Paleo soep met boter, kaas en melk

Ben je daar wel zeker van dat paleo soep geen boter, kaas of melk mag bevatten? Je zal verrast zijn van het antwoord en geniet van lekkere zoete aardappel soep.

Onderstaand soep recept opgedragen aan paleo wetenschapper Staffan Lindeberg, die op veel te jonge leeftijd is heengegaan ten gevolge van aalvleesklierkanker.

Paleo soep

2001… Loren Cordain introduceert het paleo dieet aan de massa’s

Suikerverslaving

Informatie over suikerverslaving en beproefd stap voor stap afkicken zodat je meer fut hebt, blijvend kiloā€™s zal afvallen en je algemene weerstand zal verhogen.

“Het Paleo Dieet” is het in 2001 verschenen boek van Loren Cordain, waarmee hij er terdege in geslaagd is om “een dieet uit het stenen tijdperk” weer relevant te maken in de 21ste eeuw. Cordain is de “strenge” paleo leermeester die zegt dat je geen granen, geen peulvruchten en geen zuivel mag eten.

Dus:

 • geen bonensoep voor Loren Cordain
 • geen boter noch kaas in je soep volgens Loren Cordain

Vraag je verder niet af waarom ghee – geklaarde boter – wel paleo zou zijn maar gewone hoeveboter niet… De eerste reden is omdat Loren Cordain dat zo zegt in zijn paleo dieet. De tweede reden is omdat dat niet voorhanden was in het oude stenen tijdperk (het paleolithische tijdperk – van daar de naam paleo dieet). Hij zal er meteen een lijst wetenschappelijke studies aan toevoegen, maar uiteindelijk komt het hierop neer:

Cordain gaat in de 21ste eeuw op zoek naar die ingrediƫnten uit land en tuinbouw die het dichtst aansluiten bij het dieet van de oermens en geeft een makkelijk paleo ingrediƫnten lijstje van wat wel mag en wat niet: geen aardappels, geen zuivel, geen granen, geen peulvruchten, geen toegevoegde suikers en geen toevoegstoffen (zelfs geen zout!).

Pompoensoep paprika

Op zoek naar een paleo pompoensoep recept zonder kokosmelk? Maak je pompoensoep met paprika zodat je snel zal genieten van een lekkere en vullende soep.

Probleem: behalve de ingrediĆ«nten in het verboden lijstje, bestonden de meeste van onze groenten, fruit, vlees en vis uit de supermarkt ook niet in het oude stenen tijdperk. Groenten en fruit zijn “recente” tuinbouwproducten uit het nieuwe stenen tijdperk (het neolithische tijdperk – vandaar de naam van onze website ‘neopaleo’). De 3 oudste Zuid Amerikaanse gewassen zijn pompoen, mais (graansoort dus verboden bij Cordain) en bonen (verboden bij Cordain). Pompoen is in dit rijtje van 3 het oudste cultuurgewas (10000 jaar geleden), vandaar dat ik deze website over pompoensoep ben begonnen: pompoensoep is terecht een (neo) paleo soep!

MaĆÆs, bonen en pompoenĀ bevatten complexe koolhydraten, essentiĆ«le vetzuren en alle acht essentiĆ«le aminozuren, waardoor de meeste Indiaanse stammen makkelijk konden gedijen op een voornamelijk plantaardig dieet. En deze 3 gewassen zijn tegelijk een voorbeeld van duurzame landbouw:

 • de bonen klimmen rondom de mais (geen staken nodig),
 • de wortels van de bonen bemesten de gewassen met extra stikstof
 • de pompoen is niet alleen een bodembedekker (en houdt het vocht in de bodem) maar
 • de scherpe pompoenharen houden de ongewilde beestjes op afstand en
 • de bladeren van de pompoen zorgen dat andere (on)kruiden geen licht krijgen om te groeien.

1985: Paleo soep maken volgens Eaton en Konner

Eaton’s paleo dieet met zuivel, bonen en rode wijn!

Cordain heeft het paleo dieet echter niet uitgevonden, maar kwam er eerst mee in contact via de wetenschappelijke publicatie van Boyd Eaton en Konner: “Paleolithic nutrition: A consideration of its nature and current Implications.” Hierin besluiten Eaton en Konner dat:

 • het verschil tussen het moderne westerse dieet en het oerdieet een belangrijke invloed heeft op onze gezondheid. Met name een mogelijk verband met het stijgen van de welvaartsziekten zoals problemen met hart- en bloedvaten, hoge bloeddruk, diabetes type 2 en bepaalde kankers.
 • onze genen nauwelijks geĆ«volueerd zijn na de introductie van de landbouw 10.000 jaar geleden.

