Vraag en Antwoord

Hoe vragen stellen: Tijp je vraag onderaan deze pagina waar staat: "Zeg wat je denkt"

Wat als je het niet eens bent? Tijp je gedacht onderaan op deze pagina waar staat: "Zeg wat je denkt" Het Paleo dieet wordt door miljoenen mensen gevolgd, maar iedereen is uniek. We kunnen pas van elkaar leren als we zoveel mogelijke invalshoeken zien en horen, dus jouw mening, jouw ervaring en jouw bedenkingen zijn noodzakelijk zodat we het Paleo Dieet zullen verbeteren en toegankelijk maken voor ieders specifieke wensen en aanpak.

Hoe Stef contacteren: Stef werkt achter de schermen aan deze site zodat ze zo goed mogelijk zal worden voor jullie. Wil je hem een persoonlijk berichtje sturen om deze site nog beter te maken, – je wil bijvoorbeeld ook berichten posten op deze site … – zend dan je boodschap via dit contact formulier.

Stel je vraag

FAQ

Deel je Dit Recept met je Vriendinnen en Vrienden? !


Ontvang de Gratis Paleo Cursus + Recepten in Email

Op dit moment halen + 10.000 lezers zoals U elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis Paleo recepten. Wilt ook U op de hoogte blijven, vul dan hieronder je beste e-mail adres in:

Comments

 1. christine bruyneel says

  Beste,
  Graag had ik geweten of het paleo dieet ook helpt, bij het chronische vermoeidheidssyndroom en fibromyalgie. Of het helpt om het zuur-base evenwicht te verkrijgen ? Of het helpt bij ontstekingen ?
  Hoeveel kun je vermageren als je het dieet volgt ?
  Met vriendelijke groeten,
  Christine

  • Beste Christine,

   "Het" paleo dieet is eigenlijk een verzameling van diƫten gebaseerd op wat onze oerouders aten (en volgens Loren Cordain vooral wat onze oerouders niet aten: zuivel, peulvruchten, granen, aardappels, geraffineerde suikers en toevoegstoffen).

   Binnen het paleo dieet kan je dus flink wat richtingen uit, naargelang jouw persoonlijke situatie. De enige manier om dit te weten te komen is dat je 30 tot 60 dagen een zo strikt mogelijk paleo dieet volgt, liefst een richting die succes boekt bij mensen die baat hebben bij de problemen die je opnoemt.

   In onze nieuwsbrief bevinden zich mensen met fibromyalgia en Cordain merkt bij velen verbeteringen dankzij het paleo dieet. Indien je JA antwoordt hier, dan stuur ik graag eens een nieuwsbrief om te vragen of mensen met fibromyalgia hier ook hun bevindingen posten.

   Zuur base evenwicht en paleo dieet hebben we hier besproken.

   Over chronische vermoeidheid kan je bij Cordain dit artikel lezen.

   Ontstekingen en voeding zijn dikwijls met elkaar verbonden, dus ook hier kan je het paleo dieet proberen (ikzelf heb zo ontdekt dat ik glutenintlerant ben).

   Hoeveel je kan vermageren met het paleo dieet hangt uiteraard ook weer van persoon tot persoon af. Wanneer ik strikt Cordain’s paleo dieet blijf volgen, geraak ik onder gewicht (dus kan dan mijn ribben tellen). Koolhydraatarm eten (binnen het paleo dieet) geeft bij velen gewichtsverlies als resultaat.

   Hopelijk kan je daar wat mee Christine en indien meer vragen: stellen maar!

   Warme groeten,

   Stef

   Paleo soep  
    Ben je daar wel zeker van dat paleo soep geen boter, kaas of melk mag bevatten? Je zal verrast zijn van het antwoord en geniet van lekkere zoete aardappel soep.
   Lees hier verder…

    

    

   • christine bruyneel says

    Hallo Stef
    Bedankt voor je antwoorden. Ik heb werk om te lezen……
    Antwoorden op heel wat vragen. šŸ™‚
    Vriendelijke groetjes
    Christine

 2. Hans en Anne says

  Hallo Stef,

  Onze eerste 3 weken zijn heel succesvol geweest, veel nieuwe dingen leren klaarmaken e eten, wij missen het brood en de aardappels niet, zuivel een beetje, maar het lukt wel zonder, het is lekker en heel goed voor de lijn, de kilootjes gaan er goed af, Hans al 6 kg, ik al 3
  Ik heb echter wel een probleem voor ons sociaal leven, Hans is een sobere nederlander, ik ben een bourgonische belg, alle familiefeestjes is met een uitgebreide maaltijd, koffie en gebak. Vorige zondag hebben we gewoon tegen alles nee moeten zeggen, dat is niet bevorderlijk voor onze uitjes, hoe los ik dit op en wat doe ik op restaurant?

  met dank voor de hulp
  Hans en Anne

  • Hoi Hans en Anne,

   Proficiat! Wie het 3 week kan volhouden, die kan het ook 3 maand, 3 jaar, 30 jaar, enzovoort šŸ™‚

   Uiteraard zal je zo nu en dan al eens iets missen, met de 85-15 regel van Cordain kan je dus al eens zondigen, hangt er maar vanaf wat je uiteindelijk doel is: wil je afvallen, zorg er dan eerst voor dat je weer op gewicht bent, zodat je met “gezond zondigen” ervoor zorgt dat je niet blijft afvallen.

   Wat sociaal leven op restaurant betreft: er zijn gelukkig meer en meer restaurants die paleo/glutenvrije/koolhydraatarme gerechten voorschotelen: dat wil niet zeggen dat alles paleo is, maar het maakt het alvast wel makkelijk om te vragen wat je echt wil en niet wil. Waar wonen jullie, misschien is er wel een echt paleo restaurant in de buurt!

   Wat betreft op familiefeestjes gaan: dat is uiteraard niet gemakkelijk wanneer je roomsoep, kroketten en tiramisu voorgeschoteld gaat krijgen. Hangt ten zeerste af van je band met de gastheer/gastdame. Kan je vragen voor een extra gerecht dat paleo is? Kan je voorstellen dat je mee helpt koken of dat je een makkelijk paleo recept doorstuurt, zodat er een paleo gerecht op tafel zal staan? Anderzijds kan je zelf meer mensen gaan uitnodigen: een feestelijke
   roomsoep zonder room
   heb je al snel zelf paleo gemaakt en is even lekker als de klassieke roomsoepen.

   Dat is natuurlijk allemaal “in theorie”. De praktijk is : eerst zelf of met zijn tweetjes goed paleo bezig zijn. Dan ontdekken wat je op restaurants kan eten: dus hoera, weer een uitgangsleven. Dan ontdekken hoe je het met je vrienden en familie klaarkrijgt op feestjes.

   Is dat een antwoord op je vraag Hans en Anne, zoniet, verder stellen!

 3. Dag Stef,

  Ivm nierinsuffiecientie heb ik een eiwit beperking (50 gram per dag) en kaliumbeperking. De paleo voedingswijzer bevatten veel eiwitten en kalium. Mijn vraag is hoe ik zo zo paleo mogelijk kan eten ,welke granen zijn als ik ze toch moet eten dan het best?

  Ik hoor het graag

  Hertelijke groet
  Herma

  • Dag Herma,

   In paleo bepaal je zelf hoeveel eiwitten en hoeveel kalium je gaat eten. Inderdaad zie je veel paleo recepten waarin eieren verwerkt worden. Laat ik wegens een persoonlijk LDL cholesterolexperiment de laatste maanden 1 tot 2 eieren gegeten hebben… Bovendien eet ik weinig vlees en zo nu en dan wel eens flink wat vis.

   Dus echt veel eiwitten eten doe ik niet. Kan jij dus ook perfect doen šŸ™‚

   Welke granen zijn het best, vraag je? Even duidelijk zijn dat binnen paleo geen granen toegestaan zijn. wil je toch granen eten, kies dan voor deze waar je het minste last van hebt EN kies de meest geschikte bereiding EN eet er zo weinig mogelijk van (Cordain geeft een 80-20 verhouding als het echt niet anders kan).

   Ikzelf verdraag geen gluten, dus voor mij is het duidelijk dat tarwe nooit goed is, laat staan best.

   Ikzelf leef in Azie waar gekookte rijst veelvuldig op het menu staat, ook in zeer gezonde keukens, dus een beetje gekookte rijst zou wel eens gezonder kunnen zijn als Cordain voorschrijft.

   Gekookte havermout maakte deel uit van de oude Schotse voeding, waar pas na de invoering van meer westers voedsel, de welvaartsziekten ook daar hun opmars deden. Ook Kris Verburgh beveelt in De Voedselzandloper havermoutpap aan als regelrechte broodvervanger. Kies uiteraard voor echte havermout, laat de havermout best eerst een nachtje weken (liefst met wat roggemeel voor extra fytase-enzymen) en gebruik uiteraard geen instant pakjes.

   Gebruik je granen, kies dan voor trage, artisanale bereidingen zoals weken, kiemen of zuurdesem (of andere zure gistingen zoals in thosai). Vermijd instant of reeds klaargemaakt (allerhande supermarktpasta’s).

   En uiteraard luister naar je lichaam: voel je je met een bepaald graan of een op een bepaalde manier bereid graan niet goed, dan weet je direct dat dat niet geschikt voor je is.

   Granen en paleo: strikt nee dus. Wil je het toch, ga dan op zoek naar granen + hun bereidingen bij gezonde culturen van voor de 20ste eeuw.

   Beantwoord dat je vraag Herma, zoniet, verder vragen.

 4. Ik probeer volgens de paleo richtlijnen te eten. Ik val er niet van af. Ik wordt niet veel fitter dus vraag me af wat ik verkeerd doe. Ik eet geen suiker, geen brood, zoveel mogelijk vers voedsel wat niet bewerkt is. Toch ga ik savonds na het werk vaak naar huis met een dikke opgeblazen buik. Ik wil deze lifestyle volgen omdat ik er van overtuigd ben dat je hier mee ziektes kunt voor komen. Ik lees hee veel over voedsel. Toch vind ik het nog steeds ontzettend moeilijk om alles te combineren. wanneer eet je nu wat en in welke combinatie. Ik heb van alles in huis. Chiazaad, tarwegras,hennepzaad,fenegriekpoeder,kurkuma,macapoeder,chlorella,psyloumvezelsenz. Allemaal goed voor je.

  • Hoi Jacqui,

   Even zeggen dat ik een andere vorm van paleo volg zonder chiazaad, tarwegras, hennepzaad,fenegriekpoeder,kurkuma,macapoeder,chlorella,psyloumvezels enz.

   Meer antwoord werd per email verstuurd, maar deel even met iedereen wat je wel eet want inderdaad valt niet iedereen die het paleo dieet volgt af.

