Paleo research

Lijst van de 4 belangrijkste wetenschappers in paleo research met een korte samenvatting van hun bevindingen zodat jij weet wat je zal mogen eten en doen om langer en gezonder te leven.

In Nederland wil Mitchel Van Duuren met zijn boek De Paleo Revolutie deze gezonde levensstijl bij zoveel mogelijk Nederlanders en Belgen aanbieden.

In Amerika werd het Mitchel voorgedaan door Loren Cordain: een dokter met een bibliotheek met meer dan 25.000 publicaties over het Paleo Dieet waarvan een 100tal door hem zelf geschreven. De eerste keer dat hij in 1987 over "paleo eten’ hoorde, was dankzij de wetenschappelijke publicatie van Stanley Boyd Eaton en Melvin Konner: Eten uit het Oude Stenen Tijdperk: onderzoek en huidige gevolgen. (Paleolithic nutrition: a consideration of its nature and current implications, 1985.)

Voor zij die zich afvragen of peulvruchten verboden zijn, schrijven Eaton en Konner:

Behalve Eskimo’s aten de meeste jager-verzamelaars en grote variatie aan wilde planten, voornamelijk: wortels, bonen, noten, knollen en vruchten en in mindere mate bloemen en eetbare harssoorten. In tegenstelling tot het huidige graanverbruik, werden in het oude stenen tijdperk slechts beperkt kleine granen gegeten. De brede waaier van oeroude plantaardige voedsel staat in sterk contrast met de hedendaagse beperkte verscheidenheid aan land en tuinbouwgewassen.

Except for Eskimos and other high-latitude peoples, hunter-gatherers typically use many species of wild plants for food. Roots, beans, nuts, tubers, and fruits are the most common major dietary constituents, but others, ranging from flowers to edible gums, are occasionally consumed. Small cereal grains, which have been staples for "civilized" peoples since the Agricultural Revolution, make a surprisingly minor contribution overall; however, the wide range of vegetable foods eaten by foragers contrasts with the relatively narrow variety of crops produced by horticulturists and traditional agriculturists.

Bonen ja dus, granen bijna niet en vooral een grote nadruk op verscheidenheid.

Eaton en Konner: 25 jaar later in 2010

25 jaar later (Paleolithic Nutrition: Twenty-Five Years Later) hebben Stanley Boyd Eaton en Melvin Konner een vervolg geschreven op hun publicatie, waaruit blijkt dat weinig verandert is en dat er meer onafhankelijk onderzoek zou moeten worden gedaan.

Hier geven ze volgende richtlijnen in "De Paleo Voedselpyramide" om de macronutriënten uit het jager-verzamelaar dieet na te bootsen. Dit in tegenstelling met simpelweg "hetzelfde te gaan eten uit dezelfde levensmiddelen categorieën van het stenen tijdperk". Dit laatste omdat de hoeveelheid macronutriënten (koolhydraten, vezels, eiwitten, vetten) uit wilde planten en wilde dieren helemaal anders zijn dan uit onze moderne, gekweekte producten.

De Paleo Voedselpyramide heeft:

 • als basis geen granen (zoals in de westerse voedselpyramide), maar wel voldoende vezelrijke groenten en fruit.
 • De volgende trap bestaat uit mager vlees, magere vis en vetarme zuivel.
 • Dan komen pas de granen (alhoewel heel ongebruikelijk in het oude stenen tijdperk).
 • Tenslotte een smalle piek van oliën, vetten en geraffineerde koolhydraten om je voedsel meer smaak te geven.

Ze vermelden verder het belang van beweging (zowel krachttraining, lenigheidsoefeningen en aerobics), om door beweging per dag minstens 1000 kcal te verbranden en zo flink wat energie doorheen het lichaam te sturen. Ook onderstrepen ze nu het belang van wandelen. Meer eten EN meer bewegen dus.

Ook laten ze kleine hoeveelheden alcohol toe om het risico van hart- en vaatziekten te verminderen.

Ze besluiten: "het jager verzamelaar dieet kan niet alle vragen beantwoorden, maar blijf openstaan voor wat je nog zal leren van onze verre voorouders."