“Het oerdieet” bestaat echter niet: Eaton en Konner vonden dat sommige jager/verzamelaars 90% vleeseters waren, waar andere verzamelaars/jagers slechts 15% vlees aten. Wanneer ze al hun onderzochte jager/verzamelaar groepen statistisch optelden, kwamen ze aan een paleo dieet waar de calorieĆ«n komen van 45% koolhydraten, 34% eiwitten en 21% vet.

Dit gezegd zijnde, maakten ze echter geen richtlijnen bekend wat een moderne mens dan wel zou moeten eten om gezond te zijn: ze besloten gewoon dat wat de moderne mens eet, geweldig ver af staat van een oerdieet. Dus neen: geen lijstje ingrediƫnten van wat je dan wel of niet aan je paleo soep kan toevoegen.

1988: Paleo Soep richtlijn volgens Eaton en Konner’s “The Paleolithic Perscription”

Preisoep maken

Zeer makkelijk en lekker recept om goedkope preisoep te maken, zodat je met weinig geld en weinig werk zal genieten van een lekker romige, vullende soep.

Wetenschappelijke literatuur is niet direct iets wat iedereen leest. Onder druk van flink wat artsen schreven Eaton, Konner en zijn vrouw Shostak (antropologiste gespecialiseerd in vrouwelijke jager/verzamelaars) een “leesbaar” boek : The Paleolithic Perscription: A Program of Diet & Exercise and a Design for Living”.

Samengevat raden ze hun lezers aan hun gezondheid te verbeteren door in dezelfde verhouding te eten als onze voorouders in het oude stenen tijdperk: 45% koolhydraten, 34% eiwitten en 21% vet. En… je kan nog steeds volkoren granen, rijst, aardappels eten of melk drinken. Dus een lekkere kom strikte paleo preisoep volgens Loren Cordain, kan je volgens Eaton en Konner nog steeds gewoon maken met aardappels en melk: zolang je er maar voor zorgt dat je verhouding aan koolhydraten, eiwitten en vetten in je ganse dieet 45/34/21 aanhoudt.

Wat Staffan Lindeberg je kan leren over paleo soep

Wortelsoep maken met kokos en gember

Snel en makkelijk recept om wortelsoep te maken, zodat jij binnen het half uur zal genieten van een verse kom soep boordevol verse gember en kokos: lekker en gezond bovendien.

Eet meer wortels en knollen…

De Zweedse arts Staffan Lindeberg was de eerste wetenschapper die een jager/verzamelaar bevolking uit de 20ste eeuw onder de loep nam. Hij bestudeerde de Kitava stam en ontdekte in eerste instantie:

 • hun dieet bestond uit knollen, vis, fruit, groenten en kokosnoot
 • slechts een fractie (0.2%)van hun dieet bestaat uit typisch westerse ingrediĆ«nten zoals brood, zuivel, geraffineerde suiker en alcohol
 • hun dieet bevat duidelijk meer vitaminen, mineralen en oplosbare vezels dan een westers dieet
 • ze waren duidelijk goed gevoed
 • ze stierven niet door hart- en bloedvaten ziekten (dus hartaanvallen waren onbekend)

Uit verdere studies beek dat ze ook dat zwaarlijvigheid en hoge bloeddruk, dementie en geheugenverlies nauwelijks voorkwamen.

Makkelijk paleo recept om lekkere wortelpuree te maken, zodat zal genieten van groenten en een krokant gebakken stuk vlees zonder veel afwas: makkelijk en snel. Puree = soep minus wat water šŸ™‚

Dankzij Staffan Lindeberg hebben we nu niet alleen gegevens van deze jager/verzamelaars in de 20ste eeuw, we kunnen ook nagaan wat een westers dieet in de 21ste eeuw op sommigen onder hen teweeg brengt… en je kan het al raden: zwaarlijvigheid en hartstilstand.