   Warme groeten,

   Stef

 5. Dag Stef, bedankt voor je antwoord. Ik ga er met mijn dokter over spreken. Ik heb het boek De paleo revolutie gekocht,dat laat ik hem zeker zien! Tussen haakjes, de digitale versies heb ik niet gekregen, het boek en het armbandje wel.
  Ik ben sinds begin januari een grote paleofan en ik voel me fantastisch! Ik ben een paar kilo kwijt en heb veel meer energie . Voorlopig volg ik de recepten van de paleo kookboeken. Ik vind het wel moeilijk om de ene dag de rode en de andere de groene recepten te volgen.
  Echt sportief ben ik niet, maar ik maak wel elke dag een stevige wandeling met de hond. Als mijn gewrichten het toelaten probeer ik ook terug te gaan zwemmen . Tot voor een jaar ging ik elke middag baantjes trekken, misschien kan ik dit wel ooit opnieuw! Tot gauw, groetjes Chris

  • Hoi Chris,

   Even snel zo op zondag šŸ™‚

   Graag je dokter de namen Loren Cordain en Staffan Lindeberg meegeven: beide zijn de bekendste onderzoekers met wetenschappelijke werken om hun bevindingen te staven. Kwestie dat dokters liever wetenschappelijk gestaafde literatuur lezen.

   Ik ben ook een zwemmer, dus weet wat water voor je kan doen, hopelijk ga je binnenkort weer baantjes trekken: ook zonder baantjes doet water goed: gewoon bewegen in het water.

   Zeer goed dat je een hond hebt, wandelen is ontegensprekelijk paleo, en met een hond moet je het wel elke dag doen šŸ™‚

   Leg even uit wat je niet hebt ontvangen, onder welk emailadres je besteld hebt en wat je moeilijk vindt met de rode en groene recepten, dan zal ik dat even na laten kijken voor je. Ook even melden wat er wel goed voor je gaat met de recepten mag natuurlijk ook šŸ™‚

   Goed weekend alvast en proficiat met de verdwenen kilo’s šŸ™‚

   • Dag Stef, voor jou ook een fijne zondag! Dankje voor de uitleg.
    Bij de diner recepten staat meestal een rood vierkantje, bij de lunch een groen. Ik heb echter begrepen dat je de ene dag groene en de andere dag rode recepten moet eten, kwestie van het zuurgehalte in je lichaam goed te houden…. 2 maal lunch en 2 maal diner dan?
    Ik geniet van de ontbijten met omelet en groenten. Oke, wel een beetje werk maar wat krijg je er voor terug!
    Morgen ben ik jarig en ga ik zondigen… ik heb zelf plattekaastaart gemaakt, weliswaar met veel minder geraffineerde suiker, maar ik heb sinds het begin van dit dieet geen toegevoegde suiker gegeten . Ben benieuwd!
    Ik heb ondertussen heel veel geleerd uit de etiketten op verpakte voedingswaren. Schandelijk gewoon! Die vind je bij ons dan ook niet in de ijskast! Ik trek ook de bouillon voor soepen zelf, zonder suiker en zonder zout uiteraard.
    Een van de volgende weken ga ik de bakrecepten uitproberen. Ik ben geen zoetekauw, maar wil op die manier vrienden laten kennismaken met paleo als ze op de koffie komen.
    Zo, in alle vroegte wens i’ je een heel fijne dag toe, tot gauw!
    Chris

   • Stef, ik vergeet nog te vermelden dat ik de 21 recepten en de 3 video’s die bij het pakket van 47 euro horen , niet heb gekregen, of geen toegang tot.
    mijn emailadres : chr.vanhoof@skynet.be
    Wat is de wereld stil op dit moment, ik hoor enkel een haan kraaien in de verte, zaaaaaaalig!
    Groetjes, Chris

    • Goedemorgen Chris,

     Heb dat even nagevraagd en laat je weten wanneer ik antwoord krijg.

     Voor vandaag: gelukkige verjaardag!

     • Hoi nogmaals Chris,

      Je zou ondertussen een email ontvangen hebben waar je je extra bonussen zal terugvinden, laat even weten of dat werkt voor je?

      Nogmaals prettige verjaardag!

      Stef

     • Dag Stef, bedankt voor de verjaardagswensen!
      Ik heb gisteren NIET van mijn zelfgemaakte kaastaart gegeten… iedereen vond ze nochtans supperlekker (zelfs met weinig suiker). Ik heb sinds begin januari, wanneer ik met dit dieet begonnen ben, geen koemelk meer gedronken of gegeten. Ik moet eerlijk bekennen dat ik heel gemakkelijk van de taart ben kunnen blijven, ik had mijn alteratieven, een mix van noten…
      Ook brood heb ik sindsdien niet meer gegeten. Ik bak nochtans zelf brood, met speltmeel en speltbloem, en kan enorm genieten van de geur van zelfgebakken brood, maar het eten ervan mis ik niet.
      Ik voel me geweldig en heel vitaal!
      Volgende week gaat een echte uitdaging zijn. We gaan voor een weekje naar zee, leuke restaurantjes. .. maar het meest vrees ik voor de lekkere biertjes van’t vat. Dat dronk ik zo graag. Dronk, want niet meer gedronken sinds 6 weken.
      Ik hou je op de hoogte. Ik heb ondertussen geleerd dat er veel andere dingen zijn die heel lekker zijn en veel beter voor mijn lichaam.
      Groetjes, Chris

     • Mooi Chris, je moet het maar kunnen van je eigen plattekaastaart afblijven!

      Zeg even waar je precies hebt gelezen over de rode en groene recepten voor de zuurbalans? (of kopie/paste).

      Geweldig dat je al 6 weken anders eet, heb je ondertussen je cholesterol alweer laten meten?

      Sinds je duidelijk een bakker bent, graag je recepten delen met Mia, die bakt ook šŸ™‚

      Vakantie en restaurants is altijd een uitdaging: op zoek naar wat en lekker en gezond is, altijd handig om een zakje notenmengeling bij de hand te hebben.

      Prettige vakantie! šŸ™‚

 6. Dag Stef, ik volg nu al een paar weken jou paleo dieet en ik voel me prima. Mijn vraag: kan ik mijn medicatie tegen hoge cholesterol afbouwen of zelfs helemaal weglaten? Mijn waarden zijn , dankzij mijn dieet goed, maar als ik de dokter vraag om de medicatie te verminderen, kan dit niet.
  Waarom?
  Groetjes, Chris

  • Beste Chris,

   Best aan je dokter vragen waarom hij vindt dat de medicatie niet kan vermindert worden, alhoewel jij dankzij je dieet weer goede waarden haalt?

   Als je duidelijk tot de hartrisico groep behoort (grofweg: iemand in je naaste familie heeft hartaanval of trombose gehad), dan zal menig dokter je al snel statines voorschrijven om je cholesterolwaarden goed te houden, soms zelfs tot lagere waarden dan wat statistisch laag gevonden wordt.

   Dan ken ik een dokter – net uit de unief denk ik – die het een goed idee vond dat iedereen "uit preventie" best statines gaat nemen van jongsaf aan.

   Dan ken ik een andere dokter die vindt dat er geen slechte zaken over statines te vertellen zijn.

   Dan ken ik nog een aantal andere dokters die zeggen: als je met je dieet je cholesterol naar omlaag kan halen, dan moet je geen extra statines gaan nemen. Kan dat niet, dan geven we een bepaalde hoeveelheid statines en volgen op – om de correcte dosis te vinden – totdat je bloedwaarden weer normaal zijn.

   En dan de laatste dokter die ik gesproken heb die zei: vergelijk het met je wagen: cholesterolwaarden zegt iets over de olie, maar wat belangrijk is, is hoe je motor er uit ziet.

   Deze dokter zei ook: als je iets eet dat niet door jezelf gemaakt is, zorg er dan voor dat je weet welk soort vet/olie er gebruikt wordt. Met andere woorden: ga niet uit eten en koop ook geen fabrieksvoedsel met industriƫle olieƫn (waaronder transvet). Of: wie paleo eet, voldoet aan wat deze dokter zegt.

   Veel verschillende dokters gezien: telkens een andere na een bloedonderzoek om de cholesterolwaarden van mijn bloed op te volgen… Die waardes zijn nu weer goed, dankzij dieet, zonder medicatie.

   Dit illustreert dat afhankelijk van welke dokter je ziet, je een ietwat ander verhaal kan verwachten. Aan jou om ook eens een andere dokter te raadplegen, liefst een dokter die een mens gezond wil maken met levensstijl, dieet… en als het niet anders kan: ook medicatie.

   Besluit: eerst aan je dokter vragen waarom deze vindt dat jij je medicatie niet kan verminderen. Laat je dat even weten Chris,
   zodat we een meer genuanceerd antwoord zullen geven.

   Prettige dag,

   Stef

 7. ik wil er mee beginnen! maar maoilijk als je voor Ć©Ć©n persoon moet, wil koken. Heb er dikswijls de moed niet voor. Ben veel moe door ik mijn dikke darm moest laten verwijderen en bijgevolg weinig opneem. Hoe oplossen??
  Alvast bedankt

  • Beste Gerda,

   Dat is wel drastisch en heb ik niet direct ervaring mee. Geef je wat meer uitleg en stel je jezelf wat meer voor?

   Wat voor dieetadvies heb je van je dokter meegekregen? Hoelang is het al na je operatie, hoe eet je ondertussen? Zeer goed kauwen zal je zeker al aangeraden zijn.

   Zo zonder meer uitleg van jouw kant: best verder gaan zonder granen, zonder zuivel, zonder peulvruchten en zeker zonder suiker: dat gaat wel meer energie geven! Ook luisteren naar je spijsvertering: iets waar je echt ziek van wordt: dokter raadplegen en uiteraard niet meer eten. In theorie constipatie en diarhee vermijden, vooral het laatste, bij constipatie meer bewegen wil ook al eens helpen.

   Inderdaad is koken voor 1 als je steeds recepten leest voor 4 niet zo makkelijk. Anderzijds kan je eens een kijkje nemen bij Maartens eerste 30 dagen https://www.neopaleodieet.com/30-dagen-zonder-suiker/ , die stond ook niet voor elke maaltijd achter het fornuis.

   Extra truukjes: grote portie maken, in kleine porties verdelen en invriezen. Bijvoorbeeld grote pot (beender)bouillon koken en in kleine porties invriezen. Flink wat balletjes draaien en invriezen in kleine porties voor bij de bouillon.

   Flink wat eiwitrijk voedsel eten: vis, kip, zeevruchten, vlees.

   Of als je graag bakt: Mia’s lekker https://www.neopaleodieet.com/paleo-bananenbrood/ of lekkere https://www.neopaleodieet.com/bananenmuffins/ : ook dat gaat de diepvries in. Zelf gemaakte notenboter erop en je hebt flink wat energie binnen.

   Op zoek naar voedsel met oplosbare vezels, vooral fruit.

   Doe mee, geef wat meer info over jezelf Gerda en wissel ideetjes en ervaringen uit: samen gaat alles beter dan alleen en op zoek naar mensen die er wel ervaring mee hebben.

