Amandelmelk

Volledig biologisch en toch goedkoper dan gewone koemelk: makkelijk recept om zelf lekkere amandelmelk te maken zodat je goedkoper en gezonder zal leven.

Net zoals met de hazelnootmelk, kan je ook amandelmelk kopen, meest bekende merk alvast Alpro. Deze keer nog minder noten in de drank dan bij hun hazelnotendrank: slechts 2% noten. Bovendien opnieuw meer suiker dan amandelen in hun drank: reden te over om zelf aan de slag te gaan + het is nog goedkoper ook.

Sommige mensen – zoals ik – verwijderen het ietwat bittere bruine velletje of vliesje, anderen niet. Ikzelf koop steeds amandelen met vliesje, omdat deze beter bewaren dan de reeds gepelde of het amandelpoeder. Net voor de amandelen te gebruiken, verwijder ik het vliesje.

Amandelmelk recept

Net zoals bij de hazelnoten gebruik ik ongeveer 10 keer meer water dan noten. Voor iets meer dan 200 ml amandeldrank:

 • 20 gram rauwe amandelen
 • 200 ml water
 • indien een zoete smaak gewenst en je melk niet gaat zeven: een halve, rijpe banaan

Hoe zelf amandelmelk maken

AmandelmelkHier hangt alles af van je persoonlijke voorkeur:

 • Alpro gaat hun amandelen eerst roosteren, wat een sterkere smaak geeft aan de melk (en je dus met minder noten toch nog een smaakvol drankje kan maken: ideaal als je zo goedkoop mogelijk wil leven). Amandelen kan je zonder te weken in het bruine vliesje roosteren en kan je daarna zonder het vliesje te verwijderen mixen in water tot melk.
 • Ikzelf verkies een iets zachtere smaak, rooster de noten niet en verwijderde vroeger ook het vliesje (iets minder bittere smaak, wel meer werk).
 1. Week de amandelen een nachtje in water.
 2. Spoel de noten de volgende dag enkele keren.
 3. Wil je het vliesje verwijderen, giet dan kokend water over de noten, wacht eventjes (1 minuutje) en verwijder dan met je vingers het velletje (zorg dat je je vingers niet verbrandt!). Je kan de noten uit het vliesje knijpen, maar dan wel opletten dat je ze niet doorheen de ganse keuken wegschiet (1 hand rondom de andere hand houden zodat je de weggeschoten noot makkelijk kan opvangen in de hand waarmee je niet knijpt).
 4. Doe de noten in een klein blendertje en voeg 200 ml water toe (of leng aan tot 200 ml).
  (Voor de zoetebek zoals ik die de melk niet gaat zeven: voeg nu ook de halve banaan toe).
 5. Mix de noten minstens 1 minuut: totdat het drankje geen zichtbare noch voelbare notenstukjes meer bevat.
 6. Wil je de melk zeven, dan kan dat door een kaasdoekje of speciaal in de handel te verkrijgen doekjes om notenmelk te zeven. Ikzelf zeef de melk nooit, notenvezels zijn ook gezond.

Hoe duur en hoe gezond is "gezond eten en drinken"?

Te veel zoet is niet goed. Dit kon je uitdrukkelijk lezen op de nu weer verdwenen webpagina van Alpro Soya Drink Intenz, maar vervangen door Alpro Soya Drink Ongezoet. Van al hun Alpro dranken is deze: niet gezoet met suiker maar wel aangezoet met maltodextrine. Dit laatste is voor diabeten geen verbetering: maltodextrine heeft een even hoge glycemische indexwaarde als suiker.

Ongezoet, maar met maltodextrine... verwarrend!

Jammer genoeg blijven veel producenten alsmaar suiker toevoegen aan voedingswaren, zoals eveneens in de amandelmelk van Alpro (zie foto met hun informatietekst hieronder).

Amandelmelk van Alpro

Wat je ook koopt: lees steeds wat erin zit. Inderdaad is Alpro’s melk bijvoorbeeld lactosevrij, maar als je bewust weinig suiker eet, zal je duidelijk de Ingrediënten moeten doornemen. Ingrediënten staan steeds vermeld van meest naar minst. Dus als je eerst water, dan suiker en dan pas noten vermeldt ziet op de Ingrediënten, weet dan dat je het beter zelf zal maken – zonder suiker – , zodat je je suikerinname veel beter in de hand kan houden.

Zelf maken is goedkoper: Richtprijs voor 1 liter Alpro Amandelmelk is 2 euro. Als je weet dat er slechts 20 gram amandelen (2%) inzitten – waarvan niet vermeldt dat deze biologisch geteeld zijn, dus waarschijnlijk niet -, betaal je ongeveer 2 euro voor 20 gram Alpro amandelen. Dat is 10 euro/100 gram of 100 euro/kg amandelen. Ga even naar je biologische winkel en je koopt gegarandeerd biologische amandelen voor een lagere prijs en hebt dan nog voldoende geld over voor water en zelfs honing of fruit.

Even rondgekeken kan je op het Internet 1 kg biologische amandelnoten kopen voor 20 €. 1 liter amandelmelk met 100 gram amandelen (dat is 5 keer meer amandelen dan in de Alpro drink) kost dus 2 € en je drank is volledig biologisch, supervers en zonder toevoegstoffen. Maak je je melk zoals Alpro het doet met slechts 20gram amandelen per liter, dan kost je dat 0.40 € per liter voor een fles biologische melk. Wie zegt dat biologisch koken altijd veel te duur is? (en je spaart vooral veel geld uit aan doktersrekeningen als je ouder wordt zoals ik).

