Suikerverslaving

Informatie over suikerverslaving en beproefd stap voor stap afkicken zodat je meer fut hebt, blijvend kilo’s zal afvallen en je algemene weerstand zal verhogen.

We weten ondertussen allemaal dat suiker slecht is voor onze gezondheid, nietwaar? Wat niet iedereen weet is dat velen onder ons lijden aan een heuse verslaving en schijnbaar niet meer zonder suiker kunnen:

  • sommigen werden reeds van kindsaf aan teveel suiker blootgesteld en zijn daarom verslaafd
  • anderen grijpen naar suiker en snoep, in de hoop er zich beter mee te voelen en geraken hierdoor verslaafd.

Voeg daaraan toe dat:

  • reclame voor zoete frisdranken en snoep je om de oren vliegt
  • voedselproducenten blijven jaar na jaar meer en meer suiker toevoegen aan hun kant en klare voedingswaren.

Hoe jij je tegen de suikeroorlog kan wapenen en de strijd zal winnen, zullen we hieronder gedetailleerd uitwerken, zodat ook jij weer gezond van het leven zal genieten:

Wat is een verslaving?

Suikerverslaving

Je bent verslaafd aan iets als je niet zonder kan, je het keer op keer weer nodig hebt en je steeds meer nodig hebt om je opnieuw goed te voelen. Sigaretten, drank en drugs zijn de bekendste, en we zullen direct uitleggen hoe suiker ook in dat rijtje past.

Herken je dit?

  • Je hebt trek in iets zoet, je begint te snoepen en je voelt je goed.
  • Het snoepje, gebakje, koekje is op en het goede gevoel is even later ook weer verdwenen.
  • Je krijgt opnieuw trek in iets zoet… en voor je het weet "eet jij je een ongeluk aan zoetigheden" in plaats van geluk te vinden.

Als je duidelijk niet kan stoppen, en als je steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken, ben je inderdaad verslaafd.

Wat doet suiker beter dan cocaine, amfetamine en Prozac?

Kort samengevat zijn er 2 scheikundige stoffen in je lichaam die je blij maken en je beter doen voelen:

  1. dopamine voor plezier en
  2. serotonine voor geluk.
  1. Verhogen van dopamine is wat cocaïne en amfetamine zo populair maken als drug.
  2. Prozac (Fluoxetine) wordt in America veel voorgeschreven bij depressies (en zwaarlijvigheid!) en zorgt ervoor dat er meer serotonine wordt aangemaakt en dat aanwezige serotonine langer in je lichaam blijft.

Suiker geeft je zowel meer dopamine als meer serotonine:

  1. Suiker leidt tot meer dopamine. Jammer genoeg heb je steeds meer en meer suiker nodig voor eenzelfde extra beetje dopamine: het typische gewenningseffect van een verslaving: de eerste keer is fenomenaal, daarna heb je steeds meer en meer nodig. Stop je met suiker eten, dan krijg je zeer snel afkickverschijnselen: je voelt je futloos en alles behalve blij.
  2. Suiker verhoogt het tryptofaan gehalte in onze hersenen waardoor we in de eerste plaats slaperig worden. Dit hoge tryptofaan gehalte verhoogt dan weer het serotonine gehalte, wat leidt tot de zogenaamde voedselcoma waardoor je blij en voldaan in je sofa neerploft.

Zoek geluk en plezier ergens anders dan in suiker

Herken je dit?

Ga jij vooral zoete dingen eten bij volgende gevoelens en stemmingen:

  • stress,
  • boos,
  • neerslachtig,
  • futloos,
  • triest,
  • ongelukkig?

Dan moet je in de eerste plaats anders leren omgaan met deze gevoelens, of ervoor zorgen om deze gevoelens zoveel mogelijk te vermijden. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar dikwijls is steun zoeken bij andere mensen een betere oplossing dan steun te zoeken in zoetigheid.

Alvast enkele suikervrije tips voor meer serotonine en dopamine:

Voor meer serotonine:

  • Zoek een stabiele relatie waarin jij je veilig en geliefd voelt.
  • Werk aan je zelfvertrouwen! Hoe meer zelfvertrouwen, hoe meer serotonine.
  • Drink geen alcohol: een kater verlaagt je serotonine-gehalte.
  • Zoek een bewegingssport waar je ten volle van geniet, voor mij is dat zwemmen en wandelen
  • En als je toch iets moet eten om je beter te voelen: eet zo donker mogelijke chocolade (bevat tryptofaan, dat zoals hierboven reeds uitgelegd meer serotonine geeft).