 8. Stef: even wat vragen van andere mensen, als je vertelt wat paleo is en wat strikt niet mag, dan hoor ik dit:

  – Oke, dus gist wel?
  – Meel ook?
  – Pasteurisatie niet?
  – Raad je Alpro aan?
  – Geen melkproducten: koeien en rund waren er vroeger ook, die kon je dus melken, dus waarom zou verse melk – wat dus eigenlijk rauw is – niet goed zijn?

  • Strikt paleo:

   • Geen granen.
   • Geen soja (geen peulvruchten)
   • Geen zuivel.
   • Geen Alpro

    (If it came from a plant: eat it, if it was made in a plant, don’t)
   • Geen pasteurisatie (…if it’s made in a factoryplant, do NOT buy it)

   Neo Paleo:

   Strikte paleo voedselpyramyde

   Wel wat (oer)granen, (oer)zuivel en (oer)peulvruchten: top van je voedselpyramide, dus niet je basisvoedsel,
   wel "als extra" bovenop groenten, fruit, vlees, vis en zeevruchten.

   In detail

   Alpro: te duur, misleidend, toegevoegde suikers en andere stoffen

      – als ze "ongezoet" op de verpakking zetten, vind je toch nog maltodextrine in de ingrediĆ«nten vermeld! Uitermate misleidend voor iemand die op zijn eten let om de bloedsuikerwaarden.

      – zetten ze er niet "ongezoet" bij, dan voegen ze gewoon suiker toe.

      – Counting calories
        + een flinke dosis extra chemische toevoegstoffen en bewaarstoffen: die wil je niet!
        
   ( veel mensen tellen calorieƫn, maar te weinig mensen tellen de scheikundige ingrediƫnten die ze mee kopen in allerlei producten )

      – + je kan goedkoper biologische amandelen kopen en zelf mixen met water, dan dat je een pak Alpro amandelmelk koopt (waar uiteraard geen biologische amandelen inzitten).

   Gist: ja

   Gist vliegt vrij rond in de natuur. Koop je in de late zomer, begin van de herfst een Belgische druif uit Overijse, dan zit daar een duidelijke witte waas op: dit is gist, dus niet afwassen, wel mee opeten.

   Meel: welk meel?

   Granenmeel: nee in strikt paleo.

   Notenmeel: ja, maar noten zitten bovenaan de voedselpyramide: dus niet je basisvoedsel (we zijn geen eekhorens).

   Zuivel: kwaliteitszuivel = neo paleo, dus als je gezond bent en zuivel kan verteren

      – Observatie: Mijn Indische vriendin verteert geen melk uit de supermarkt. Gaat ze naar haar geboortestreek in IndiĆ«, en drinkt ze daar rauwe melk – gemolken uit losloopkoeien – , dan verteert ze dat wel goed.

      – Geschiedenis: Beesten melken doe je van gedomesticeerde beesten: dus landbouw, dus wel neo paleo, dus niet strikt paleo.

       – Evolutie: Zuivelproductie is 5000 tot 10000 jaar geleden vooral een Europese bezigheid. Evolutie maakt dat daardoor de Europeanen beter melk verteren dan bijvoorbeeld de Chinezen (http://en.wikipedia.org/wiki/Lactase_persistence)

      – Wetenschap:

         -> om lactose uit de melk volledig te verteren, heb je lactase nodig: een
   enzyme te vinden in jawel: dezelfde rauwe melk. Pasteuriseer je de melk, dan vernietig je die enzymen.

         -> Laat je yoghurtbacteriĆ«n de melk fermenteren, dan gaan deze de lactose afbreken tot melkzuur. Wat verklaart waarom sommige mensen melk niet goed verteren maar zelf gemaakte yoghurt wel. (meer over zuivel in de laatste foto)

   (Neo) paleo te duur?

   We zijn ons ervan bewust dat duurzame, biologische producten duurder zijn dan fabrieksproducten en ook duurder zijn dan producten uit de pesticiden landbouw.

   We zijn er ons ook van bewust dat medicijnen kopen om de nevenwerkingen van ongezond voedsel te verminderen, ook duur is.

   Je maakt dus best zelf je keuze:

   • gezond eten kopen + uitsparen op minder medicijnen, ofwel
   • medicijnen kopen + uitsparen op minder gezond eten.

   Maak je een compromis, koop dan alvast volgende producten uit onderstaande lijst neo paleo (ik gebruik hier niet het misleidende "bio" keurmerk, maar verwijs naar "biologisch, organisch, ecologisch geteelde producten uit de duurzame landbouw": duurzame landbouw zoals onze neolitische voorvaders het ook al deden: makkelijker gezegd: "neo paleo producten" dus!):
   (merk op dat eieren en melk bij in de lijst staan!)

   Koop neo paleo producten

 9. Hey Stef
  Ik ben in de oriƫntatiefase en wil heel graag paleo starten. Ik heb dan ook al de nodige inkopen gedaan en alvast voorgekookt; eiermuffins banaanpannenkoekjes en oerbrood. Ligt nu allemaal klaar in de vriezer. Mijn doel is om af te vallen en belangrijker uiteraard gezonder leven zonder klachten als moeheid obstipatie en eczeem. Ik vraag me echter af hoeveel ik moet eten om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen en af te vallen. Ik heb gelezen dat het te maken heeft met income en outcome. Logisch. Echter zie ik het nog niet in de praktijk. Mijn idee is ontbijt: havermout met rijstmelk of amandelmelk en iets van fruit. Lunch een salade met iets van vis, paar banaanpannenkoekjes, stukje oerbrood, handje nootjes of eiermuffins.als diner groenten met vlees of vis en evt ei. Voor tussendoor iets van nootjes of fruit.
  Beweging is even lastiger omdat ik nog aan het ontzwangeren ben en daarbij veel last van mijn bekken ervaar. Ik ben echter wel van plan om te starten met hardlopen 1x en 1x bootcamp.
  Mijn gezin doet niet mee en dat maakt het lastig.
  Hoe ziet dit eetpatroon eruit en kan ik hiermee afvallen? Moet ik nog iets anders doen? Hoeveel moet ik eten? Hoe weet ik hoeveel kh of cal een product heeft?
  Graag hoor ik van je.

  • Hey Lola,

   Blij dat je gaat beginnen šŸ™‚

   Volledig antwoord later vandaag,

   Prettige dag!

   Stef

  • Nogmaals gegroet Lola,

   De paleo oriĆ«ntatiefase gebruiken voor wat ze is: zoeken en volhouden om geen granen, geen toegevoegde suikers en geen andere troep meer te eten, en te vervangen door vers en gezond. Dus zodat je je eerste doel bereikt: gezonder leven met jouw “Lola-paleo”.

   Jammer dat je gezin niet meedoet, het is niet dat je ze ongezonde dingen gaat opdringen šŸ™

   Daarna is het kijken in hoeverre “Lola-paleo” je klachten vermindert en helpt met afvallen en zo nodig bijsturen. Bijvoorbeeld: wat direct opvalt is dat je havermout gaat eten met rijstmelk: 2 granen. Nu eet ik die ook, en dat is neo-paleo. Gewoon weten waar je staat binnen paleo, wat het voor je doet en zeker geen rijstmelk of amandelmelk van de supermarkt (zit hoogstwaarschijnlijk toegevoegde suiker in, en dat wil je niet).

   Hoeveel moet je eten om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen en af te vallen? Is voor iedereen anders en meer dan “income en outcome”. Logisch, want moest het alleen “income en outcome” zijn, waarom vallen dan vele mensen niet af? Omdat afvallen meer is dan “income en outcome”. Bijvoorbeeld:

   -wat je eet is belangrijk: giet 1 fles Coca Cola achterover en je hebt flink wat suiker binnen. Teveel suiker dat je lichaam niet verwerkt krijgt (bloedsuikerspiegel gaat omhoog) en dat je lichaam direct gaat omzetten naar vet, kwestie van die bloedsuiker weer normaal te krijgen. Anders gezegd: in 1 keer je dagelijkse portie koolhydraten opdrinken in de vorm van Coca cola, vergeleken met de ganse dag hetzelfde aantal koolhydraten oppeuzelen via verse groenten: het resutaat is heel anders.
   -intermittant fasting: dus niet steevast als een robot eten omdat het eetpauze is (op het werk of in de school: ontbijt, ochtendpauze, middagpauze, 4uurtje, avondmaal, supper…) Op tijd 1 maaltijd overslaan gaat je lichaam vetreserves moeten aanspreken.
   -ieder mens is anders: je kent ze wel: broer en zus eet schijnbaar hetzelfde: de ene dik, de andere dun.
   -je ganse gemoedsgesteldheid speelt ook het rol: ken je geen vriendin die ineens enkele kilos afvalt wanneer ze stapelverliefd werd op haar nu partner?
   -suikerverslaving: is en blijft een verslaving, dus vraagt altijd naar meer, daar waar een niet verslaafde “stopt als hij/zij genoeg heeft”.

   Kh en cal: dat is in het begin tellen (bijvoorbeeld http://caloriecount.about.com/) en veel kookboeken zetten direct bij hun recepten de voedingswaarden erbij. Na een tijdje weet je echter waar de caloriebommen zitten, en zal je daar dan kiezen om er minder van eten: we blijven genieten, maar genieten met mate!

   Dus starten maar Lola en houdt ons op de hoogte hoe het verder gaat. Hoe meer je brood vervangt met groenten (dus niet met “oerbrood”, leg even uit wat dat dan wel precies is), hoe minder calorieen je zal binnenkrijgen, maar wel fink wat mineralen en vitaminen: deze laatste gaan je ook meer energie geven, dus minder moeheid.

   Starten, volhouden, blijven zoeken naar lekkere paleo recepten waarvan jij zal genieten (genieten moet want genieten betekent volhouden) en laat ons weten hoe het verder gaat.

   Tot weldra Lola,

   Stef

   • Bedankt voor je snelle reactie Stef!

    Ik heb heel veel recepten van Paleo gevonden. Het oerbrood komt er ook vandaan (http://www.volrecepten.nl/click/index/12291342/?site=eetpaleo.nl). Ik begrijp wel dat dit er calorierijk is omdat er veel noten en zaden in zitten, maar dan denk ik dat 1 of 2 plakjes genoeg zijn met een salade erbij. En dat 1-2x per week bijvoorbeeld, afgewisseld met banaanpannnekoekjes (2 ei en 1 banaan) of eiermuffins (ei en groenten)

    Ik vind het wel lastig om het ontbijt te regelen, want havermout is natuurlijk makkelijk te maken, terwijl de anderen boterhammen eten. Het is sochtends al een hele strijd om alles en iedereen op tijd klaar te krijgen voordat we naar het werk gaan, dus wat dat betreft zie ik het zelf niet zitten om een hele maaltijd te gaan koken bestaande uit groentes en vlees/vis. Dus ik merk dat ik het lastig vind om een anders dan havermout ontbijt te kiezen. Maar dat zal ik vanzelf wel moeten uitvogelen als ik eenmaal begin. Heb jij misschien nog tips voor een snel makkelijk en gezond paleo ontbijt? Echter geldt dit voor 3 dg in de week (mijn werkdagen) Overige dagen heb ik wat meer de tijd.