Hoe ziet het Paleo Eten eruit bij Stanley Boyd Eaton in 2012

Eaton’s paleo eten zie je in zijn dia die hij toonde in een presentatie in 2012 op het Ancestral Health Symposium. Stanley Boyd Eaton was toen 75 en voegde de daad bij zijn woorden: hijzelf, zijn bloedtesten en colonoscopie tonen een 75 jarige man in duidelijk puike gezondheid dankzij zijn paleo dieet en levensstijl.

Eaton toont in een dia zijn ‘zwak’ (niet superstrikt) paleo dieet:

Neo Paleo Dieet

Recreëren van het voedingspatroon van onze voorouderlijke in zijn "zwakke vorm". Zwak staat voor "niet streng dieet" en is aanbevolen voor mensen die al duidelijk van een goede gezondheid genieten.

In bovenstaande dia zie je granen en zuivel opduiken. Voeg daarbij de bonen uit zijn publicatie uit 1985, en je hebt wat ik noem Het Neo Paleo Dieet.

Toonaangevende Paleo Auteurs

4 namen die dikwijls samen optreden in talrijke wetenschappelijke publicaties over het paleo dieet, gezondheid en welvaartsziekten: MD. Stanley Boyd Eaton & PhD. Melvin Konner, PhD. Loren Cordain en de Zweedse PhD. Staffan Lindeberg. Cordain en Lindeberg spreken niet over peulvruchten.

 • 1985: Stanley Boyd Eaton & Melvin Konner: Paleolithic nutrition: a consideration of its nature and current implications
 • 1987: Dr. Loren Cordain, die zich tot dan toe wijdt aan onderzoeken tussen dieet en sportprestaties, leest bovenstaande publicatie van Eaton en Konner. 3 jaar later, in 2000 schrijft hij "The Paleo Diet".
 • 1990: Staffan Lindeberg doet een gedetailleerd onderzoek van de voeding, levensstijl en gezondheid van de inheemse bevolking van Kitava, een eiland in Papua Nieuw Guinea. Lindeberg besluit dat de meest voorkomende westerse ziekten (atherosclerose en diabetes) het resultaat zijn van een levensstijl waar wij mensen niet voor aangepast zijn. Het voedsel dat hij adviseert: groenten, fruit, mager vlees, vis, noten, eieren. Lindeberg is auteur en co-auteur van vele wetenschappelijke publicaties, gericht op de gunstige effecten van het paleo dieet. Hij publiceert ook over de nadelen van het typisch westerse dieet. Hij was de eerste om het paleo dieet uit te testen in wetenschappelijke studies.
 • 2002: Dr. Loren Cordain’s The Paleo Diet wordt een bestseller.
 • 2009: Mark Sisson – geen wetenschapper, geen dokter maar een atleet en blogger – schrijft de bestseller: The Primal Blueprint voor gezondheid, geluk en topprestaties, gebaseerd op de Paleo levensstijl.
 • 2010: Robb Wolf: power-lifter, kick boxer, diploma in bioscheikunde, blogger, ex-vegetariër (gestopt wegens teveel gezondheidsproblemen), zoon van een moeder met glutenintolerantie en mede-eigenaar van een succesvolle Amerikaanse gym: schrijft The Paleo Solution.
 • 2010: Dr. Loren Cordain publiceert een herwerkte uitgave van zijn in 2002 verschenen The Paleo Diet: als grootste verschil wijst hij erop dat hij koolzaadolie niet meer als een gezonde olie zal aanbevelen.
 • 2010: 25 years later: Melvin Konner & S. Boyd Eaton: Er vooral op wijzend dat er te weinig extra onderzoeken worden gedaan, en we dus nog zeer veel kunnen leren van de levensstijl en het dieet van onze voorouders.
 • 2012: Eaton’s dia (zie hierboven) illustreert hoe hij het voedselpatroon van de oermens nabootst in zijn dagdagelijks dieet. Deze dia is deel van Eaton’s voordracht gegeven in het 2012 Ancestral Health Symposium, en kan je hieronder in zijn geheel bekijken (20 tal minuten):

Deel je Dit Recept met je Vriendinnen en Vrienden? !


Ontvang de Gratis Paleo Cursus + Recepten in Email

Op dit moment halen + 10.000 lezers zoals U elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis Paleo recepten. Wilt ook U op de hoogte blijven, vul dan hieronder je beste e-mail adres in:

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*