Voor meer dopamine effect:

  • Maak voor jezelf doelstellingen: van zodra je een doelstelling succesvol bereikt, gaat je dopamine-gehalte de hoogte in
  • Wordt verliefd… niet echt iets dat je op bevel kan, maar als je verliefd bent, kan ze zonder meer je suiker laten en je toch nog goed voelen.
  • Stop je nicotine verslaving, je caffeine verslaving en jawel: je suikerverslaving: dit laatste om er nogmaals op te wijzen waarom je suiker moet schrappen uit je voeding in plaats van steeds meer suiker te gaan eten!

Brood en frisdrank: je dagelijkse suikerdrugs!

Iedereen weet dat er flink wat suiker zit in frisdranken, maar wist je dat brood – dat niet eens zoet smaakt – een even grote boosdoener is?

Er zal je wellicht een belletje rinkelen als je eraan denkt dat diabeten type 2 alsmaar spreken over koolhydraten tellen en liever geen brood eten. Brood bevat immers flink wat zetmeel, en zetmeel wordt door je lichaam afgebroken tot glucose – suiker dus -.

Even wat suiker en koolhydraten scheikunde:

  • druivensuiker of dextrose, die tabletjes die je onmiddellijk energie geven… = glucose: een enkelvoudige suikermolecule
  • vruchtensuiker in fruit = fructose: een enkelvoudige suikermolecule
  • kristalsuiker (tafelsuiker, rietsuiker, bietsuiker) = glucose + fructose "scheikundig aan elkaar geplakt" tot sacharose: een dubbele suikermolecule of disaccharide.

Wat scheikundigen "Koolhydraten" noemen, zijn gewoon enkelvoudige suikermoleculen die met elkaar worden verbonden in ketens:

  • Een korte koolhydraatketen van twee enkelvoudige suikermoleculen die zoet smaakt, noemen keukenpieten "suiker".
  • Een lange koolhydraatketen van vele enkelvoudige suikermoleculen die niet zoet smaakt, noemen keukenpieten "zetmeel".

Voor je lichaam is het eindresultaat steeds hetzelfde – soms wel veel sneller afhankelijk van welke – : alle "koolhydraten" worden in je lichaam door je spijsvertering weer opgesplitst in enkelvoudige suikers (glucose) die dan in je bloed terecht komt.

Gelukkig kan je spijsvertering niet alle koolhydraten even snel verwerken tot glucose in je bloedstroom: het ene koolhydraat is al sneller verwerkt tot glucose dan het andere. Hoe snel dat gaat wordt aangegeven door de glycemische index (GI) van voedingswaren. Hoe hoger de GI, hoe sneller de suiker in je bloed zit.

Behalve snelheid is natuurlijk de hoeveelheid die je eet belangrijk: een zeer klein beetje snelle suiker (hoge GI) gaat uiteindelijk veel minder als glucose in je bloed terecht komen als een overgrote hoeveelheid trage suiker (lage GI). Vermenigvuldig je de GI met de hoeveelheid koolhydraten die je daadwerkelijk eet of drinkt, en je weet perfect hoe dat je suikerbloedspiegel gaat beïnvloeden (uitgedrukt als Glycemic Load).

Teveel scheikunde hierboven? Dan even vertalen in keukenlatijn:

Er zijn goede en slechte koolhydraten: de slechte maken je verslaafd en/of ziek. De goede koolhydraten hebben flink wat tijd nodig vooraleer ze in je bloed terechtkomen als suiker. De slechte koolhydraten komen zeer snel in je bloed, en wanneer je je lichaam zo dag in dag uit gaat voeden, verhoog je je kansen fenomenaal voor het krijgen van de zogenaamde metabool syndroom ziekten: hart-en vaatziekten, kanker, diabetes type 2, Alzheimer en andere chronische ziekten.

En nu komt het: de kerk – geef ons heden ons dagelijks brood – en de voedselpyramide van op school: we hebben geleerd om superveel koolhydraten te eten in de vorm van zetmeel (brood en pasta) en suiker. Dit in tegenstelling tot onze paleolithische voorouders die alleen groenten, fruit en vlees aten. Onze voorouders haalden wel degelijk 1/3de van hun dagelijkse calorieën uit koolhydraten, maar dan wel uit "goede koolhydraten" van wilde vruchten en planten. Dus uit laag glycemische koolhydraten, die traag worden verteerd en dus ook traag als suiker in je bloed terechtkomen.