    Is kokosmelk beter dan amandelmelk?

    Ik ben ook een echte zoetekauw. Het liefst zou ik alleen maar zoetige dingen willen eten, maar ja dat is natuurlijk super ongezond. Ik heb wel paleo lekkernijen gevonden, als gezonde brownies en muffins, paleo kwarktaart, appelcrumble etc.. Kan ik deze dingen dagelijks eten? of moet ik er echt mee uitkijken, bijvoorbeeld 1-2x in de week?

    Ik hoop dat ik mijn gezin op den duur mee krijg, als ze gaan zien dat ik me goed en energiek voel. Gelukkig ben ik veel thuis en probeer ik mijn kinderen op die dagen zo gezond mogelijk te laten eten.

    Ik vind het een goed idee om ook neo-paleo te gaan. Jij hebt er goede dingen in staan, waar ik het ook mee eens ben. Zoveel mogelijk paleo, maar bijvoorbeeld havermout of als budget niet toereikend is de best mogelijke groenten en vlees/vis.

    Het is inderdaad wat je zegt, gewoon beginnen en luisteren naar het lichaam.

    Bedankt in ieder geval.

    • Graag gedaan Lola,

     Jij ook bedankt voor jouw reacties, samen weten we meer šŸ™‚

     En zoals je in de nieuwsbrief zal gelezen hebben, soms komt mijn antwoord wat later, maar antwoord zal je gegarandeerd krijgen šŸ™‚

     Het snelste strikt paleo ontbijt – als je geen probleem met eieren hebt:

     De dag en avond ervoor:

     • * 2 eitjes koken, afkoelen, pellen. al dan niet in schijfjes snijden of de dooiers pletten… en de ijskast in
     • * inkopen gedaan: een pak (of half) van die voorgewassen saladeblaadjes: hoe meer verschillende blaadjes, hoe beter (ikzelf koop er apart graag rucola bij, maar varieer met tuinkers, waterkers, postelein of gewoon peterselieblaadjes)
     • * een potje met deksel met 1 deel (eetlepel) zuur (bv vers geperst citroensap) en 3 delen (eetlepels) olie (extra vierge olijfolie), een schep mosterd (zoek een zo eerlijk mogelijke mosterd met mosterd en azijn en geen toegevoegd spul) en wat peper en zout. Hier kan je eindeloos variĆ«ren: lekker is bijvoorbeeld verse kruiden – peterselie, bieslook, sjalotje, basilicum als je kerstomaten tomaten bij in je salade doet… – erin fijnsnijden. De ijskast in.

     Je ontbijt ‘s ochtends:

     • * alles uit de ijskast
     • * je "vinaigrettepotje" opschudden tot alles goed gemengd is en je een ietwat dikke vinaigrette bekomt
     • * sla en ei in de kom, vinaigrette erover en je bent aan het ontbijten šŸ™‚
     • * heb je ook nog restjes vlees van de avond ervoor (gebraden kip is altijd lekker): gewoon eronder roeren en mee opeten

     Ben je zoals ik lees een zoetebek zoals ik šŸ™‚ en heb je ook nog een Magic Bullet blendertje zoals ik (online zijn ze zelfs goedkoper dan op de markt, het merk is gewoon anders): banaan, (geweekte) noten en water erin, 1 minuut blenderen, beker omdraaien en je hebt een lekker, melkachtig en vooral zoet drankje in een beker, snel en voedzaam bovendien, na opdrinken gewoon in de afwasmachine of even afspoelen onder de kraan.

     Voor drukke mensen, is het paleo recepten in 15 minuten boekje zeker een aanrader, zodat je onmiddellijk zal kiezen uit meerdere, snelle recepten.

     Meer antwoord op de rest van je vragen volgt een dezer dagen en natuurlijk: blijf vragen en houd ons op de hoogte.

     Succes ermee!

     Stef

     • Hoi Lola,

      Alweer wat ideetjes voor ontbijt: pannenkoeken, bak ze ‘s avonds en eet ze ‘s morgens, vooral het chia pannenkoeken recept smaakt het best koud. Nu zijn paleo pannekoeken een broodvervanger, dus niet je ideale paleo ontbijt, wel goed in de overgangsfase om van de broodverslaving af te raken:

      Zal in de nieuwsbrief meer paleo ontbijt recepten posten.

      Prettige dag en laat van je horen,

      Stef

 10. Even antwoord op je vraag waarom paleo.
  Ik heb M.S. en probeer paleo ter volgen wat mijn lichaam erg prettig vind en toch wat beter reageert maar ik vind het moeilijk om alles zo strikt te volgen mede doordat ik niet een vismens bent en niet veel vlees eet en salades maken en alles wat je allemaal zelf kan maken erg vermoeiend voor mijn lichaam is, dat vind ik heel jammer .
  Nu zijn er ook meerdere paleorecepten boeken maar alleen via de computer te lezen ,ik zie het liever in een boekvorm dit werk voor mij toch prettiger.
  Dus ik vind paleo erg mooi en wil het graag volgen maar het is voor mij best lastig voor mij, heb jij een idee hoe ik dit beter kan doen..
  ik probeer zoveel mogelijk het te volgen maar merk ook dat ik te weinig eet zo .
  groetjes Anja

  • Beste Anja,

   Dank voor je vraag en als het antwoord dat volgt je vraag niet helemaal beantwoord: doorvragen aub zodat we je zo goed mogelijk verder zullen helpen.

   Inderdaad wat je daar zegt Anja: van zodra je geen kant en klaar eten koopt en het zelf allemaal moet klaarmaken: sta je dan niet dubbel zo lang in de keuken dan vroeger?

   Het antwoord ligt bij onze voorouders: de jager/verzamelaar had geen keuken. Eten koken met vuur blijkt pas zeer laat in het stenen tijdperk te zijn begonnen.

   Anders gezegd: ga opnieuw op zoek naar "kant en klaar voedsel" zoals daar vers zijn:

   • alle noten en zaden (bovendien rijk aan vet, dus calorieĆ«n, daar waar je zegt dat je "te weinig eet")
   • avocado
   • banaan, appel, peer: bijten en eten

   Dan zijn er de reeds kant en klare producten zonder toevoegstoffen en ik denk hier in de eerste plaats aan gewassen en gesneden salade. Dit heb ik elke dag in huis: doe er een hardgekookt ei bij en een dressing, en je maaltijd is klaar.

   Ook niet weg te denken uit mijn keuken om tijd te winnen bij het koken:

   • blendertje: maak je supersnel een (noten)dressing mee of een (groene) smoothie
   • allessnijder: als je toch snel zelf groenten wil snijden
   • staafmixer: alle groenten zeer grof gesneden in een pot: gaar sudderen, pureren met de staafmixer en je hebt een kant en klare soep.
   • vaatwasmachine: al dat kookgerei moet natuurlijk wel gewassen worden šŸ™‚

   Wil je meer inspiratie voor recepten waar je weinig werk en tijd in steekt, neem dan een kijkje in dit digitale 15 minuten recepten kookboek.

   Inderdaad Anja, de kookboeken die we op onze site aanbevelen, zijn digitaal, en wel omdat je ze onmiddellijk kan downloaden en als je ze niet leuk vind, onmiddellijk je geld kan terugvragen. Er liggen van andere auteurs ook paleo boeken in de winkel, dus daar kan je ook eens ter-plekke in gaan neuzen.

   Vanaf november de digitale kookboeken ook in gewoon boekvorm verschijnen. Wetend dat er altijd wel wat vertraging op een plan komt, zullen de boeken toch vanaf december in de winkels moeten verschijnen. Voordeel van de digitale boeken is: je kan ze onmiddellijk downloaden, bekijken en vind je ze niet goed, dan vraag je onmiddellijk je geld terug. Vind je ze wel leuk, dan kan je met een kleine extra vergoeding (administratie en verzendkosten) later het papieren boek thuis gestuurd krijgen.

   Je merkt dat je te weinig eet Anja. Had ik in het begin van mijn dieet ook: dikwijls grote honger wegens een bord salade bevat veel minder calorieƫn dan 5 boterhammen. Vandaar dat je best op zoek gaat naar gezonde snacks die je altijd bij de hand kan hebben:

   • noten alweer: de noten met gedroogd fruit zakjes zijn echte energieboosters, maar omdat ik niet echt veel suikers wil: gewoon noten
   • zelf gemaakte notenboter: de noten blenderen tot ze pasta worden, kan je ook snel een dressing mee maken
   • zelf gemaakte notenmelk: lekker drankje, makkelijk "aangezoet" met banaan, doe er ijsblokjes bij en je hebt een smoothie
   • hard gekookt ei: makkelijk klaar te maken, kan je overal mee naartoe nemen en bewaart wel makkelijk
   • blikje vis: moet je wel kijken wat er in de ingrediĆ«nten zit en ik lees dat je niet graag vis eet, dus niet ideaal voor jou?
   • potje gepekelde mosselen: opnieuw kijken wat in de ingrediĆ«nten zit, en dan moet je wel een mosselfan zijn šŸ™‚
   • gekookt vlees/gerookte vis (maar ik lees dat je liever weinig vis of vlees eet, dus ofwel zoeken naar vlees en vis dat je wel graag eet, ofwel… op naar het volgende puntje uit deze lijst)
   • avocado: ideaal om zowel hartig als "zoet" (bv. in een smoothie met noten, banaan en vanille) als gewoon zo op te eten: flink voedzaam
   • olijven, dadels
   • groenten en fruit uiteraard
   • donkere chocolade
   • gedroogd zeewier

   Ben je niet strikt paleo, zoek dan naar een gezonde yoghurt: ik doe er een banaan in en van die kleine druifjes: weinig werk, toch zoet en serieus vullend.

   Opnieuw: neem eens een kijkje in het 15 minuten paleo kookboek zodat je paleo recepten zal maken die snel op tafel staan.

   Anja, kans is groot dat je nog meer vragen hebt, dus stellen maar!

   Gezonde groet,

   Stef

 11. Beste Chris,

  Vooraleer je vraag verder te beantwoorden: wat is er veranderd tussen vroeger met gewone bloeddruk en nu met hogere bloeddruk?

  Hoeveel gefabriceerd voedsel eet je (blikjesvlees, blikjesgroenten, snacks, zure ajuintjes, zure augurkjes,…?)

  Warme groeten,

  Stef

  Stef

 12. Dank U voor uw hulp ,
  Ik heb een aangeboren nierafwijking ,ik denk dat dat een reden kan zijn ,1 nier werkt wel goed ,en vroeger had ik met ‘t zelfde probleem geen hoge bloeddruk ,ik gebruik heel weinig zout
  Is het raadzaam alle granen te bannen uit m’n voeding ,en ook zuivel, of beter beginnen met enkel granen te bannen
  Als ontbijt eet ik al 25 jaar fruit ,en havermout ,in de winter .raad u me aan de havermout te laten ?

 13. Hoe kan ik m’n voeding aanpassen om m’n bloeddruk te verlagen ?

  • Beste Chris,

   Als je de oorzaak van je hoge bloeddruk kent, moet je die oorzaak aanpakken.

