Hazelnootmelk

Goedkoper dan koemelk: Makkelijk recept zodat je zelf lekkere en gezonde hazelnootmelk zal maken en zal begrijpen waarom Alpro Hazelnoot Drink niet geschikt is voor het Paleo Dieet.

Als je melk wil vervangen – omdat je koemelkallergie hebt, of lactose intolerant bent, of omdat je je slechte LDL cholesterol naar omlaag wil eten of omdat je een strikt Paleo dieet volgt- , denk je al snel aan sojamelk en amandelmelk uit de supermarkt.

Sojabonen zijn echter peulvruchten, dus niet toegelaten in een strikt Paleo dieet. We denken hier bovendien onmiddellijk aan Piet Huysentruyt die meer dan 10 jaar lang op de Belgische TV reclame heeft gemaakt voor wat hij noemde "gezonde" sojamelk van het merk Alpro… totdat Piet met een trombose werd opgenomen en bleek dat hij diabetes type 2 heeft.

Blijkt dat Alpro ook een Hazelnoot Drink verkoopt, en na wat rekenen met de gegevens op hun website zien we onmiddellijk de boosdoener in de drank: toegevoegde suiker! De Ingrediënten vermeldt:

 • eerst water,
 • dan suiker (blijkbaar 3%) en
 • dan pas hazelnoten: slechts 2.5%
 • onmiddellijk gevolgd door tricalciumfosfaat.

Alpro Hazelnut Drink

De marketingjongens of -meisjes benadrukken dan nog dat het product volkomen lactosevrij is, maar zwijgen in alle talen over de toegevoegde suiker. Lees hier verder zodat je weet waarom iemand die lang en gezond wil leven, zo weinig mogelijk toegevoegde suikers in zijn voeding wil opnemen.

Goedkoper dan koemelk

Snel gezocht op het Internet, kan je biologische hazelnoten kopen aan ongeveer 12 € / kg. 1 liter hazelnootmelk met 100 gram hazelnoten kost dus 1.2 €. Dat is de helft als de prijs van de Alpro hazelnoot drink (waar 4 keer minder noten in zitten) en ongeveer de prijs voor een gewone liter koemelk. Maar nu maak je voor hetzelfde geld wel een volledig biologische drank zonder extra bewaarstoffen of andere toevoegstoffen, zodat je daar alvast niet allergisch op zal reageren of ziek van zal worden!

Niets belet je om maar de helft noten (50gram per liter) te mixen:

 • dat is nog steeds 2 keer zoveel als in de hazelnootdrink van Alpro en
 • zeker goedkoper dan 1 liter koemelk.

Zelf hazelnootmelk maken

Hazelnootmelk 

Wat heb je nodig: hazelnoten en water. Dit in tegenstelling tot Alpro’s Hazelnoot Drink die je de volgende ingrediënten verkopen: water, suiker, hazelnoten (2,5%), tricalciumfosfaat, zeezout, stabilisatoren (johannesbroodpitmeel, gellangom), emulgator (zonnebloemlecithine), vitaminen (riboflavine (B2), B12, E, D2).

Voor een glas van iets meer dan 200 ml:

 • 200 ml water
 • 20 gram hazelnoten: dit is ongeveer 10% in plaats van de 2.5% in Alpro Hazelnut Drink
 1. Laat de hazelnoten een nachtje weken in water.
 2. Spoel de volgende dag af, voeg 200 ml water toe, mix minstens 1 minuut in een blender (tot je geen zichtbare notenbrokjes meer ziet) en je hazelnootmelk is klaar.

Je kan als je wil de notenmelk zeven door een kaasdoek. Ikzelf doe dat niet, want waarom zou je een deel van de noot (en de gezonde vezels) willen weggooien met de kaasdoek?

Hazelnoten zuur-base evenwicht

Marketingjongens en -meisjes benadrukken dat je melk moet drinken voor voldoende calcium en sterke botten. Dat dit slechts de helft van het osteoporose-verhaal is, kan je uitgebreid lezen in ons zuur-base artikel waar we benadrukken wat je moet eten zodat er voldoende calcium overblijft voor je botten en hoe je dus botontkalking zal voorkomen.

Melk is zuur, hazelnootmelk is base:

 • 0.7 mEq / 100 gram gepasteurizeerd, volle melk.
 • -2.8 mEq / 100 gram hazelnoten.
 • zelfgemaakte hazelnootmelk: – 0.28 mEq / 100 gram (100 ml zelfgemaakte hazelnootmelk van 10% hazelnoten: 10 gram hazelnoten aangelengd met water tot 100 ml) geeft – 0.28 mEq / 100 gram, als je de basische waarde van water buiten beschouwing laat.)

