Plantaardige melk

De goedkoopste plantaardige melk maak je met Mia’s makkelijk recept, zodat je zal genieten van een betere smaak dan sojamelk en veel goedkoper dan notenmelk.

Een aantal Belgische en Nederlandse webwinkels willen geen pakjes meer naar Spanje sturen dus moest ik op zoek naar een webwinkel in Spanje waar ik mijn superfoods, noten en specerijen kon vinden. Zo kwam ik een product tegen dat ik niet kende of ook nog nooit van gehoord had: Alpiste. Blijkbaar kon je van die zaadjes ook melk maken…. Nieuwsgierig als ik was, ging er meteen zo’n zakje in het mandje en ondertussen heb ik al twee keer melk gemaakt.

Alpiste: goedkoop en gezond!

Spaanse vogel

Flink wat vogels kijken kan je gewoon rustig doen van in de tuin bij Mia!

Alpiste staat in België en Nederland gekend als kanariezaad….. Dus ging ik ook op zoek in de supermarkt naar “alpiste” bij de dierenvoeding en inderdaad, daar stond het ook tussen de overige zangzaden maar wel drie keer zo duur als het zaad dat ik gekocht had en dat bovendien ook geschikt is voor menselijke consumptie.

De prijs hier in Spanje is dan ook nog eens een stuk goedkoper dan hetgeen ik kon vinden via internet in Nederland bijvoorbeeld. Ik betaal hier ietsje meer dan 1 Euro voor 1 kg van dat zaad. Het vogelzaad in de supermarkt kost dan 2,80 Euro voor een halve kilo en dan is het nog niet eens zeker dat het voor menselijke consumptie is…

Vogels kijken Spanje

Nog dichter bij huis: Vogels kijken vlakbij de vakantiewoningen van Mia.

Het blijkt dat kanariezaad een hoog eiwitgehalte heeft dat mogelijks hoger is dan in bepaalde vleessoorten en de hoeveelheid calcium, kalium, fosfor en magnesium is ook niet te onderschatten. Qua vertering is het ook goed want er zit een groot vezelgehalte in. De stabiele aminozuren worden door het lichaam gemakkelijk opgenomen en laten geen afvalstoffen achter. En het potassiumgehalte zou tot zeven keer hoger liggen dan een banaan.

Naast al deze positieve elementen zijn er nog een aantal goede eigenschappen die gelinkt kunnen worden: kan een verhoogde suikerspiegel helpen verlagen, kan arteriosclerose helpen voorkomen, goed tegen reuma en jicht, kan een te hoge bloeddruk helpen verlagen.

Sommige bronnen melden zelfs dat kanariezaad zou helpen om vetophoping uit slagaders en aders tegen te gaan en om vet te verbranden.

Ik vind het in ieder geval een welgekomen afwisseling voor mijn andere plantaardige melksoorten. De smaak is aangenaam en het is een lichte melk.

Mijn vegetarisch smoothie van deze morgen

Plantaardige melk

 • 250 gram alpistemelk
 • 250 gram gepureerde mango
 • hennepzaadjes als topping

Hoe maak ik plantaardige alpistemelk:

Plantaardige melk

Mia @ https://www.neopaleodieet.com
De goedkoopste plantaardige melk maak je met Mia's makkelijk recept, zodat je zal genieten van een betere smaak dan sojamelk en veel goedkoper dan notenmelk.
5 van 2 stemmen
Prep Tijd 5 minutes
Totaal 5 minutes
Gerecht Melk
Keuken Glutenvrij, Lactosevrij, Vegetarisch
Servings 1

Ingrediënten

 • 1 soeplepel zaad per 250 gr water is de basis

Bereiding
 

 • Week de zaadjes een nacht in water.
 • Giet het water af.
 • Doe de zaadjes samen met een klein deel van het water in de blender en laat op volle toeren draaien tot het mengsel een min of meer witte kleur krijgt. Giet daarna de rest van het water erbij en laat nog eens goed blenden.
 • Giet de vloeistof door een kaasdoek of een filter en het eindproduct is een mooie witte plantaardige melk.
 • De pulp die overblijft gooi ik weg.

opmerking:

 • Het zaad dat ik gekocht heb, is voor menselijke consumptie en geeft geen troebel water af na het weken van de zaadjes. Afspoelen moet ik dus niet doen.
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!

 

Deel je Dit Recept met je Vriendinnen en Vrienden? !


Ontvang de Gratis Paleo Cursus + Recepten in Email

Op dit moment halen + 10.000 lezers zoals U elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis Paleo recepten. Wilt ook U op de hoogte blijven, vul dan hieronder je beste e-mail adres in:

Comments

 1. 5 stars
  Hallo Mia,

  Ook ik wil graag weten waar je de kanariezaad kan kopen die voor menselijke consumptie geschikt is.
  Ik woon zelf in Nederland.
  Alvast bedankt.
  Groetjes,
  Laila

 2. Hallo,

  Wil ook graag weten waar ik dat zaad kan kopen.

 3. Mia misschien wel erg laat maar ik lees nu pas over kanariezaad.Staan je idieën over die melk nog steeds zoals je toen schreef en nog steeds enthousiast? Ik heb gezocht naar adressen van zaad voor menselijke consumptie maar kan niets vinden. Wil jij mij a.u.b.een adres geven of event.adressen? Bij voorbaat dank

 4. Hallo Mia, ik ben al enige tijd op zoek naar kanariezaad voor menselijke consumptie in Nederland of omliggende landen. Onlangs heb ik kanariezaad bij Ornibird in Belgie gekocht (is van Beyers) maar zowel Ornibird als Beyers reageren niet op mijn vraag of het silica vrij is.
  Het is glad zaad en het water waarin het weekt wordt niet troebel maar omdat ik het niet zeker weet heb ik er geen prettig gevoel bij. Kan je mij misschien ook een adres geven waar ze het kanariezaad of alpiste verkopen? Dank!

  Vriendelijke groet,
  Olga.

 5. Kees van den Hoek says

  Wat is het verschil tussen kanariezaad voor menselijk en dierlijk gebruik ?
  Zijn daarvoor speciale rassen ?
  ik heb een zak ” diervoeding” kanariezaad gekocht, waarom zou ik dat zaad niet kunnen gebruiken ?

 6. Hallo Mia,
  Ik zou ook graag willen weten waar en onder welke naam je in Nederland dat kanariezaad voor menselijke consumptie kunt kopen.
  Kun je me helpen?

  • Dag Yolande,
   ondertussen heb je mijn reactie al ontvangen maar blijkbaar is er iets niet in orde met de communicatie op de site zelf want mijn antwoorden worden niet zichtbaar….

   warme groet, Mia

 7. 5 stars
  Deze plantaardige melk wil ik graag eens maken. Een vraagje. Waar heeft Mia de zaden besteld in Spanje? Zou ze webpagina willen delen?

  • Dag Agnita,
   ondertussen zal je wellicht mijn bericht met alle info per mail ontvangen hebben. Is dit niet het geval, geef me dan een seintje. Warme groet uit Orce, Mia

   • Hallo Mia, ik ben op zoek naar kanariezaad voor menselijke consumptie in Nederland of België. Enig idee? Alvast bedankt. Groetjes, Rai

    • Hallo Rai, ik zie dat mijn antwoord naar jou niet op deze pagina verschijnt maar ik hoop dat je mijn ander bericht wel ontvangen hebt. Laat mij iets weten, moest dit niet het geval zijn. Warme groet, Mia

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

Recipe Rating
*