   Kort antwoord: strikt paleo eten zal je bloeddruk verlagen.

   Langer antwoord:

   Dikwijls (maar daarom niet altijd, vraag dus eerst je dokter om raad) is hoge bloeddruk 1 van de 4 symptomen van het Metabool syndroom of syndroom X :

   • insulineresistentie +
   • afwijkende cholesterol/vet bloedwaarden en/of
   • + zwaarlijvigheid en/of
   • + te hoge bloeddruk).

   Grootste boosdoeners hiervan zijn de toegevoegde (al dan niet verborgen) geraffineerde suikers en (geraffineerde) granen: 2 ingrediƫnten die in strikt paleo dan ook niet meer gegeten worden.

   Dus als eten je bloeddruk de hoogte injaagt, zal verandering van eten je bloeddruk kunnen verlagen. Voor een beter succes kan je zelf op zoek gaan naar "jouw" beste paleo dieet. Voor mezelf – wegens te hoge LDL cholesterol waarden – was dat neo paleo met restricties van verzadigde vetten en hoge dosissen voedsel rijk aan cholesterol.

   Ik schreef uitdrukkelijk "voor mezelf": wat voor de ene werkt, werkt daarom niet voor de andere, dus hier ga je best zelf experimenteren.

   Wat eten om je bloeddruk te verlagen

   Voor bloeddruk te verlagen wordt aangeraden een hoge verhouding mineralen te eten  tegenover je natrium inname. Er wordt dan vooral gesproken van kalium. Als je gewoon stopt met het eten van gefabriceerd voedsel, ga je alvast zonder moeite je inname van Natrium drastisch verlagen. 

   • Binnen het paleo dieet wordt dat zoeken naar kalium rijke groenten (bv. zoete aardappel en – niet strikt paleo – aardappel, doe avocado bij de salade of maak er guacamole of een groene smoothie van) en fruit(bv banaan en plantaan, pruimen).
    Eet meer vette vis (wilde zalm, heilbot: bovendien ook weer rijk aan kalium)
   • Ook groenten en fruit met Vitamine C worden aangeraden.
   • Zelf pure chocolade zou gunstig zijn.
   • Als drank vooral hibiscusextract (hibiscus"thee") gaan drinken. Probeer ook eens meidoornthee of als je niets kan vinden, maak dan gewone thee (of oolong of groene thee) je dagdagelijkse drank (zonder suiker uiteraard), geen koffie dus.
   • Ga je paleo bakken, gebruik dan – biologisch als het kan – ghee (geklaarde boter) als eerste keuze.

   Bloeddruk verlagen anders dan met voedsel

   • Meer Vitamine D zou ook goed zijn, dus als de zon schijnt: naar buiten.
   • Beter leren ademhalen (alles wat ongezonde stress naar omlaag haalt): bv. een ademhalingsoefening die de bloeddruk omlaag haalt heeft een 15 tot 20 minuten in beslag waarin je per minuut maar 6 keer in en uitademt (bv 4 seconden inademen, 6 seconden uitademen).
   • Voor vitamine D en minder stress: lekker lang gaan wandelen in het zonnetje.

   Hopelijk beantwoord dat je vraag Chris, zoniet verder vragen. Laat weten hoe het verder met je gaat, zodat ook anderen hiervan zullen leren: samen weten we meer en zullen we van elkaar leren.

 14. Stef, wat een uitgebreid antwoord, thanks šŸ™‚ Ik laat het bezinken. Groet, Judith.

 15. Ik ben nieuw in het lezen over dit dieet en heb een aantal vragen. Als het erom gaat dat we niet geĆ«volueerd zijn sinds 10.000 jaar en om die reden ons dieet zouden moeten veranderen in het dieet van toen, hoe kan het dan dat er zo een enorme diversiteit op alle ‘Paleo-lijstjes’ te vinden is? Mensen hadden vroeger in Nederland (voor zover het al bestond) toch geen bananen of kiwi’s? Of de mogelijkheid allerlei vis- en vleessoorten te eten? Om maar even een voorbeeld te noemen. Ik zie nergens terug dat het verstandig (en logisch en gezond) kan zijn je dieet aan te passen aan dat wat er locaal te vinden is. Daarnaast lees ik maar weinig over biologisch vlees (voor WOII was immers alles biologisch) en over alle gif die tegenwoordig in vis (en vlees) zit. Hoe zit het daarmee?

  • Beste Judith,

   Gelijk heb je šŸ™‚

   Even samengevat: de grootste stroming van Paleo komt uit Amerika (met Dr. Cordain’s The Paleo Diet boek). Een andere grote naam komt uit Zweden: Staffan Lindeberg, die “zijn” paleo bevindingen deed na zijn studie van de oorspronkelijke bewoners van Kitava, een eiland in Papua New Guinea. Allemaal ver weg van Nederland.

   Dichter bij huis is de grootste stem deze van Melchior Meyer, die je kan lezen en aanspreken op zijn website: http://melchiormeijer.wordpress.com , waar er hier en daar wat te lezen valt over Nederlandse Paleo waaronder planten zoals lisdodde en misschien wel eikels, en dan weer al wat er gevist of gevangen kon worden.

   Waar ieder het over eens is, is wat er niet in de paleo lijstjes thuishoort: zijnde zoals je zegt gif in vis en vlees, vooral alles voorverpakt in de supermarkt en zeker geen pot kristalsuiker en alle andere producten waar extra suiker is aan toegevoegd.

   Dan zal je ook lezen dat granen niet in het paleo lijstje thuishoren. Kort gezegd is brood het “krachtvoedsel” dat 10.000 jaar geleden werd “uitgevonden” van op het eerste zicht niet goed verteerbare “graszaadjes”.

   Wij van neo paleo “pikken zo nu en dan wel een graantje mee”, maar zijn ons ervan bewust dat je je koolhydraten voornamelijk uit groenten en fruit moet halen.
   En we kennen ook het Japanse Okinawa dieet – waar mensen ook gezond 100 jaar mee worden aldaar – , waar rijst (ook een grassoort) op het menu staat.
   Bovendien zijn de strikte paleo eters ervan overtuigd dat granen gewoon ongezond zijn, en ze kunnen je best wat onderzoek aanbieden die je op zijn minst aan het denken zal zetten.

   Het komt er dus op aan dat je voor jezelf zal uitmaken wat voor jou kan en wat niet kan. Logica zegt dat we zeer lang geleefd hebben van plant en dier, een 10.000 jaar geleden kwam er extra brood en rijst op tafel en nog geen 100 jaar geleden begon de industrie boordevol kunstmatige dingen in een reep of in een “worst”, met nog flink wat smaakstoffen, extra zout, extra suiker en extra gifstoffen. 100 jaar is te weinig om te besluiten dat we daar na 1 tot 2 generaties goed zijn aan aangepast.

   Logica zegt, zoals je zelf aanstipt Judith, dat we in Nederland seizoensgebonden zouden moeten eten, liefst volledig biologisch, terug op zoek naar de vergeten groenten en naar wat het land ons te bieden heeft. Een hele uitdaging waar je zelf je prioriteiten moet stellen, wat ook weer zal afhangen van je prioriteiten en je geldbuidel met ook de vraag zoals: betaal je nu meer om later minder te betalen aan geneesmiddelen?

   Uiteraard is het dus zoals je zegt verstandig je dieet aan te passen aan wat er locaal voorhanden is. Als je echter te weinig gevarieerd binnenkrijgt van eigen bodem (of wegens beperkt aanbod in je supermarkt), dan is de uitheemse banaan en kiwi beter dan even gaan pannenkoeken met stroop eten. Ook de zogenaamde suikervervangers zoals massa’s agavesiroop gaan gebruiken in plaats van kristalsuiker is bedenkelijk. Ook de massa’s paleo broden die gebakken worden om zo tarwebrood te vervangen is bedenkelijk. Paleo is in de eerste plaats vooral eten van iets wat net – of niet zo lang geleden – daarvoor nog in leven was en dat je nog duidelijk kan benoemen wat het was.

   Hopelijk antwoord dit wat op je vragen Judith, zoniet, doorvragen aub.

   Vriendelijke groet,

   Stef

 16. achiel verbist says

  Dag Neo Paleo,

  Mijn probleem is hetvolgende :

  ik ben 80 jaar en hartpatient.
  ik meet 1,62 m
  ik weeg 80 kg dit is overgewicht van 10/15 kg

  ik heb mijn eetgewoontes al wat veranderd, geen snoep, geen suiker, minder vet, wel boerderijboter, ik eet meer fruit en groenten, ik drink alle 2 dagen puur citroensap op nuchtere maag

  en er gaat geen gram of centimeter af.

  vrgr,

  Achiel Verbist.

  • Dag Achiel,

   Heel goed dat je suiker uit je dieet gehaald hebt, dat zouden er meer moeten doen šŸ™‚

   Ik lees dat je meer fruit en groenten eet, dat is goed.

   Volg je de paleo voedselpyramide (https://www.neopaleodieet.com/paleo-dieet/)met andere woorden: groenten en fruit voor de koolhydraten, daarbovenop vlees, vis, eieren?

   Laat weten wat je eet, en heb je honger zo tijdens je dieet, zodat we je een meer specifiek antwoord zullen geven.

   Dank voor je vraag en prettige dag,

   Stef

 17. selder is hier iets dat niet altijd te koop aangeboden wordt net zoals prei (heel duur en wordt per stengel verkocht).
  vanmorgen heb ik me aan Braziliaanse notenmelk gewaagd, bedankt voor de tip van het selenium. Ik zal de rest hiervan mengen met andere notenmelk en zonder de abrikozenpitten want die heb ik niet op voorraad. Nu nog even zoeken wat ik met de pulp kan doen šŸ™‚
  Fijn weekend!

  • Notenpulp? Als je de melk niet zeeft, heb je ook geen pulp šŸ™‚ … alvast zo doe ik het: minder afwas en de ganse noot met al het goede in de noot mooi opgebruikt. De pulp kan alvast gewoon bij in je lekkere pannenkoeken recept – waarvoor dank! – (ofwel met eventueel wat water en ofwel eventueel minder kokosmelk).

   Notenpulp is uiteindelijk ietwat natte notenbloem, dus ofwel droog je de pulp en mix en zeef je tot bloem (als je veel zon en wind hebt, kan dat goedkoper dan in een droogoven) ofwel gebruik je het zo in bakrecepten die je al goed kent, zodat je op zicht de hoeveelheid vocht en bloem in je deeg of beslag kan aanpassen.

   Notenmeel is dan weer zeer fijngemalen noten en dus grover dan bloem: niet te lang laten malen in je blender (op pulse – aan/uit-), want anders maken de vrijgekomen notenolie en de superfijne notenstukjes notenboter.

   Prettige zondag!

  • Waar koop je prei?
   Ik eet prei als meeste groent omdat het goedkoop is!