Weet dat andere noten ook zuur zijn: met amandelnoten 4.3 mEq/100 g en walnoten 6.8 mEq/100 g kom je met notenmelk van 10 gram noten, aangelengd tot 100 ml met water met 0mEq/100g) niet boven de zuurequivalent van volle melk:

 • zelfgemaakte amandelmelk: 0.43 mEq / 100 gram
 • zelfgemaakte walnotenmelk: 0.68 mEq / 100 gram

Wil je alleen het calciumgehalte kennen zonder rekening te houden met wat er netto overblijft en het vezelgehalte:

 • 100 gram volle melk: 119 mg calcium, 0 gram vezels
 • 100 gram zelfgemaakte hazelnootmelk met 10 gram hazelnoten: 11.4 mg calcium, 1 gram vezels.
 • 100 gram Alpro Hazelnoot Drink: 120 mg calcium, 0.3 gram vezels.
 • Je ziet dus hoe mooi Alpro Hazelnoot Drink inspeelt op de calciumopname (gelijkaardig aan volle melk) : tricalciumfosfaat is dan ook het 4de belangrijkste gebruikte ingredient in hun drank. Als apotheker belet niets je om zelf een potje tricalciumfosfaat te kopen en onder je drankjes te roeren… maar wil jij naar de apotheker om je eten te kopen?
 • Wil jij zoals wij in je Paleo Dieet alles wat je lichaam nodig heeft eten uit echt voedsel, dan begrijp je waarom we snel zelf onze hazelnootmelk maken in plaats van ze te kopen in de supermarkt. Elke maaltijd weer gezond eten is duidelijk meer dan enkele scheikundige ingrediënten uit een potje bij elkaar schudden en verkopen in een mooie fles of mooie verpakking met een mooie foto erop en enkele mooie slogans.


Ontvang de Gratis Paleo Cursus + Recepten in Email

Op dit moment halen + 10.000 lezers zoals U elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis Paleo recepten. Wilt ook U op de hoogte blijven, vul dan hieronder je beste e-mail adres in:

Comments

 1. Hai gisteren heb ik hazelnootmelk gemaakt en het smaakte heerlijk. 1 kilo rauwe hazelnoten voor €12,95 (aanbieding). Maar ik vraag mij af hoe het zit met de blauwzuur in de hazelnoot. Ik las ergens dat blauwzuur in grote hoeveelheden niet zo gezond is. Moet ik ze eerst koken of roosteren?

  • Hoi Lies,

   Waar heb je gelezen dat hazelnoten blauwzuur bevatten?

   Voor zover ik weet bevatten abrikozenpitten (die ten sterkste lijken op amandelnoten) vitamine b17 dat wat blauwzuur bevat, zodat je daar best niet meer dan 2 per dag van eet. (de hoeveelheid bepaalt of iets giftig is of niet, en je zou denken dat een vitamine gezond is: dus alles hangt uiteindelijk af wat jouw lichaam ermee doet).

   Ik heb eens per vergissing notenmelk gemaakt van 20 gram abrikozenpitten op 200 ml water en daar een smoothie mee gemaakt: flink misselijk van geworden en alles weer overgegeven: dus duidelijk giftig voor mij in die hoeveelheden.

   Beukennootjes bevatten een weinig blauwzuur en zijn in grote hoeveelheden gegeten, giftig. Ze worden soms enkele dagen in de zon gelegd of geroosterd in de pan waardoor het gehalte aan blauwzuur zou verwijderen.

   Hazelnoten gewoon rauw gegeten of geweekt in notenmelk maken mij alvast niet ziek en ik wist verder niet dat er daar schadelijk blauwzuur te vinden was.

   Voor een gepast antwoord op wat giftig is voor je en wat niet, ga je dus best te rade bij een deskundige!

 2. Ik zou graag willen weten waar jullie 1 kilo hazelnoten halen voor 12 euro? Dan wil ik dat adres ook.

  • Hoi Susan,

   Dat was een prijs van begin januari 2014. In 2015 heeft de vorst flink wat schade aangericht bij de Turkse hazelnootkwekers, zodat de prijzen sterk de hoogte ingegaan zijn.

   Warme groeten!

 3. Wist je dat er in heel veel parken hazelnootbomen/struiken staan? Als je ze eenmaal herkent zie je ze overal en nergens. En wist je dat je met 2 personen in een uurtje 3 à 4 kg hazelnoten kunt rapen?
  Ze vallen nu spontaan uit de bomen, dit is oogsttijd.
  Biologischer kan niet, zo uit de natuur. Dat is snel verdiend, 4 x €12!
  Bedankt voor het recept van de melk, ik ga het uitproberen. Misschien ook lekker om havermoutpap mee te maken.

  • Hey Lucia,

   Dank om je kennis te delen met iedereen (Ik woon in Maleisie, dus weet niet zo goed meer wanneer in de Lage Landen de noten rijpe zijn, maar is altijd in oktober dacht ik). Kastanjes zijn trouwens ook lekker en een rijke bron van zetmeel.

   Ik gebruik steeds een notenmengeling voor mijn havermoutpap: smaakt het meer “neutraal” dan wanneer je alleen hazelnoten gebruikt.

   Laat ons weten hoe je havermoutpap smaakt met melk van verse hazelnoten (dat is pas luxe!) en maak er een fototje van, dan kan ieder zien hoe makkelijk het is.

   Dank Lucia!

   Stef

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*