Het paleo dieet is dan ook geen laag-koolhydraten-dieet, maar wel een hoge-kwaliteit-koolhydraten-dieet! Even een voorbeeld: om 1/3de van je dagelijkse calorieën uit koolhydraten te eten, moet je een 30tal tomaten eten (750 calorieën in totaal). 30 tomaten! Je merkt het al: het is niet zo makkelijk om met groenten en fruit teveel calorieën binnen te krijgen. Anders gezegd: wie paleo eet moet geen schrik hebben dat zij of hij teveel koolhydraten gaat eten, en moet zeker geen schrik hebben dat hij of zij te snelle suikers zal eten, volgens Dr. Loren Cordain, schrijver van "The Paleo Diet":

  • fruit bevat als vuistregel 13% koolhydraten
  • niet zetmeelrijke groenten bevatten als vuistregel 4% koolhydraten
  • mager vlees bevat geen koolhydraten MAAR:
  • ontbijtgranen bevatten als vuistregel 72% koolhydraten!

Je merkt het dubbele gevaar met granen en zeker met frisdranken:

  • ze geven je extra veel koolhydraten, dus ook veel snelle suikers in je bloed
  • zonder de goede vitaminen en mineralen die je wel in groenten en fruit vindt.

De voedingsindustrie weet dat, en gaat dan ook allerlei extra vitaminen en mineralen kunstmatig onder bovenstaande producten mengen. Ze gaan er zelfs reclame mee maken in de trend van "koop deze suikerbom gezonde frisdrank, want hij zit boordevol Vitamine C". Allemaal vergeefse moeite als je het veel gemakkelijker gewoon uit verse groenten en fruit kan eten, zonder dat je er een suikerverslaving aan overhoudt!

Waarom ben ik verslaafd aan suiker als ik "gezond" eet?

Ben jij iemand die niet naar zoet grijpt om zich gelukkig te voelen? En koop je alleen producten waarop duidelijk staat geschreven dat ze gezond zijn? Dan is de kans groot dat je toch verslaafd bent dankzij de verborgen suikers.

  • light producten bevatten typisch minder vet dat dan wordt vervangen door meer suiker om toch nog lekker te blijven
  • vele&n voedselproducten prijzen 1 voordeel aan in de hoop dat je de suiker "vergeet" zoals bijvoorbeeld: "extra veel vitaminen" in deze mierzoete frisdrank, "energiereep" in plaats van suikerbom, "sportdrank" in plaats van suikerbom, "tomatenketchup" in plaats van tomaten met 25% toegevoegde suikers… Misleidende reclame is je grootste vijand in je strijd tegen suikerverslaving.
  • vele suikers worden alleen als Enummer vermeldt: meer info over suiker en Enummers kan je lezen in minder suiker eten.

Anderzijds moet je weten dat koolhydraten wel degelijk nodig zijn in je dieet, maar dan wel zoals we al zegden: goede koolhydraten, omringt met mineralen en vitaminen in hetzelfde product. Hier moeten we onmiddellijk voedselvezels aan toevoegen:

Niet elk koolhydraat kan je verteren: de in de volksmond bekendste niet verteerbare koolhydraten zijn pectine en cellulose. Alhoewel niet alle koolhydraten verteerd worden, toch zijn deze voedingsvezels ontzettend nuttig en noodzakelijk voor een goede spijsvertering. De groenten en fruit die de oermens ter beschikking had bevatten veel meer vezels dan hedendaagse groenten en fruit.

Dat voedselvezels zelfs genezende eigenschappen kunnen bevatten, werd geïllustreerd in het "Honig aardappelzetmeel experiment" waarmee Mariet haar HbAc1 deed dalen: door het nuttigen van een dagelijkse kleine hoeveelheid onverteerbaar of Resistent Zetmeel (RS) in de vorm van AardappelZetMeel (AZM) van het merk Honig. Niet succesvol bij iedereen die aan het experiment mee deed, maar dat ene positive resultaat is zeker het vermelden waard!

Verborgen suikers zijn wellicht de grootste oorzaak dat zovele mensen verslaafd zijn aan suiker, zonder dat ze er zelfs er in hebben. Zo blijkt dat de gemiddelde Nederlander in 1940 slechts 4 liter frisdrank per jaar dronk. 40 jaar later was dat bijna 60 liter en sinds 2010 is dat meer dan 100 liter per jaar! Dat is meer dan 1 glas per dag aan hoog glycemische suikers zonder voedingsvezels, zonder natuurlijke vitaminen en zonder natuurlijke mineralen! Leuk voor de voedselindustrie, een ramp voor u en ik.

Maar suiker = energie, dus heb ik het nodig… of toch niet?