   Groetjes

   • Daar in de buurt bij jou Maarten: De Haagse Markt misschien? šŸ™‚ (5 dunne prei voor 1 euro? ‘k kan het van hieruit niet zo goed zien šŸ™‚ )

    Volg de koopjes op: http://www.biologischeaanbiedingen.nl/

    Neem eens een kijkje bij http://www.oogstoverschot.nl/ , waar zoals het woord het al zegt: mensen hun overschot aan oogst aanbieden.

       – Koop bij de bron: tuinder, landbouwer, co-operatie" dus streekgebonden en seizoensgebonden.
       – Koop seizoensgroenten: voor december zijn dat: boerenkool, champignons, groene kool, koolraap, paksoi, pastinaak, pompoen, postelein, prei, rode bietjes, rode kool, savooikool, schorseneren, spruitjes, uiten, witlof, witte kool, wortel.
       – Landbouwer (die in zijn garage groenten legt, die je zelf afweegt en dan geld in een bakje legt)
       – Kolen, prei, wortel, zouden samen goedkoop moeten zijn, kwestie van niet alleen prei te eten als groente, en de 3 kunnen (zoals ook alle groentenrestjes) mee in soep.
       – Markten uitpluizen, zeer vroeg als ze een groentenpakket/fruitpakket verkopen of zeer laat als ze het niet weer mee naar huis hoeven te nemen.
       – Snelverkoop in de supermarkt.
       – Prijzen vergelijken in de supermarkten en kortingsbonnen gebruiken.

    Tot slot: bio groenten bevatten minder water dan groenten geteeld met zoutmeststoffen, dus prijzen vergelijken per gewicht van bio groenten met de waterrijke/minder smaakvolle – door het extra water dus – zoutmeststofgroenten, gaat niet volledig op.

 18. de recepten en de foto’s zijn inmiddels verstuurd. Hoop dat je er wijs uit geraakt šŸ™‚ Als er vragen zijn, dan hoor ik het wel.
  bedankt voor het recept van de soep, kende ik nog niet. Volgende week ga ik op zoek naar de bleekselderstengel, de rest heb ik allemaal voorhanden.
  deze morgen heb ik voor het eerst hazelnootmelk gemaakt, valt best mee šŸ™‚ bedankt voor alle tips en vooral voor de reacties. Geniet van je dag!

  • Dank voor de recepten Mia! geef me een paar dagen tijd om ze up te loaden, staan eerst op het lijstje šŸ™‚

   1 bleekselderstengel kan je makkelijk vervangen door 2 half zo dunne groene selderstengels (soepselder zoals mijn moeder dat noemt), het is tenslotte kerriesoep en geen seldersoep.

   Hazelnootmelk valt inderdaad best mee šŸ™‚ Van geroosterde hazelnoten smaakt het een beetje naar aangebrande melk… Ikzelf maak dikwijls een mengeling voor 1 persoon van 2 braziliaanse noten (niet meer wegens de selenium) en vul dan aan tot 20 gram met walnoot, hazelnoot en soms 1 macadamianoot. 1 nachtje weken, dan ongeveer 200 ml water erbij en mixen maar. Soms ook 2 abrikozenpitten erbij mixen (oppassen voor het cyanidegevaar, dus wees gewaarschuwd!) en dan smaakt het lichtjes naar amandelmelk zonder amandelen…

   Prettige dag gewenst voor jou!

 19. Gelukkig Chinees Nieuwjaar šŸ™‚
  ik heb de recepten en de foto’s maar heb geen idee hoe ik de foto’s op deze pagina kan krijgen, kan dit naar een “normaal” e-mail adres doorgestuurd worden?
  We houden helemaal niet van “dokters” dus daar zal ik niet snel naartoe gaan, trouwens wij wonen sinds twee jaar in het buitenland in een ietwat desolate streek en ik zou niet weten waar er hier diĆ«tisten of alternatieve genezers wonen. In BelgiĆ« zochten we de ayurvedische geneeswijze op of de Chinese helers šŸ™‚
  Amandelmelk maak ik van ofwel amandelen met vliesjes (die er eerst afgekookt worden) of van witte amandelen. De bananen zijn de lokale bananen en die worden overrijp verwerkt dus geen ingevoerde Zuid-Amerikaanse bananen. Alle groenten en fruit worden in het land zelf gekweekt en worden van lokale boeren gekocht. Fijne dag ook voor jou.

  ps: vond net een receptje voor ijs op basis van bevroren bananen: 2 bananen, 100ml amandelmelk, 1 tl vanille-extract, 1 vanillestokje – alles mengen tot een smeuige massa

  • Emailen kan naar stefneopaleo[at]neopaleodieet.com waar je [at] vervangt door het apestaartje šŸ™‚ Dank!

   Ook dank je voor de CNY wensen Mia, mijn Chinese schoonvader heeft ondertussen op elk vuur dat hij in en buiten huis kan vinden – inclusief zijn houtskoolvuurtje – iets koken in een pot voor het CNY reunion dinner šŸ™‚

   Waar woon jij dan wel? Bevalt me wel alles van lokale boeren te kunnen kopen. Hier is de inlandse productie echter enorm pesticiden afhankelijk, dus is het steeds zoeken naar wat er voor biologisch in de supermarkt voorhanden is. Zelfvoorziening is niet echt gemakkelijk als je in het midden van een hoofdstad woont…

   Ayurvedisch is hier dan weer wel makkelijk te vinden. Een bezoek bij de “normale dokter” is ongeveer gelijk als buitenkomen met een zakje antibiotica en pijnstillers (soms verboden in Europa).

   Dank voor je “banaan-roomijs” recept, staat op mijn takenlijst als ik weer thuis ben šŸ™‚ Afhankelijk van waar je nu woont Mia, ken je dit recept misschien al voor banaan in soep: Kerriesoep recept šŸ™‚

   Succes met je dieet, smakelijk eten en een fijne dag voor jou.

 20. bedankt voor de snelle reactie. Even snel een antwoord terug op een paar vragen: ghee wordt alleen gegeten op banaan/amandelbrood (1 x per week), eieren worden gebakken zonder vet (ik doe er meestal tomaten, champignons en wat spek bij of restjes van andere groenten ) in een speciale pan. Smoothie was met rode vruchten, banaan en avocado (een recept op een Paleo-web gevonden). Met KH bedoelde ik: rijst, pasta, brood, aardappelen. We eten wel heel veel groenten maar mijden nu de peulvruchten. We eten ook meer bananen dan anders. Amandelmelk maak ik zelf. Andere ontbijtversies bestaan uit banaan, appel, peer, sinaasappel, mandarijn,cranberries, zaden, noten en amandelmelk. Ik eet wel een stuk minder dan vroeger want het verzadigt veel sneller en soms heb ik zelfs helemaal geen honger. De kokosolie wordt gebruikt voor het bakken van het paleobrood of voor het maken van snacks.

  • Bedankt voor de snelle reactie terug Mia. Verzoek om je recept voor bananenbrood, amandelbrood, paleobrood en snacks te delen, en als het kan er eens een foto van te nemen: zodat wanneer ieder dat doet, we dan snel een lange lijst gratis paleo recepten hebben šŸ™‚

   Op bananen snack ik ook, maar is soms minder makkelijk om overal naar toe te nemen en vroeg of laat moet het op (of in stukjes in de diepvries en dan zo later in een smeuĆÆg smoothie zonder ijsblokjes).

   Blij te horen dat je eten veel sneller verzadigd en dat je soms helemaal geen honger hebt. Wat doe je voor vlees en vis? Kwestie dat ik dat niet even zie in je antwoord en ook eiwitten zijn goed om een verzadigd gevoel te geven.

   • ik neem morgen even de tijd om de recepten neer te pennen en zorg dan ook voor foto’s. Hoezo vindt je bananen niet gemakkelijk om overal mee naartoe te nemen? Je kan van bevroren bananen niet alleen een smeuige smoothie maken maar ook ijs (alhoewel ik het nog niet geprobeerd heb).

    wij eten al een paar jaar geen rood vlees meer nadat er darmkanker vastgesteld werd bij mijn vriend en eten vooral kip en kalkoen, af en toe wat lever als dat hier voorhanden is of bloedworst. Wat vis betreft, eten we zalm, heilbot, gamba’s, tonijn, sardines, makreel.

    • Dank bij voorbaat alvast voor je recepten Mia, ‘k zal er vanaf februari zelf ook wat meer gaan uploaden, zitten nu nog een week Chinees Nieuwjaar te vieren.

     Ziet er op het eerste zicht een gevarieerd dieet uit daar bij jou Mia, misschien er eens werk van maken om de calorieĆ«n en ingrediĆ«nten dagelijks neer te pennen in een dagboek en zien of het werkelijk gebalanceerd eten is (grofweg 1/3de KH, 1/3de eiwit, 1/3de vet) en waar ergens duidelijk calorieĆ«n verlaagd kunnen worden. Of ook wat meer gaan inspelen op "wat eten we precies wanneer": een lichaam na 12 uur vasten (ontbijt) wil wat anders dan tijdens het avondmaal voor het vasten (best van alles "traag opneembaar", veel vezels, trage eiwitten…, zodat je de nacht goed doorkomt). Hier houdt mijn kennis echter op, en kan je best een diĆ«tist, trainer, voedingsdeskundige, ervaringsdeskundige, dokter… aanspreken.

     Gelijkaardig advies met je buikklachten: mijn eerste idee is de overschakeling naar een nieuw dieet moet je misschien een 6tal weken je lichaam de tijd geven om weer op zijn plooi te komen. Ook eens nakijken hoe je noten verdraagt: sommige mensen klagen bijvoorbeeld als ze het vliesje van walnoten en amandelnoten mee opeten. Mix jij de vliesjes onder je amandelmelk? Hier zou een dokter meer nuttigs moeten kunnen vertellen dan ik šŸ™‚ Kan je meteen ook een bananenallergie test vragen, waar je zegt nu meer bananen te eten dan anders. Bovendien zijn bananen ook vezelrijk, en niet iedereen maakt probleemloos de overgang naar meer vezels. En dan zijn er weer mensen die last hebben met net niet rijpe bananen maar zonder probleem overrijpe bananen kunnen eten. En anderen verdragen ze niet rauw maar wel in bananenbrood of bananenchips.

     Bananen worden bij mij al eens snel platgedrukt door iets zwaars erbovenop te plaatsen, vandaar dat je me makkelijker een zakje noten zal tevoorschijn zien toveren uit een winkelzak of rugzak šŸ™‚ Inderdaad: bevroren banaan in een smoothie is top. Het "bananenijs" met alleen bevrozen bananen in de blender viel bij mij alvast niet in de smaak, dus nog steeds op zoek naar een ijsroomvervanger. Een smoothie met notenmelk naar keuze en mango, dat een uurtje in de diepvries tot het net niet bevrozen is, is zowat mijn beste roomijsvervanger zonder roomijsmachine, tot hiertoe. Alle betere recepten zijn welkom šŸ™‚

     Rood vlees is bij mij ook bijna volledig uit het menu geschrapt, ook om een kankerreden – bij mijn vader dan nog, hopelijk niet erfelijk -: onder het motto "better safe than sorry". Vele paleo eters denken er anders over, maar er is genoeg ander paleo voedsel voorhanden zou ik denken šŸ™‚ .

