Over Ons:

 • Stef eet neo paleo om zijn LDL cholesterol laag te houden: hij schrijft vanuit eetparadijs Maleisië
 • Mia eet EN leeft paleo, ze schrijft vanuit haar vakantiehuis/grotwoning in Andalusië: je kan Mia hier bezoeken

Stef‘s bio in een notendop

 1. 1969: Stef leert lezen, mijn ouders kopen me een boek over dinosauriërs en ik lust geen walnoten (wat verandert in 2013)
 2. 197x: Op mijn TODO (taken)lijst: zelfvoorzienend leven op het land. Mijn ouders geven me een stukje tuin en serre om te bewerken. Vader leert me geneeskrachtige kruiden. Grootvader leert me wijn maken. Moeder leert me confituur maken en ik leer mezelf zwarte bessen siroop maken: oh zo lekker in een dubbele trappist van Westmalle.
 3. 1981: Student op kot, gewapend met een kookboek van voor de oorlog… Mijn eerste stappen in de keuken en in het labo scheikunde: niets makkelijker dan recepten opvolgen, al smaakt het in de keuken veel beter (en ja Prof. scheikunde: die "rode, kokende vloeistof" oftewel wijn naar alcoholdestillatie, kwam van ons…)
 4. 1986: Diploma industrieel ingenieur landbouw met de bedenking: "Waarom leerden we een ganse kaft BASF-, BAYER-, Monsanto-… pesticiden en bestrijdingsmiddelen van buiten maar niets geleerd over duurzame landbouw, noch over het gezond houden van de aarde?"
 5. 1990: 3 jaar biologische tuin en kippen project: zo sterk als een oermens droeg ik makkelijk mijn eigen gewicht.
 6. 1997: Stef ontdekt het Internet (dankjewel broer!): een nieuwe wereld gaat open, plots ben je vanuit je huiskamer verboden met de rest van de aardbol. Niet alleen omgeschoold tot Sun Certified Java Developer en met die kennis een receptensite begonnen, maar ook Chinees gaan studeren en vooral volop internationale, authentieke recepten downloaden en uitproberen.
 7. 2000: Permanent verhuisd naar Maleisië: een waar voedselparadijs, een smeltpot van al het eten wat je in Azië, Indië en China kan vinden: waarom zelf recepten koken als je het voor minder dan 2 euro kan kopen, eten en drinken?! Bovendien zonder afwas…
  Met respect voor mijn 80 jarige schoonvader uit Hainan China (bekend als chef die met Aziatische ingrediënten voor de Engelse kolonisten westerse gerechten namaakten en verbeterden): de brave man koopt elke dag om zes uur ‘s morgens verse producten op de markt en staat de rest van de voormiddag te koken in zijn keuken om een geweldige variatie van gerechten op tafel te toveren. Hier zal ik nog zeer veel van leren.
 8. 2012: na 12 jaar volop ontdekken en genieten van allerlei nieuwe gerechten van straatstalletjes tot coffeeshops tot hotels en restaurants: LDL cholesterol hoger dan de normale waarde
  Nasi lamek ontbijt noet paleo
  Lekker warm ontbijt: mijn favoriete – niet paleo, niet cholesterol vriendelijk – ontbijt hier in Maleisië: nasi lemak of kokosmelk-rijst, hard gekookt ei, kangkung, gefrituurde kip zwemmend in olie, sambal zwemmend in olie, 2 sneden komkommer, gefrituurde ansjovis en pindanoten.
 9. 2013: Op cholesteroldieet: meer zelf koken, minder uit eten, mee plantaardig voedsel, minder verzadigde vetten, recepten van vegetariërs, raw foodies en nu ook het paleo dieet: LDL cholesterol weer normaal.
  Ondertussen leer ik hoe lekker walnoten te eten: ofwel eerst roosteren ofwel weken en er notenmelk van te maken, wat illustreert dat je je eetgewoonten zal veranderen, wanneer je het maar lekker weet te houden!
 10. 2014: Start van deze neo paleo blog, waar ik "om mijn boterham te verdienen" paleo producten zal promoten, en waar ik paleo ideeën en recepten zal delen. Gelukkig eten we niet veel boterhammen meer sinds we paleo eten 🙂