Natuurlijk heb je energie nodig om je dagtaken aan te kunnen. Energie wordt gegeven door glucose en glucose haalt je spijsvertering en je lichaam van snel naar traag niet alleen uit suiker, maar ook uit alle andere koolhydraten, uit vetten en uit eiwitten. Een evenwichtig (paleo) dieet zal daarom voorschrijven dat je evenveel energie uit koolhydraten, vetten en eiwitten moet halen.

    Wat meer in detail voor zij die duidelijk geen suikerverslaving hebben en daarom nog voldoende alert zijn om te volgen: (zoniet, lees hier verder hoe suiker dik maakt)

    Energie! Calorieën weet je wel, is de oude maatstaf voor energie. Dus als je voldoende calorieën opdoet, zal je ook voldoende energie hebben om door de dag te komen. Je hebt alvast gehoord dat "een gemiddeld persoon" 2.000 kilocalorieën per dag nodig heeft. Hoeveel jij er per dag nodig hebt, hangt volledig af van wie je bent en wat je doet.

    Nu kan je echter geen "pakje energie calorieën" kopen. Wel is het zo dat al wat je eet een mogelijke bron wordt voor energie. Sommige voedingsstoffen geven meer en sneller energie dan anderen, van snel naar traag:

    • Koolhydraten geven 4kCal per gram koolhydraat (in paleo is dat groenten en fruit, in een gewoon westers dieet zijn dat toegevoegde suikers, brood, pasta, aardappels en rijst). Koolhydraten worden – snel of minder snel, uitgedrukt in Glycemische Index – omgezet tot glucose, welke dan wordt omgezet tot energie in onze spieren.
      In onze lever en onze spieren hebben we een (2 uur lange) makkelijk aanspreekbare energievoorraad van glycogeen: dit zijn alweer glucosemoleculen die scheikundig aan elkaar hangen. Glycogeen verbruik je vooral als je slaapt of als je zware inspanningen levert.
      ‘s Morgens kan je na een "nachtje vasten" je glycogeen-voorraad weer aanvullen. Van zodra je glycogeen-voorraad aangevuld is, wordt extra ongebruikte energie opgeslagen als vet.
    • Vetten geven 9 kCal per gram vet (boter, ghee, olie, vette vis, noten) : veel energie dus, maar het kost je lichaam veel tijd om uit vet weer energie te maken.
    • Eiwitten geven 4kCal per gram eiwit (vlees, zuivel, noten, peulvruchten, eieren). Je lichaam gaat eiwitten pas als laatste aanspreken om er energie uit te onttrekken.

Energie heb je dus wel degelijk nodig, maar suiker is maar 1 bron van energie, en jammer genoeg is overdreven veel suiker een ongezonde bron van energie.

Suiker maakt je dik, geen suiker doet je afvallen!

In de oertijd vond je in de lage landen voornamelijk op het einde van de zomer en in het begin van de herfst allerhande zoet fruit. De suiker in het fruit ging meehelpen in het opslaan van een vetreserve om zo makkelijker doorheen de koude winter te komen. Bij vrouwen gaat dit nog beter dan bij mannen (zodat vrouwen extra vet – energie dus – kunnen aanspreken om "goed gevoed" door de zwangerschapsperiode te geraken)

Vandaag de dag kan je elke dag van het jaar een supermarkt binnenstappen en 1 kilogram klontjes kopen. Maar ook zonder de suikerklontjes koop je in de supermarkt een massa voorverpakte producten volgepropt met suiker: 1 liter Cola is goed voor meer dan 100 gram suiker en geeft je 400 calorieën.

Hoe val je af? Iedereen kent de Spartaanse logica en herinnert zich de foto’s uit de concentratiekampen: als je te weinig eten hebt, worden je vetreserves aangesproken en val je af.

Een suikerverslaafde zal bij het eerste hongergevoel onmiddellijk grijpen naar iets zoets. Ook de meeste anderen onder ons voeden zich constant met koolhydraten uit tarweproducten en verborgen suikers. Hierdoor krijgt ons lichaam gewoon de kans niet om de vetreserves aan te spreken… Erger nog, je lichaam verliest haar kracht om energie uit vet te halen. Daar zit je dan: een lichaam vol vet maar het vet wordt onbereikbaar: vergelijk het met een voorraadkast blikjes, maar je bent de blikopener kwijt.

Stop dus met je vol te proppen of vol te gulpen met snelle suikers, zodat je je lichaam de kans geeft haar vetreserves aan te spreken, en zo dus weer kan gaan afvallen.

12 tips om van je suikerverslaving af te geraken

Reken minstens op een dag of 7 en gemakkelijk een maand vooraleer je lichaam voldoende is afgekickt!

Wat dan weer goed is om weten: je smaakpapillen zullen in die tijd sterker en sterker zoete smaken proeven.