     Succes alvast en prettige dag alweer Mia,

     Stef

 21. ook wij zijn vanaf begin januari gestart met anders eten. Sinds twee jaar hadden wij de inname van vlees en vis flink terug geschroefd en aten we twee keer per week, volkorenrijst/quinoa met groenten en/of versgemaakte pasta met groenten. Sinds drie weken hebben we alle alle KH geschrapt uit onze voeding en eten we elke dag heel wat groenten met vlees/vis.’s Morgens eten we een omelet of een smoothie van vers fruit en ‘s avonds eten we soep of restjes van ‘s middags. Ons doel was eigenlijk om af te vallen maar voorlopig lukt het niet. Persoonlijk heb ik de eerste twee weken hevige krampen in mijn buik gehad en ik heb constant een opgeblazen gevoel. Brood werd hier zo goed als niet gegeten en zuivelproducten zijn al jaren geleden uit onze voeding geschrapt. We gebruiken ghee, kokosolie, olijfolie, amandelmelk en soja (alhoewel we dit laatste nu ook geschrapt hebben). Wat doen we verkeerd?

  • Dank voor je reactie Mia, jammer van je buikklachten en dat je niet afvalt, maar het zal alvast een geruststelling zijn voor vele anderen. Je leest de jubelverhalen over paleo, bij jou werkt het niet en je vraagt je af : "wat doe ik fout"? De fout is te geloven dat de algemene Paleo richtlijnen zullen werken voor iedereen. Ieder mens is uniek en moet binnen paleo zijn/haar eigen weg vinden.

   Vervang alvast je fruitsmoothies door groene smoothies,
   zodat je minder suiker maar evenveel voedingsstoffen binnenkrijgt en dus
   met minder calorieƫn beter zal afvallen
   .

   Paleo buikpijn en paleo opgeblazen gevoel

   Toen mijn Duitse schoonzus op vakantie kwam en zichzelf super nuttig maakte in onze keuken, was ik enkele dagen later bij mijn huisarts met buikklachten. Zijn eerste vraag: eet je iets anders dezer dagen? Om maar te illustreren dat overschakelen van een standaard Vlaams naar een standaard Duits dieet (je zou denken dat dat niet echt veel verschilt) al genoeg reden kan zijn om je spijsvertering overhoop te zetten. Het is dan ook niet te verwonderen dat een serieuze omschakeling – zoals naar paleo – niet door iedereen even positief wordt ervaren.

   Zoals "paleo grootvader" S. Boyd. Eaton al zei in zijn voordracht op het 2012: ik raad ieder ten sterkste af om meteen evenveel vezels te eten als onze oervoorouders, dit vraagt naar een geleidelijke overgang. Vele mensen voelen onmiddellijk succes bij overschakeling naar paleo, anderen schakelen beter geleidelijk over en nog anderen stuiten op "onverklaarbare ongemakken".

   Dikwijls kunnen deze "onverklaarbare ongemakken" met medische testen makkelijk ontdekt worden. Een andere manier is bepaalde "toegelaten" paleo ingrediƫnten voor 2 tot 6 weken te vermijden en te ondervinden of dat goed is voor jou. We denken hier bijvoorbeeld aan noten-allergieƫn en ook aan de voor sommige mensen moeilijk te verteren "FODMAPs" of fructosemalabsorptie (soms ook fructose intolerantie genoemd, maar het is eerder het ontbreken van voldoende enzymes in je spijsvertering).

   We denken meteen ook aan de overvloed van eieren die sommige paleo eters ineens aan hun dieet toevoegen. Ikzelf eet alleen in beperkte mate biologische eieren van losloop scharrelkippen. Wat aan "extra’s" er in een ei van de supermarkt zit zullen we nooit weten, maar het zou me niet verwonderen dat het je spijsvertering wel eens parten zou kunnen spelen.

   Tenslotte is het voor je spijsvertering helemaal anders als je lang knabbelt op een selderstengel, als je de selder in een groene smoothie mixt en in 1 keer snel voor ontbijt binnengulpt, of dat je de selder eerst een uurtje gaart in soep en dan binnenlepelt: 3 keer hetzelfde paleo ingredient, maar toch 3 keer anders in je lichaam.

   Besluit: blijf kritisch op de aanbevelingen van ingrediƫnten in het paleo dieet: wat onze oerouders aten, is nu niet meer te koop. Verder bestaat "HET" paleo dieet niet: ieder is uniek, dus ga op zoek naar "JOUW" paleo dieet dat werkt voor jouw lichaam.

   Paleo en afvallen

   Ikzelf ben in mijn leven 2 keer 5 kg afgevallen in 1 week. Dit was telkens na een weeklange ziekenhuisopname ten gevolge van dengue koorts. Deze koorts resulteert in een drip in je arm en geen eetlust: niet alleen het alles behalve lekkere ziekenhuisdieet, ook een binnengesmokkelde Nando’s kip ging er bij mij niet in. Bewegen doe je verder alleen omdat het moet; dus van bed tot toilet en terug.

   Vandaar mijn ervaring: minder calorieĆ«n eten (zelf zonder meer te bewegen) dan je verbruikt, en je kan snel flink wat afvallen. In paleo gaan ze granen (en pseudogranen zoals je quinoa) vervangen met groeten en fruit. Dus wel degelijk koolhydraten (wat bedoel je precies Mia, als je zegt dat je geen KH meer eet?) KH uit groenten en fruit zijn een groot onderdeel van het paleo dieet en vormen de basis van de paleo voedselpyramide.

   Vuistregel is dat eenzelfde gewicht aan groenten en fruit minder KH bevatten dan brood en minder KH bevatten dan vet. Zoet fruit bevat dan weer meer KH dan een groente. Hier moet je zelf even kijken of je niet direct een "verborgen KH bom" in je dieet hebt. Ik zie onmiddellijk je ghee en kokosolie: 2 vetten zeer rijk aan verzadigde vetzuren, iets wat ik met een te hoge cholesterol zoveel mogelijk uit mijn dieet vermijdt.

   Bovendien sta ik zeer sceptisch tegenover de in paleo ineens tot wonderolie gepromoveerde kokosolie. Ik heb hier een volle fles staan, nog steeds niet gebruikt. Niet alleen omdat bijna iedereen hier in MaleisiĆ« eraf blijft (alhoewel het een supergoedkope keuze is), maar ook omdat mijn Maleisische echtgenote het niet in haar eten wil zien (ik mag het van haar wel door mijn haar wrijven, als ik dan maar op geurafstand van haar wegblijf šŸ™‚ ). Voor een meer wetenschappelijke kritiek op kokosolie, lees je best op de paleo site van Melchior verder.

   Ook Eaton wijst erop (zie video dia 3 minuten 20 seconden in) dat de oermens veel minder verzadigde vetten at dan de huidige Amerikaan: opnieuw reden om je af te vragen waarom ghee en kokosolie zo sterk worden aangeprezen in veel paleo literatuur.

   Maak je je amandelmelk zelf of koop je ze kant en klaar uit de winkel met extra toevoegstoffen en extra suiker?

   Eet je een hard gekookt ei (72 calorieƫn en 1.5 gram verzadigd vet) of bak je het in 1 eetlepel kokosolie (samen 120 calorieƫn en 13.5 gram verzadigd vet)?

   Eet je meer fruitsmoothies dan groene smoothies (groenten en fruit) dan (koude) groentensoep (alleen groenten)?

   Ikzelf snak bijvoorbeeld op noten, welke minstens voor 50% uit vet bestaan. Ik val dan ook nauwelijks af.

   Belangrijk is voor jezelf op te schrijven hoeveel calorieƫn je eet, waar je wat kan terugschroeven, dat ook gaat doen en dan zien of je (meer) gaat afvallen.

   Kom terug en laat weten hoe het verder gaat Mia!

 22. Muffins – Dieet

  Beste,

  Ik ben mij nog aan het oriƫnteren in het dieet, en zou graag willen weten of haverzemelen, kokosmelk en amandelmeel toegelaten zijn, ik maak er samen met eieren, muffins van, maar vermageren doe ik er niet van!

  Het moeilijkste vind ik het ontbijt, je kan toch niet elke morgen eieren eten?

  Ik wou quinoa zaad gaan gebruiken, maar die is inmiddels schandalig duur geworden!

  Wat kan ik gebruiken voor witte saus te binden aub?

  Heel graag uw advies in mijn zoektocht.
  Dank u wel!

  Vriendelijke groeten,
  Suzy

  • Ontbijt recepten

   Eieren zijn natuurlijk het makkelijkst om paleo ontbijt klaar te maken en je kan er alle kanten mee uit. Bovendien gaan de eiwitten je hongergevoel flink lang uitstellen (wat je nu probeert uit te stellen met haverzemelen?)

   Inderdaad kan je niet altijd eieren eten voor ontbijt: En nu je het zegt: slechts 1/3de van de paleo ontbijt recepten uit het Paleo Kookpakket bevatten geen eieren. Sommige Paleo kookboeken praten niets eens over ontbijt recepten.

   Wat wel makkelijk is, zijn restjes voor ontbijt of koud ontbijt dat je de avond ervoor al kan klaarmaken: gebakken vis + groentensalade of avocadosalade. Smoothies zijn ook snel klaar, maar om af te slanken zijn fruitsmoothies minder ideaal dan groen(t)e smoothies. Koude gazpacho is ook snel klaar in de blender.

   Strikt paleo: geen granen

   Haverzemelen zijn granen, dus niet strikt paleo.

   Het is de bedoeling je vezels binnen te krijgen via het eten van groenten en fruit, welke aan de basis staan van de paleo voedselpyramide.

   Ikzelf volg neo paleo om mijn cholesterolwaarden goed te houden – ben dus ben heel zuinig in het eten van eieren – en ga ‘s morgens voor havermoutpap met notenmelk. Zeker niet strikt paleo, en ik val ook niet af – ik kom ook niet bij – en mijn cholesterol is alvast weer gezond.

   Noten, notenmeel, notenmelk

   Kokosmelk en amandelmeel is toegelaten. Noten staan bovenaan de top van de paleo voedselpyramide en vormen dus niet je basisvoedsel. In paleo is het niet de bedoeling granenbrood te vervangen door "amandelbrood", maar wel te vervangen met groenten en fruit, zodat je tegelijk meer micronutriĆ«nten binnenkrijgt in vergelijking met tarwebrood.

   Kokosmelk altijd zonder suiker kopen. En als je goedkoop en gezond wil leven, best gewoon zelf maken zoals in dit kokosmelk recept.

