik 10.2
Corned beef uit blik 13.2
Frankfurter worstjes 6.7
Kalfsfilet 9.0
Kalkoenvlees 9.9
Kippenvlees 8.7
Leverworst 10.6
Rundsvlees, mager 7.8
Salami 11.8
Varkensvlees, mager 7.9
Melk en zuivel  
Botermelk 0.5
Camembert kaas 14.6
Cheddar kaas, met minder vet 26.4
Cottage Cheese, natuur 8.7
Gouda kaas 18.6
Harde kazen 19.2
Parmezaanse kaas 34.2
Roomkaas, volvette

4.3

Smeltkaas 28.7
Vanille ijs 0.6
Verse (Platte) kaas 11.1
Volle melk, geëvaporeerde 1.1
Volle melk, gepasteurizede 0.7
Yoghurt, volle melk met fruit 1.2
Yoghurt, volle melk, natuur 1.5
Zure room, vers 1.2
Eieren  
Ei 8.2
Eierdooier 23.4
Eiwit 1.1
Suiker, zoetigheden  
Confituur -1.5
Honing -0.3
Madeira cake 3.7
Melkchocolade 2.4
Suiker, witte -0.0
Groenten  
Aardappels, gouden -4.0
Asperge -0.4
Aubergine -3.4
Bloemkool -4.0
Broccoli, groen -1.2
Champignons -1.4
Courgette -4.6
Komkommer -0.8
Paprika, groen -1.4
Prei -1.8
Radijsjes, rood -3.7
Slasoorten -2.5
Sla: ijsbergsla -1.6
Selder -5.2
Spinazie -14.0
Tomaten -3.1
Tomatensap -2.8
Ui -1.5
Witloof -2.0
Wortelen, jong -4.9

Deel je Dit Recept met je Vriendinnen en Vrienden? !


Ontvang de Gratis Paleo Cursus + Recepten in Email

Op dit moment halen + 10.000 lezers zoals U elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis Paleo recepten. Wilt ook U op de hoogte blijven, vul dan hieronder je beste e-mail adres in:

Comments

 1. Kees van den Hoek says

  Veel waardering voor dit artikel en de lijst !

 2. Kees van den Hoek says

  Extra calcium slikken geeft gezondheidsproblemen !
  We moeten kijken naar een goede balans in ons voedsel van alle mineralen en sporenelementen. Ca opname door het lichaam, net als de andere mineralen, gaat in balans
  mét de andere aanwezige elementen..
  Een aanrader voor meer inzicht: ” The Calcium Lie II ” geschreven door Robert Thompson, MD. ( internet ! )

 3. Heb een paar maal terug moeten lezen om te begrijpen of ik nu base of zuur mag eten. Maar ik denk dat ik het nu wel weet, maar vindt het toch nog moeilijk om het goed te begrijpen. Een aanvulling zou wel prettig zijn om te lezen wat nu echt niet kan!!

  • Kees van den Hoek says

   Antoinet: ons voedingspatroon maakt dat ons lichaam te zuur is.
   Door het eten drinken van voedingsmiddelen die een basische reactie in het lichaam veroorzaken / het lichaam minder zuur, maar meer basich maken, verbeteren we onze gezondheid. Het lichaam, en dat geldt voor veel organismen, functioneert het beste als het licht basisch is . DUS: vermijd dranken en voeding die het lichaam verzuren.
   Vermijd ook zoveel mogelijk suiker of namaak suikers !

 4. Van ishoven says

  Interessant

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*