1. Weet wat je eet

Klontjes suiker, cake, snoep, koekjes, coca cola… dat zijn duidelijke suikerbommen, maar ook kant en klare, voorverpakte voeding zoals brood, ingeblikte groenten, yoghurt, pasta saus, hummus, sauzen, dressings tot zelfs… babyvoeding zitten boordevol suiker: jong geleerd is… jong verslaafd!

Dus eerst en vooral moet je weten wat er als verborgen suiker in je voeding wordt meegegeven. Hier zijn enkele andere benamingen voor "toegevoegde suikers":

  • sucrose
  • fructose
  • glucose
  • druivensuiker (=glucose)
  • (glucose)stroop
  • fructosesiroop
  • dextrose
  • lactose
  • maltose
  • sorbitol
  • mannitol
  • gerstemout
  • suikerrietsap
  • maltodextrine
  • allerhande Enummers

2. Ineens of geleidelijk stoppen met toegevoegde suikers

Ben je verslaafd aan drugs of drank, dan is de beste manier voor eens en voor altijd te stoppen en nooit meer terug te beginnen. Hetzelfde geld voor suikers, maar… wat doe je dan met suikers in fruit, nooit meer fruit, dat is toch al te gek?

Inderdaad kies je voor "goede suikers" en ban je de "slechte suikers". Onder slechte suikers verstaan we in de eerste plaats de toegevoegde suikers: dus geen kristalsuiker meer, geen stroop, geen honing en vooral geen voorverpakte fabrieksvoeding met (verborgen) toegevoegde suikers.

Wat zeker kan, is ineens te stoppen met toegevoegde suikers. Dat is immers je einddoel. Nu is dat makkelijker gezegd dan gedaan, ik spreek van eigen ervaring:

  • de door de voedselproducenten toegevoegde suikers bannen was het makkelijkst: gewoon geen fabrieksvoeding
    meer kopen: geen koekjes, geen snoep, geen cake, geen melkchocolade
  • de door mezelf toegevoegde suiker in mijn thee heb ik bij beetjes afgebouwd: iets moeilijker dus voor mij, maar ondertussen drink ik thee volledig zonder suiker
  • de verborgen toegevoegde suikers zijn het moeilijkst te vermijden, omdat je ze gewoon niet onmiddellijk ziet. Zo kwam ik slechts enkele weken geleden te weten dat tomatenketchup voor 25% uit toegevoegde suiker bestaat (lees meer info hierover op: minder suiker eten). Oplossing ook hier: eet strikt paleo, dus koop alleen verse producten (groenten, fruit, vlees, vis), en je bent er zeker van dat je geen verborgen suikers koopt.
  • Welke weg je ook kiest – onmiddellijk stoppen of geleidelijk – : maak een plan! Schrijf het op papier en hang het voor je neus op de ijskastdeur of waar je ook maar dikwijls passeert:
  • Ga je geleidelijk afbouwen, schrijf dan op waar je nu bent, waar je naartoe wil, en hoe je volgende dagen minder voor minder gaat.
  • Ga je ineens stoppen, schrijf dan op welke producten je niet meer gaat aanraken.
  • Heb je een tablet of een iPad en wil je altijd de juiste boodschappen in huis en een gemakkelijk stappenplan om de gerechten klaar te maken: abonneer je dan op de Paleo Planner!

Wees gewaarschuwd: de verborgen suikers worden je langs alle kanten in allerlei producten aangeboden. Wees waakzaam en als je toch iets eet met toegevoegde suiker: eet of drink dan een beetje waar je ten volle van geniet, en stop er dan mee. Kan je na 5 happen niet stoppen? Denk dan aan de negatieve gevolgen: wil je echt dikker worden door die extra hap, wil je meer kans op diabetes door die extra hap, wil je jezelf futloos voelen na die extra hap…?

3. Alle zoete troep en gefabriceerd voedsel de deur uit, gezonde producten in huis halen

Heb je het geluk niet met anderen samen te leven en alleen voor jezelf te zorgen, gooi dan al wat suiker bevat de deur uit: voorverpakte producten, frisdranken, koekjes, chocoladerepen, snoep, confituur, chocopasta en de suikerpotten zelf.

Niets slechter dan een lege ijskast en lege voorraadkast: zorg ervoor dat zowel je ijskast en je voorraadkast opnieuw aangevuld worden, maar dan wel met groenten, fruit, vlees, eieren, noten, kruiden(thee)…

4. Brood en pasta de deur uit

Tarwebrood, tarwepasta: 2 bronnen van koolhydraten die – volgens meer en meer onderzoekers – naast suiker wel eens de andere grote oorzaak van de moderne welvaartsziekten zijn. Alvast iets waar de strikte paleo eters zoals Dr. Loren Cordain het volledig mee eens zijn: eet geen brood!