Neo Paleo in een notendop

 • Paleo-litisch staat voor oud stenen tijdperk: voor het ontstaan van de landbouw en de veeteelt, waar de oermens eten moest jagen of verzamelen
 • Neo-litisch staat voor nieuw stenen tijdperk: na het ontstaan van de landbouw en veeteelt, waar de oermens eten begon te cultiveren

Deze site noemt "Neo Paleo" omdat we:

Met de simpele logica: ons lichaam heeft zich duizenden jaren lang aangepast aan voeding van planten, fruit en dieren: kans is groot dat om gezond te leven, we dit voedselpatroon best zoveel mogelijk aanhouden.

Anders gezegd: ik zou niets liever zelf PALEO een wild everzwijn eten (of gewoon een wild konijn), mijn eigen vis vangen en wat fruit gaan zoeken. Plan B: zelfvoorziener worden, staat nog steeds op het verlanglijstje. Ondertussen is al wat we nu vinden in onze supermarkten ofwel een NEO-landbouwproduct (al dan niet biologisch, jammer genoeg meer niet dan wel) ofwel een scheikundig product (fabrieksvoedsel): duidelijk niet meer hetzelfde als in het oude stenen tijdperk.

Durian fruit uit het regenwoud van Maleisie
Zoet, vet en vezelrijk durian fruit kan je in Maleisië eten: meestal gecultiveerd, maar soms nog rechtstreeks uit het regenwoud, verzameld door de Orang Asli (oorspronkelijke jagers – verzamelaars)

Waarom deze blog?

In het Paleo Dieet zijn vele stromingen: op deze pagina lees je de meest strikte Paleo vorm van Dr. Loren Cordain: geen granen, geen peulvruchten, geen zout, geen zuivel.

Ikzelf dieet om mijn LDL binnen de aanvaardbare waarden te houden en maak mijn keuze uit Paleo recepten zo, dat mijn dagelijkse consumptie van verzadigde vetten niet hoger komt dan 15,55 gram en mijn totale cholesterolinname lager blijft dan 300 mg. Ik verkies biologische granen en peulvruchten boven een ei uit de supermarkt.

Graag kom ik via deze Paleo blog makkelijker in contact met paleo eters en andere gezonde eters om zo samen ideeën, ervaringen en vooral lekkere recepten te delen waarmee we gezonder door het leven kunnen gaan. Ik dank dan ook al bij voorbaat iedereen die een reactie toevoegt aan deze blog!

Heb jij een paleo vraag, stel ze dan hier, zodat we je vraag persoonlijk zullen beantwoorden.

DISCLAIMER: Ik ben geen arts, geef geen medisch advies, raad aan deze site alleen ter info te gebruiken en ben niet verantwoordelijk voor jouw beslissingen die voortvloeien na het lezen van informatie op deze site.

Deel je Dit Recept met je Vriendinnen en Vrienden? !


Ontvang de Gratis Paleo Cursus + Recepten in Email

Op dit moment halen + 10.000 lezers zoals U elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis Paleo recepten. Wilt ook U op de hoogte blijven, vul dan hieronder je beste e-mail adres in:

Comments

 1. Avatar shirley edelkoort says

  heel vreemd dat je mensen aanraadt kokos te gebruiken. het is niet echt duurzaam. wat goed is voor ons is niet noodzakelijk goed voor mensen aan de andere kant van de wereld. werk liever met lokale producten.

  • Dank voor de reactie Shirley,

   Ik woon in Maleisie, waar kokos voor de plaatselijke bevolking een basis ingredient is.

   In De Lage Landen kan je dit makkelijk vervangen met zelf gemaakte notenroom van inheemse walnoten en inheemse hazelnoten.

   Plantaardige pompoen melk

   Uiteraard Shirley: kan je zeggen dat pompoenen niet inheems zijn in De Lage Landen. Maar wie ze in de tuin heeft staan, kan er deze lekkere plantaardige melk mee maken.

   Inderdaad: wie zo dicht mogelijk de paleo idee navolgt, eet alleen wat er per seizoen in de eigen omgeving te vinden is.

   Warme groet!

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*