Hoe maak je Gezonde Pannenkoeken? Met 3 ingrediënten…

Deze snelle en gezonde pannenkoeken maak je met slechts 3 ingrediënten zodat je supersnel zal genieten van een lekker ontbijt of gezond tussendoortje.

Dit basisrecept voor pannenkoeken vraagt naar slechts 3 ingrediënten: amandelmeel, ei en amandelmelk.

  Of als variatie hierop: verse amandelen, ei en water. Vertrek je van amandelmeel, dan spaar je natuurlijk 1 nacht weken van de noten in water uit. Een andere truuk om steeds kant en klaar geweekte amandelen bij de hand te hebben, is de amandelen eerst een nachtje weken, en ze dan onmiddellijk invriezen. De volgende keer dat je onmiddellijk geweekte amandelen nodig hebt, haal je ze gewoon uit de diepvries.

Wil je supersnel smullen, dan meng je alle natte ingrediënten door elkaar, meng door het meel en bakken maar. Deze pannenkoeken met amandelmeel zijn wel heel zwaar maar heel lekker: compleet anders dan gewone pannenkoeken. Wil je meer luchtige pannenkoeken, dan kan je natuurlijk de dooier apart met de kloppers "wit" kloppen en ook het eiwit met de kloppers apart wit kloppen en bij door het pannenkoekenbeslag vouwen met een spatel.

Amandelen met of zonder vliesje?

In ons amandelmelk recept laat ik stap voor stap zien hoe je makkelijk het vliesje van de amandelen kan verwijderen. Blijkt dat "iedereen dat doet" maar dat het eigenlijk niet echt nodig is, zegt Mia. Met vliesjes moet je de amandelen wat langer mixen vooraleer de melk helemaal wit is, maar er verandert niets aan de smaak.

Bovendien bevatten de vliesjes flink wat micronutriënten, en dan vooral flavonoïden – (dit zijn gele, rode of donkerpaarse pigmenten) die ook bijdragen tot een (bittere) smaak. Wat wij in paleo al weten, is dat alles met alles samenhangt. De gezonde werking van deze flavonoïden wordt verdubbeld door de aanwezige vitamine E in het witte gedeelte van de amandel. Zoals altijd verpakt de natuur al wat goed is in 1 samenhangend geheel en is het geheel veel gezonder dan de loutere som van de aanwezige stoffen!

Genoeg scheikunde, tijd voor Mia’s recept!

Basisrecept pannenkoeken

Gezonde pannenkoeken
Gezonde paleo pannenkoeken: links – de blekere – zijn van gekocht amandelmeel (van rauwe amandelen zonder vliesje), rechts – de donkere – zijn van zelfgemaakt amandelmeel (rauwe amandelen met vliesje zelf fijngemalen).

 • 100 gram amandelmeel
 • 1 biologisch scharrelkippen-ei
 • amandelmelk (hier kies je zelf hoe dik je het deeg wil)
 • indien nodig om te bakken: olijfolie

Hoe maak je pannenkoeken

Hoe maak je pannenkoeken

 1. Voor het pannenkoekenbeslag, klop je het ei en de melk even op met de mixer.
 2. Voeg de natte ingrediënten bij het amandelmeel en klop (eerst op lage snelheid) door elkaar. Voeg indien nodig meer amandelmelk toe.
 3. Neem een koekenpan en warm goed op, vet in door met een doekje of met keukenpapier wat olijfolie over de warme pan te wrijven. Heb je een grilplaat met antiaankleeflaag, dan moet je zelfs geen vet gebruiken.
 4. Heb je een dik beslag, maak dan kleine, ronde pannenkoekjes en draai om als de koek bovenaan droog is.
 5. Bak aan de andere kant: klaar en smullen maar!

Dit lekker basisrecept voor gezonde paleo pannenkoeken wordt aangeboden door Mia… Wil jij een onvergetelijke, unieke vakantie? Boek dan nu een grotwoning bij Mia in Andalusia zodat je zal genieten in een paleo oase van rust en natuur.

Deel je Dit Recept met je Vriendinnen en Vrienden? !


Ontvang de Gratis Paleo Cursus + Recepten in Email

Op dit moment halen + 10.000 lezers zoals U elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis Paleo recepten. Wilt ook U op de hoogte blijven, vul dan hieronder je beste e-mail adres in:

Comments

 1. Anna-Lise says

  Het zal wel wennen zijn, maar ik vind het erg frustrerend dat de pannenkoekjes bij het omdraaien uit elkaar vallen. Hoe gaan jullie daarmee om?

  • Beste Anna-Lise,

   Zijn je pannenkoeken volledig droog voor je ze omdraait? Een natte pannenkoek breekt natuurlijk altijd.

   Indien droog, dan zal ik het even aan Mia navragen 🙂

 2. Ik heb het recept geprobeerd met appel met kaneel (meegebakken) en ahornsiroop. Ze waren lekker door die appel en siroop, maar het beslag zelf maakte ze erg droog. Misschien moet het gemengd worden met ander meel (spelt of volkoren etc) of een geprakte banaan, maar zo zou ik ze niet aanraden. Wel leken ze tenminste op pannenkoeken, want dat is mij met het recept van alleen banaan en ei nog niet eerder gelukt. Dus in dat opzicht waren ze beter!

  • Hoi Angéla,

   Geef je even jouw recepten door van:
   -je appelpannenkoeken
   -je pannenkoeken met alleen ei en banaan
   -andere recepten…?

   Zodat we je beter zullen advizeren hoe die recepten minder droog te maken.

   Tot horens dus!

   Stef

  • Dag Angéla,

   Mia uit Spanje emailt me net dat inderdaad – zoals je zegt – amandelmeelpannenkoeken droger zijn dan tarwebloempannenkoeken. Pannenkoeken op basis van amandelmeel
   hebben een compleet andere structuur.

   Iets vervangen in een klassiek recept zal altijd anders zijn: “moet” je aan wennen en went het niet, dan op zoek gaan naar een recept dat je beter ligt: er zijn genoeg ingrediënten aanwezig in het paleo menu om creatief aan de slag te blijven.

   Wat pannenkoeken betreft hebben we ook deze online staan en ik zal er enkele toevoegen in de nieuwsbrief:  

   Heb je zelf een lekker paleo pannenkoeken recept, graag toevoegen (en met foto is voor iedereen nog leuker).

   Prettige dag,

   Stef en Mia

  • Het gaat hier om koolhydraat arme pannenkoeken , dus banaan zou ik zeker niet gebruiken. Ik vind het een prima oplossing met amandelmeel: tenslotte kan je zo toch pannenkoeken eten.

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*