5. Maak en eet gezonde (paleo) recepten zonder suiker en zonder tarwe

Gezond paleo eten

  • Het moeilijkste van elk dieet is: wat ga je eten dat zowel lekker en voedzaam is, zodat je naderhand geen honger krijgt en gaat zondigen?

Houd steeds extra – uiteraard gezonde – snacks bij de hand: niets is makkelijker mee te nemen dan een zak noten en een appel, niets is meer vullend en ook nog goed mee te nemen dan een hardgekookt ei van biologische scharrelkippen.

6. De combinatiesnack voor als de nood het hoogst is

Soms heb je zoveel trek naar iets zoets, dat niets je zal weerhouden om toch te gaan zondigen.

Zondig dan met een slimme, gezonde snack combinatie: iets zoets met iets anders, zodat je je lichaam vult met meer dan alleen zoet.

  • Bijvoorbeeld: eet een banaan bij je stuk zo donker mogelijke chocolade (iedereen kent de geslaagde bananasplit roomijs combinatie van banaan, chocoladesaus en roomijs). Het zoet en de smeuïge vezels van de banaan met de smaak van echte chocolade: heerlijk!
  • Een andere goede combinatie is een pak noten met gedroogd fruit: flink wat zoetigheid in het fruit en flink wat vezels en verzadigende vetten in de noten.

Zondigen kan – liever niet natuurlijk!- , maar doe het wel verstandig!

7. Slaap voldoende

Hoe minder je slaapt, hoe meer suiker je wil.

De meesten die een paleo dieet volgen, leggen hun grootste focus op eten. Belangrijk in de paleo levensstijl is echter ook voldoende slaap, zodat je lichaam de volgende ochtend weer goed in balans is.

Mensen die te weinig slapen beginnen hun dag dikwijls met een flinke tas koffie: je lijkt door de cafeïne (een andere vorm van verslaving) weer wakker te schieten, maar wat je eigenlijk doet, is je lichaam doen schreeuwen naar suikers. Ga daar niet op in maar zorg ervoor dat je ontbijt uit voldoende eiwitten en vetten bestaat: indien je echt koffie wil, doe er dan een flinke schep boter (ghee) bij en voor de strikte paleo eters: een schep kokosvet.

Een makkelijker en niet verslavend alternatief is geen koffie bij het ontbijt, of decafeïne, of ga op zoek naar een lekkere kruidenaftreksel.

8. Zorg voor voldoende mineralen in je eten

Drink ook water dat rijk is aan mineralen: te weinig mineralen in je voeding doet je verlangen naar suiker toenemen.

In paleo eet je voldoende micronutriënten uit groenten, fruit, noten, en als je water drinkt, drink dan water rijk aan mineralen. Puur gefilterd water klinkt dan wel weer mooi, maar als je de mineralen uit het water wegfilterd, ben je opnieuw niet goed – dus niet gezond – bezig.

9. Eet meer complexe koolhydraten

… of met andere woorden: eet meer koolhydraten met een lage glycemische index.

Minder suikers eten is niet daarom nog niet hetzelfde als een dieet laag aan koolhydraten!

Correct: herinner je het tomatenvoorbeeld als je alleen veel groenten en fruit gaat eten, dan geraak je moeilijk aan teveel koolhydraten in je menu.

Vandaar dat het makkelijker wordt als je een of meerdere weken lang brood en aardappelen vervangt met volgende complexe koolhydraten uit: zoete aardappel, plantaan, pompoen, pastinaak, yam en voor de neo paleo eters: bonen.

Deze complexe koolhydraten zullen de pieken en dalen in je bloedglucosespiegel bufferen in vergelijking met het eten van brood en gewone suikers. Deze bloedsuikerpieken veroorzaken immers een onevenwicht in zowel je humeur als in je energie en dragen bij tot een verlangen naar alweer suikers.

Ideaal is dus koolhydraten uit groenten en fruit, maar beter dan brood en suiker is nog steeds bovenvermelde complexe koolhydratenleveranciers.

10. Zoek geen suikervervangers maar wel smaakverwenners

In plaats van gewone kristalsuiker, zie je in paleo recepten al snel vervangers zoals honing of kokossuiker (gula java) of agavesiroop. Weet dat je dan nog steeds "flink wat suiker" binnenkrijgt, zij het met een andere glycemische index en dus een andere invloed op je bloedsuikerspiegel.

