Wat is Paleo en hoe verbetert het je gezondheid

Het uitgangspunt van het paleo dieet is met hedendaagse voeding zo goed mogelijk het eetpatroon van de jager-verzamelaar oermens – van net voor het ontstaan van de landbouw – na te bootsen, zodat je je risico op chronische ziekten zal verkleinen en je zal afvallen als je te zwaar weegt.

De uitdaging is hoe je met hedendaagse ingrediënten het veronderstelde voedingspatroon van de oermens gaat nabootsen en hoe je met meer beweging het bewegingspatroon van een jager-verzamelaar gaat nabootsen.

De oplossing bestaat uit onderstaande zeven fundamentele eigenschappen van het paleo dieet dat je zal helpen je algemene gezondheid te optimaliseren:

  • Eet minder koolhydraten uit suikers, geen koolhydraten uit granen en eet voedsel met een lagere glycemische index. Zetmeelarme verse groenten en fruit vormen je belangrijkste bron van koolhydraten en bieden je 35-45 % van je dagelijkse calorieën aan. Dankzij een lage glycemische index zullen deze koolhydraten langzaam worden opgenomen en verteerd, zodat je bloedsuikerspiegel niet zal pieken.
  • Eet meer eiwit: Eiwitten geven 15% van de calorieën in een gemiddelde westerse dieet , wat aanzienlijk lager is dan de gemiddelde waarden van 19-35 % gevonden in het oerdieet van de jager-verzamelaars dieet. Vlees, vis en andere dierlijke producten maken dan ook een voornaam deel uit van een modern Paleo dieet.
  • Eet meer vezels: voedingsvezels zijn uitermate belangrijk voor een goede gezondheid. Niet-zetmeelhoudende groenten bevatten acht keer meer vezels dan volkoren granen en 31 keer meer dan geraffineerde granen. Fruit bevat 2 keer zoveel vezels als volkoren granen en 7 keer meer dan geraffineerde granen.
  • Eet matig tot veel "goed" vet, bestaande uit vooral enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten met de juiste verhouding aan omega3 en omega6 vetten. Kwaliteit is hier het sleutelwoord. Het is niet de totale hoeveelheid geconsumeerd vet dat je cholesterolgehalte in je bloed verhoogt – en daarmee ook je risico op hart- en vaatziekten, kanker en Diabetes Type 2 – maar wel het soort vet. Ban trans vet (geharde olieën) uit je dieet (zo heb ik al snel mij te hoge cholesterol weer naar omlaag gegeten, zonder daarom strikt vetarm te gaan eten), verminder omega 6 meervoudig onverzadigde vetzuren en verhoog de enkelvoudig onverzadigde omega 3 vetzuren (welke overdadig aanwezig waren in het oerdieet). Recente studies op grote populaties besluiten dat verzadigde vetten op zich beschouwd weinig tot geen nadelige effecten hebben op het risico voor cardiovasculaire ziekten. (Ikzelf houd mijn consumptie van verzadigde vetten in mijn neo paleo dieet zo in de gaten, dat ik ze vervang met onverzadigde vetten waar ik dat makkelijk kan. Ik eet niet vetarm maar eet ook niet veel verzadigde vetten.)
  • Eet meer kalium en minder natrium. Onbewerkte , verse levensmiddelen bevatten van nature 5 tot 10 keer meer kalium dan natrium. Het is deze verhouding waaraan het lichaam van de oermens is aan aangepast. Kalium is noodzakelijk om organen zoals je hart en nieren goed te laten werken. Een laag gehalte aan kalium wordt net zoals een hoog gehalte aan natrium geassocieerd met een hoge bloeddruk , hart-en vaatziekten en beroertes. Een westerse mens gebruikt al snel 2 keer zoveel natrium als kalium.
  • Zorg voor een Netto Alkalische Belasting: na de spijsvertering geeft elke voedingsstof een ofwel een netto zure ofwel een netto alkalische belasting aan de nieren. Zure belasting krijg je na het consumeren van vlees, vis, granen, peulvruchten , kaas en zout. Alkalische belasting krijg je na het eten van groenten en fruit. Je lichaam langdurig blootstellen aan een netto zure belasting kan leiden tot bot-en spierverlies, een hoge bloeddruk, een verhoogde kans op nierstenen en kan astma en inspanningsastma verergeren.
  • Eet meer vitaminen , mineralen , antioxidanten en plantaardige fytochemicaliën (dus alle micro-nutriënten uit echt voedsel, en niet uit een pilletje voedingssupplement). Volkoren granen bevatten geen vitamine C , geen vitamine A of vitamine B12 en veel van de mineralen en enkele B -vitaminen uit volkoren granen worden niet goed door het lichaam opgenomen. Vandaar bestaat de basis van de paleo voedselpyramide niet uit granen, maar wel uit verse groenten en fruit.

Lees hier verder wat je precies zal eten tijdens je Paleo dieet.

Deel je Dit Recept met je Vriendinnen en Vrienden? !


Ontvang de Gratis Paleo Cursus + Recepten in Email

Op dit moment halen + 10.000 lezers zoals U elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis Paleo recepten. Wilt ook U op de hoogte blijven, vul dan hieronder je beste e-mail adres in:

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*