Zelf amandelmelk maken is dus niet alleen goedkoper, je hebt ook zelf volledig in de hand hoeveel suiker je toevoegt in welke vorm dan ook (zoals ongeraffineerde suiker, palmsuiker en zeker toegelaten in het Paleo dieet: gedroogde dadels, rozijnen en honing). Het is een zeer smaakvolle melkvervanger vooral in niet hartige gerechten zoals gebak en cacaobereidingen. Amandelen met minder water gemixt geeft amandelroom, waar je heerlijk smeuïge smoothies mee zal maken.

Meer paleo recepten met amandelen vind je in het Paleo Toetjes Kookboek, zodat je zal genieten van lekkere amandelkoekjes, amandelcake of amandelboterballetjes.

Deel je Dit Recept met je Vriendinnen en Vrienden? !


Ontvang de Gratis Paleo Cursus + Recepten in Email

Op dit moment halen + 10.000 lezers zoals U elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis Paleo recepten. Wilt ook U op de hoogte blijven, vul dan hieronder je beste e-mail adres in:

Comments

 1. Ik heb een yogurt machine en zou graag yoghurt willen maken van amandelmelk. Ik wil dan gewoon de yoghurt bacterie er in doen. Denk je dat dat kan?

  • Beste Jel,

   Je kan inderdaad vegetarische yoghurt maken van amandelmelk. Werk je zonder yoghurtstarter (dus amandelyoghurt) maar met yoghurt bacterien, dan raden we aan om per liter amandelmelk na het maken van de yoghurt (12tal uur fermenteren dus) 4 eetlepels chia zaad door je brouwsel te mengen.

   Probeer deze verhouding: 1 liter amandelmelk met 1 tot 2 eetlepels honing. Laat weten hoe het afloopt of zend een foto. Dank Jel!

 2. Simone Walraven says

  Hoi ik schrik erg van de berichten over amandel melk ongezoet. Ik geef het ook iedere dag aan mn kleintje van 1 jaar. Nu dus niet meer. Ikvroeg me af;kan ik ook amandel meel gebruiken voor de melk? Mijn blender mag geen noten hebben daarvoor heb ik een apart mixer. Dan zou ik het daarna samen in de blender willen gooien. Ook hebben we een grote zak van 3 kilo amandel meel die ik daarvoor hoop te kunnen gebruiken. Groetjes Simone

  • Beste Simone,

   Kijk even op de zak van je amandelmeel, dat zou alleen amandelen mogen bevatten. Dus gewoon in je blender met water (bijvoorbeeld 20 gram amandelmeel aanlengen met water tot 200 ml) en flink wat mixen tot je melk hebt.

   Laat weten hoe het werkt!

 3. hoi,
  De verkoop is echter nog bedroefder denk ik. Er staat op het pak 2% van een liter niet een kg.
  Dit omrekenend met het soortelijk gewicht van amandelen; 450 kgM3 = 0,45 kg/dm3 = 0,45kg/l = 0,45g/cm3/ml
  komt op het volgende
  2% van i1 liter is 2 cl is 20 ml dus:
  20*0,45g/ml= 9 gram!

 4. Hallo,
  Hoe lang kan je deze Amandelmelk bewaren in de koelkast?
  Ik heb het al eens gemaakt, maar dan heb ik het meteen gebruikt in een recept. Ik zou eventueel in het weekend een grote hoeveelheid willen maken om gedurende de week in verschillende recepten te gebruiken en ook te drinken.
  Alvast bedankt!
  Groetjes, Evy

  • Hoi Evy,

   Ik maak ook alle melk wanneer ik ze nodig heb, dus weet niet echt hoe lang het bewaart, ik lees wel bij anderen “enkele dagen”, niet echt een ganse week.

   Ik laat dan weer wel de amandelen soms enkele nachten weken in de ijskast, dus altijd een portie klaar voor gebruik (wel het weekwater verversen).

   We kopen hier soms verse kokosroom, en die kan devolgende dag al zuur terug uit de ijskast komen.

   Misschien eens een zeer kleine portie amandelmelk in de ijskast laten staan voor een week, en laat weten hoe het afloopt?

   • Dag Evy en Stef,

    de amandelmelk die ik maak, kan ik zo’n 5 dagen in de ijskast bewaren. Ik giet die meteen na de bereiding in glazen bokalen/flessen. Per keer maak ik ongeveer anderhalve liter (150 gr amandelen en anderhalve liter water).

 5. Ik vraag me af waarom je de amandelen na het weken eerst afspoeld en niet het ‘week’water gebruikt in de blender? Is dit een smaak of gezondheid ding?

  Groet,
  Fiona

 6. Ik heb wat gegoogeld en de hoeveelheid amandelen moet zeker 10 tot 20 keer zoveel zijn

  • Beste Janeck,

   Graag even refereren over welke hoeveelheid je het hebt? Wat amandelen betreft in amandelmelk zit er bij Alpro slechts 2% in, in ons bovenstaand recept grofweg een 10%.

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*