Beter is verder te zoeken en toch je smaakpapillen te verwennen. Echte steviablaadjes zijn voor zure gerechten een leuke zoetstof, maar hierdoor ga je je smaakpapillen niet verscherpen.

Hoe minder zoetstoffen je eet, hoe meer je je smaakpapillen traint om een beetje suiker toch al flink zoet te vinden. Anders gezegd: als je gewoon was om 3 klontjes suiker in je koffie te doen en je hebt een week geen suiker meer gegeten, dan ga je merken dat je volgende kopje koffie met 3 klontjes suiker mierzoet smaakt. Ook roomijs, kant en klare yoghurtdranken…: nadat je bent afgekickt zullen ze allemaal veel te zoet smaken!

Dus ga op zoek naar andere smaken en natuurlijke zoete ingrediënten. Een kaneelstokje maakt een koffie zonder suiker toch weer net anders. Banaan is een ideale, natuurlijke zoetmaker bij notenmelk en appels zijn ideaal bij zure tomaten of in currygerechten.

11. Eet voldoende vezels, drink geen fruitsap

Als er 1 ding is dat je kan leren uit het nieuwe programma "Smakelijk" van niet paleo maar wel diabeet type 2 chef Piet Huysentruyt, dan is het dat je veel vezels moet eten. Piet volgt geen paleo dieet, maar wel De Voedselzandloper van Kris Verburg: waar wel granen worden gegeten, en dan vooral havermout.

Wat we al wisten is dat de oermensen in het stenen tijdperk ook voedsel aten dat veel rijker was aan vezels dan zelfs wat we nu aan paleo producten kunnen vinden.

Belangrijk om weten is dat suikers in de natuur altijd "verpakt zitten met flink wat vezels". Eet daarom wel een appel, zodat de suiker traag in je bloed komt. Ga geen appels persen tot fruitsap: je verliest de vezels en je kan 1 glas in 1 gulp leegdrinken. De fruitsuikers gaan dan te snel in je bloed terechtkomen, helpen mee om je suikerverslaving in stand te houden en worden daarna opgeslagen als vet.

Vers geperst fruitsap klinkt dan wel gezond – het is zeker gezonder dan een blikje frisdrank -, maar weet dat de gezondste manier om fruit te eten, wel degelijk "ETEN" noemt en niet drinken.

12. Eet voldoende dierlijke eiwitten

Dit is een correcte theorie, maar moeilijk om te vertalen in een praktische vuistregel. Wat we wel kunnen zeggen is dat zowel te veel als te weinig dierlijke eiwitten je verlangen naar suikers kan doen toenemen.

Hier moet je dus leren luisteren naar je lichaam en gaan spelen met de hoeveelheid eiwitten die je eet, totdat je zo weinig mogelijk verlangt naar suiker en je zo energievol mogelijk voelt.

Suikerverslaving genezen

Grijp je naar zoetigheid om je beter te voelen, weet dan dat er andere dingen zijn die je kan doen om je beter te voelen. In de eerste plaats voldoende rust en slaap. Ook belangrijk is voldoende beweging op een blije manier: niet tegen je zin naar de gym of sporttraining, wel bijvoorbeeld blijgezind met je partner of je gezin erop uit in een natuurwandeling.

Zoals elke verslaving is ook suikerverslaving niet makkelijk te overwinnen, zeker niet als je het bestaan ervan ontkent. Hopelijk is het je na deze tekst duidelijk dat je teveel suikers eet en/of drinkt en dat je er iets moet aan doen, zodat je je elke dag fitter zal voelen en als vanzelf kilo’s verliest.

Eten zonder suiker is wel degelijk mogelijk, weet wel dat het minstens 1 tot enkele weken zal duren vooraleer je van je verslaving vanaf bent.

Grijp niet naar een snack bij elk beetje honger dat je voelt opkomen! Een beetje hongerige persoon is een alert en gemotiveerd persoon! Opnieuw een oerreactie van de jager/verzamelaar:

Wie honger heeft, wil eten: en is dus extra gemotiveerd om voedsel te vinden.

Wie voldaan is, is duidelijk minder alert en heeft zeker geen zin om hard aan het werk te gaan, erger nog, gaat al gauw weer de sofa in en verbrandt nog minder energie.

Ook zijn er dierenstudies waaruit blijkt dat ratten die vasten, meer serotonine aanmaken dat ratten die eten… Meer blij door wat te vasten in plaats van te snacken, klinkt raar maar is waar! Dus: als je honger hebt, loop dan niet naar de voorraadkast voor een zoete snack, maar zet het letterlijk "op een lopen weg van de voorraadkast": honger is in de eerste plaats een eergevoel om je in beweging te zetten, en niet om onmiddellijk eten in je lichaam te stoppen.