   Smakelijke groeten,

   Stef (Neo Paleo)

   • Beste Stef
    Dank je voor je antwoord,maar vis als ontbijt!!!!! geef mij dan maar de muffins, zie hier het recept:
    Voor 24 muffins,
    250 gr amandelmeel
    250 gr haverzemelen
    6 eieren
    snuifje zout
    2 dozen kokosmelk (400gr elk)
    rozijnen
    2 koffie lepels bicarbonaat
    cacaopoeder ( niet echt nodig )
    Alles goed mengen en het opgeklopte wit van de eieren toevoegen, en verdelen in muffins vormen.Ik heb silicone vormpjes erin zodat ze niet plakken.
    15 tot 20 min bakken op 180 Ā°

    Wat de binding voor bloemkool betreft, dat is een klassieke bechamelsaus met melk, die moet ik nog vervangen door notenmelk! Bij de reform zaak kan men ook andere bindstoffen vinden zonder koolhydraten, maar ik dacht dat jij een middel kende!
    Is amandelbrood dan niet goed om te vermageren aub?
    Hoor het graag van u.
    Groetjes
    suzy

    • Beste Stef
     Ik heb zojuist een site gevonden die quinoa zaad gunstig verkoopt, past quinoa in uw koolhydraatarm dieet aub?

     • Beste Suzy,

      Waar las je dat het paleo dieet een koolhydraatarm dieet is? Inderdaad zie ik Dr. Loren Cordain spreken over slechts 35% in "zijn" Paleo Dieet, wat naar mijn mening voornamelijk gericht is voor mensen die met paleo willen afvallen. "De" Oermens in de Afrikaanse savanne at tussen de 35% en 65% aan koolhydraten.

      De Paleo vuistregel is de koolhydraten (KH) uit granen (voor velen is dat ons dagelijks brood) te vervangen met een gelijkaardige hoeveelheid KH uit groenten en fruit. Dit kan je ook teruglezen in de studie’s van Konner en Eaton (de grootvader van het paleo dieet) uit 1985 en 2010: https://www.neopaleodieet.com/paleo-research/

      • De KHconsumptie in het stenen tijdperk ligt tussen 35% en 65%.
       Deze KH kwamen bijna uitsluitend uit groenten en planten, met een minimum aan volkoren, niet geraffineerde granen en misschien 2% tot 3% uit honing .
      • In een hedendaags Amerikaans dieet is de KHconsumptie 50% (mooi tussen 35% en 65%), en deze KH komen voor 85% uit geraffineerde granen en verder zuivel.

      Eaton besluit daarom dat de basis van zijn paleo voedselpyramide wordt gevormd door groenten en fruit.

      Graanvervangers? (Quinoa, chia zaden, boekweit…)

      Ik zie dat je liever muffins voor ontbijt eet dan vis Suzy šŸ™‚ Je bent zeker niet de enige. Ik at ook steevast een boterham voor ontbijt, totdat ik naar MaleisiĆ« verhuisde en mij na enkele jaren volledig aanpaste aan de plaatselijke gewoonten: ‘s morgens, ‘s middags, ‘s avonds en voor de late avond; 4 keer een warme maaltijd.

      De belangrijkste reden om je eetgewoonten niet te veranderen is: omdat je niets meer lekker kent dan wat je nu eet. Ikzelf heb brood geschrapt uit ontbijt toen ik dit ontdekte:

      Nasi lamek ontbijt noet paleo
      Lekker ontbijt: Kokosrijst met ei, gefrituurde kip, sambal, gefrituurde ansjovis – ikan bilis -, pindanoten, wat komkommer en wat groene groenten: hier in MaleisiĆ« bekend als nasi lemak. (Niet Paleo, niet goed voor de LDL cholesterol en zeker geen aanrader als je wil afslanken, wel superlekker en je denkt geen seconde aan brood als je dit eet)

      In Paleo zijn groenten en fruit je "graanvervangers". Volgens Dr. Cordain (die zich baseert op de studies van Konner en Eaton) is quinoa en boekweit verboden in een strikt paleo dieet. Eaton zelf laat een minimum aan granen en zuivel toe in zijn niet strikt (neo) paleo dieet.

      Eaton gebruikt het dieet niet om af te vallen, wel om gezond te blijven. Dr. Cordain beveelt zijn visie op het dieet mijns inziens aan voor mensen die willen afvallen. Dus wil je afvallen, dan moet je zo strikt mogelijk gaan eten en wel degelijk je ontbijt veranderen van granengebak of pseudogranengebak naar: groenten, fruit, vlees of vis. Laat even je fantasie op hol slaan: de holbewoners hadden nog wat overschotjes van het avondmaal van gisteren, nog een geplukte groente of fruit erbij en hun ontbijt was binnen.

      Paleo bevat een rijkdom aan ingrediĆ«nten, lees zoveel mogelijk paleo kookboeken, probeer zoveel mogelijk recepten uit tot je iets zo lekker vindt waardoor je niet meer aan brood denkt. Bereik je je ideale gewicht, dan kan je weer wat granen of pseudogranen inschakelen: wel kijken hoe dat je gewicht en gezondheid beĆÆnvloed en dan zelf je besluit trekken.

      Hopelijk antwoord dat je vraag Suzy, zoniet verder doorvragen graag.

      Smakelijke en gezonde groeten, Stef

    • Dank voor je muffins recept Suzy, heb je er ook een foto van, dan zullen we het gelijk aan onze receptenlijst toevoegen. Wat vis voor ontbijt betreft, lees onderaan verder, en laat alvast weten wat jij wel lekker vindt  šŸ™‚

     Waarom is amandelbrood niet goed om te vermageren

     Omdat amandelbrood in plaats van tarwebrood het afvallen niet makkelijker maakt wegens… calorieĆ«n, calorieĆ«n en calorieĆ«n.

     We citeren en vertalen Karen Douglas: Beginners guide to the paleo diet plan, p.15:

     While you are not guaranteed to lose weight after switching to the Paleo Diet, many people have found that losing weight becomes easier on the Paleo Diet. One of the reasons for this is that the Paleo Diet is centered on foods that are naturally low in calories. Foods like vegetables, fruits and lean meats are less calorie-dense than grains, starches and many processed foods. ()

     Alhoewel het paleo dieet niet garandeert dat je gewicht zal verliezen, hebben veel mensen ontdekt dat dit dieet afslanken makkelijker maakt. Een van de redenen hiervoor is dat Paleo eten (zoal groenten, fruit en mager vlees) van nature veel minder calorieƫn bevat dan granen, zetmeel en vele verwerkte voedingsmiddelen.

     We volgens de simpele logica: om af te vallen eet je minder calorieƫn dan je verbruikt.

     1 snede tarwebrood bevat minder calorieƫn dan 1 snede amandelbrood. Een zelfde gewicht aan appel bevat nog minder calorieƫn.

     Even voor je uitgerekend Suzy:

     • 100 gram amandelmeel 600 cal,
     • 100 gram volkoren tarwemeel 339 cal,
     • 223 gram van 1 appel 116 cal.

     Je ziet het meteen zelf Suzy: dubbel zoveel appels eten in gewicht, en nog lang niet eens de helft aan calorieƫn. Tarwemeel vervangen door amandelmeel, en je kon wel eens dubbel zoveel calorieƫn opeten dan normaal. (bron: calorieƫn in amandelmeel, calorieƫn in volkoren tarwemeel, calorieƫn in een appel)

     Bloemkoolsaus

     Witte saus bind je gemakkelijk met tapiocameel van manioc: ik zie het niet direct terugkomen in de Amerikaanse literatuur als verboden paleo. Het blijft wel een zetmeelrijke bindstof en zoals we al eerder zegden: haal de KH zoveel mogelijk uit groenten en fruit.

     Gelukkig gaat het hier om bloemkoolsaus en dan wordt het makkelijk: gaar meer bloemkool, pureer een deel met een vers knoflookteentje en notenmelk – ikzelf gebruik cashewnotenmelk (of wat extra kookwater van de bloemkool of bouillon) en je saus is klaar. Proberen maar en laat weten of dat in je smaak valt Suzy.

     Cashewnotenmelk in plaats van kokosmelk

     Waarom gebruik ik geen kokos maar wel cashew? Vermits ik een te hoge LDL cholesterol had, zorg ik ervoor niet teveel verzadigde vetten te eten. Ik kies dan ook niet voor kokos (minstens 50% verzadigd vet) maar voor cashew (maximaal 10% verzadigd vet): 1 uurtje weken in water, afspoelen, mixen en je notenmelk is klaar.

 23. Beste,

  Ik lees in sommige paleo recepten “geklaarde boter”… Boter is toch zuivel en niet echt iets dat de oermens voorhanden had?

  • Stef @NeoPaleo says

   Beste Miriam,

   Dank voor je korte vraag, hieronder een wat langer antwoord.

   Vetten en olie staan aan de top van de paleo voedselpyramide en zijn duidelijk een discussiepunt. Zo schreef Dr. Loren Cordain in zijn 2002 bestseller The Paleo Diet, dat koolzaadolie ok was, maar in 2010 verandert hij zijn stelling en verklaart dat koolzaadolie helemaal niet goed is voor ons. Als 1 persoon het al niet met zichzelf eens is na verloop van tijd, logisch dat er vele verschillende meningen bestaan.

   Probleem is het frituren: een goede olie zoals olijfolie kan de hoge temperatuur niet aan. “Ghee”: geklaarde boter zonder water en zonder melkeiwitten is wel geschikt om te frituren.

   Inderdaad is ghee een zuivelproduct, maar zonder de melkeiwitten is de kans groot dat het door je lichaam goed wordt verdragen. Gewone geklaarde boter met melkeiwitten kan dus wel voor problemen zorgen.

   Inderdaad hadden onze verre, verre voorvaders geen fles olijfolie bij de hand en waarschijnlijk ook geen potje ghee. Mijn vader, groot- en overgrootvader hadden wel een potje reuzel in de kelder staan: zelf uit hun spekpan gewonnen. In Indie is ghee dan weer een ingredient van hun ouders, groot- en overgrootouders, en kan je bewaren zonder ijskast.

   Paleo recepten, paleo wetenschappers en paleo voedingsdeskundigen kijken hoe je lichaam geĆ«volueerd is om wat te eten. Ze kijken ook naar primitieve diĆ«ten en destilleren hieruit hun interpretaties van wat je “als gezonde paleo ingredienten” kan kopen in de supermarkt. Het alternatief: zelf naar de jungle lopen en daar zelf je eten gaan plukken of vangen is eveneens slechts een interpretatie: vele planten en dieren die onze oervoorvaders aten, bestaan immers niet meer.

   Besluit: probeer in paleo met ingredienten die zo dicht mogelijk bij de natuur staan (en die je zelf kan bereiden) het voedselpatroon van onze oervoorvaders zo goed mogelijk na te bootsen. Ben je allergisch voor zuivel, dan raden we natuurlijk alle zuivel af. Geklaarde boter kan ook problemen opleveren, echte ghee zonder melkeiwitten zou misschien een alternatief zijn. Vraag uw huisarts om raad voor medisch advies en gebruik wat hierboven staat alleen als informatie.

   Antwoord dat je vraag Miriam? Zoniet verder vragen aub.

   Met smakelijke groeten,

   Paleo Stef

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*