Mijn vuistregel: probeer ineens te stoppen. Lukt dit: des te beter. Lukt dit niet – zoals dat bij de meeste mensen, ikzelf meegerekend – , zorg er dan voor dat je snelle koolhydraten, suikers en verborgen suikers zoveel mogelijk vervangt met echt voedsel! … Spek en eieren voor ontbijt, overschotjes van de avond daarvoor tijdens het middagmaal of als tussendoortje. Moet je dan toch eens een volkorenboterham met boter, dan is dat nog altijd beter – oneindig veel voedzamer – dan een ontbijt van Kellogs ontbijtgranen met gesuikerde amandelmelk uit een karton.

Vind je bovenstaand allemaal nonsens, dan daag ik je uit om slechts 1 element uit je voeding te bannen: "frisdranken, fruitsappen en allerhande kant en klare, voorverpakte zoete drankjes". Laat ons weten of je de uitdaging aangaat en hoe het afloopt!

Het is beter om gelukkig en blijgezind te dieëten dan jezelf dood te stressen omdat je 100% suikervrij "moet" gaan eten, dag in dag uit. Wanneer je bewust minder suikers gaat eten, zal je merken dat je snoep, suiker en brood minder en minder zal missen…

…en je zal zonder je suikerverslaving meer en meer genieten van andere dingen en mensen in je leven. Je zal zeker al ondervonden hebben dat je meer zoetigheid wil als je niet goed gezind bent. Zorg dus voor een blije dag en omring je met blije mensen, in plaats van blijheid in te ruilen met verslavende suiker.

Laat aub weten wat je van bovenstaand artikel vindt in de reacties hieronder. En (hoe) ben jij erin geslaagd om je suikerverslaving te verslaan?

Deel je Dit Recept met je Vriendinnen en Vrienden? !


Ontvang de Gratis Paleo Cursus + Recepten in Email

Op dit moment halen + 10.000 lezers zoals U elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis Paleo recepten. Wilt ook U op de hoogte blijven, vul dan hieronder je beste e-mail adres in:

Comments

  1. Helemaal mee eens. Suiker is een echte sluipmoordenaar. Als je een tijdje bent gestopt met overmatig suikergebruik, merk je het verschil afvallen en je energieker voelen!

  2. joseeschoofs says

    heel interessant artikel, maar toepassen is niet altijd zo evident,welke noten zijn het best om te gebruiken als tussen doortje, fructose of stevia gebruiken bij het bakken? of kan het ook of beter met
    honing? Vers fruit hoeveel bij diabetis type 2? En zo zijn er toch telkens vragen die opduiken, kan diabetis 2 met voeding en beweging opgelost worden?

    • Beste Josee,

      Inderdaad is veranderen van eten altijd moeilijk toe te passen in het begin, maar eens je het gewoon bent, gaat het makkelijk… net zoals fietsen 🙂

      Suikerverslaving is wel degelijk een verslaving, dus inderdaad niet evident om ermee te stoppen. Wel noodzakelijk wanneer je gezondheid je liefst is.

      Welke noten zijn het best als tussendoortje? Degene die je het liefst lust, uiteraard allemaal rauw zonder zoet, suiker en weet ik wat nog ze er soms allemaal rondomrond doen in bepaalde zakjes in de supermarkt. Pindanoten zijn niet paleo, wegens het zijn geen echte noten.

      Diabetes 2 en paleo? Vriend Maarten is T2 en heeft zijn paleo begin dagdagelijks gedocumenteerd in https://www.neopaleodieet.com/30-dagen-zonder-suiker/ en https://www.neopaleodieet.com/active-green/ . Hij eet ook vers fruit, dus dat kan: meten is weten.

      Persoonlijk geloof ik erin dat diabetes T2 met de juiste levensstijl en voeding kan omgekeerd worden. Dat het niet in 1, 2, 3 zal gaan, kan je lezen in Mariet’s dagboek https://mariethoen.wordpress.com/2015/03/11/het-topje-van-de-suiker-berg/.

      Tot slot: niet gaan bakken met toegevoegde suikers zoals fructose of honing wanneer je T2 bent. Best eens door de bakrecepten van Mia kijken (lijstje van al haar recepten vind je zo: https://www.neopaleodieet.com/?s=mia) , die bakt zelf zonder suiker. Als het echt moet, gebruik dan echte stevia – zonder maltodextrine of andere rommel.

      Sorry voor het late antwoord, indien meer vragen Josee, gewoon stellen!

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*