Ook interessant is de verhouding micronutriƫnten in hun dieet: 69% koolhydraten / 10% eiwitten / 21% vet. Dus een paleo soep volgens deze verhouding met Kitava ingrediƫnten bestaat bijvoorbeeld uit een visbouillon met knollen en kokos.
Dit Kitava paleo dieet is duidelijk geen koolhydraatarm dieet! Kwaliteit is hier echter belangrijk: koolhydraten met flink wat voedingsvezels in plaats van een blikje frisdrank boordevol geraffineerde suiker.

Anders gezegd: daar waar Loren Cordain het heeft over eet meer vlees (55% in vergelijking met 35% bij Eaton en Konner) en haal je calorieƫn uit 23% koolhydraten, 38% eiwitten en 39% vet, zie je dat een nog levende jager/verzamelaar bevolking duidelijk veel minder jaagt en veel meer verzamelt.

 

Paleo soep in een notendop

Laat dit mijn grootste kritiek zijn op Loren Cordain, en toch wel geĆÆllustreerd door de Kitava studie van Staffan Lindeberg: met primitieve gereedschappen is het veel makkelijker planten te verzamelen dan dieren te jagen. Dus paleo eten volgens Cordain’s 23% koolhydraten, 38% eiwitten en 39% vet… Als het werkt voor jouw is het goed, zoniet lijkt mij het paleo dieet toch wel duidelijk minder gras gevoerde bisonbiefstuk, en flink wat meer planten.

Ook jammer dat Loren Cordain “vergeet” dat hij leeft op het continent van de pompoen, mais en bonen en hij dus duidelijk wat meer belang zou kunnen leggen op duurzame landbouw in plaats van eieren aan te raden verrijkt met omega 3 (waarom niet gewoon scharreleieren van scharrelkippen die het land bemesten, insecten verdelgen en je zowel vlees als eieren geeft in de duurzame landbouw?).

Slasoep

Zeer goedkoop, lekker en makkelijk slasoep recept: maak een grote pot groentesoep zodat je alle overschotjes uit je ijskast zal gebruiken: voor vele dagen soep of om in te vriezen.

Wel bravo dat Loren Cordain de paleo voeding idee onder de neus van de brede massa heeft geduwd!

Staffan Lindeberg’s 69/10/21 verhouding maakt dat een paleo soep vooral een groentesoep wordt, dik gemaakt met koolhydraatrijke knollen of pompoen/mais/bonen en boordevol extra nutriĆ«nten uit zelf getrokken bouillon van “overschotten van dieren” zijnde alles wat we nu weggooien zoals visgraten, beenderen, mergpijpen, kippenpoten, orgaanvlees…

Met dank aan Staffan Lindeberg die – om in Amerikaanse termen te blijven – veel te jong weer naar de eeuwige jachtvelden is vertrokken.

Paleo soep recept met zoete aardappel en zuivel (Eaton’s of Staffan Lindeberg’s paleo dieet)

Paleo soep met boter, kaas en melk

https://www.neopaleodieet.com
Ben je daar wel zeker van dat paleo soep geen boter, kaas of melk mag bevatten? Je zal verrast zijn van het antwoord en geniet van lekkere zoete aardappel soep.
Geef je stem!
Prep Tijd 10 minutes
Kook Tijd 35 minutes
Totaal 45 minutes
Gerecht Soep
Keuken Klassieke keuken, Paleo dieet volgens Eaton en Konner, Paleo dieet volgens Staffan Lindeberg
Servings 8

Ingrediƫnten

 • indien gewenst: 250 gram spek of gehakt of vlees dat je gaat bakken zoniet 2 tot 3 eetlepels ghee of klassiek / Eaton Paleo: hoeveboter
 • 1 ui
 • 3 knoflookteentjes
 • 1 bleekselderstengel
 • 1 kg witte zoete aardappelen
 • 1/2 theelepel gedroogde tijm
 • 1 liter kippenbouillon of water voor wie spek of ander vlees gebruikt
 • 250 ml kokosmelk of klassiek / Eaton paleo: 125 ml melk en naar smaak 125 gram kaas
 • naar smaak: rotszout pas op het laatst toevoegen wanneer je kaas gebruikt
 • 1/8 theelepel zwarte peper naar smaak
 • voor de garnering naar wens: fijngehakte groene tuinkruiden of klassiek / Eaton paleo: wat geraspte kaas

Bereiding
 

 • Wie gehakt, spek of ander vet vees gebruikt, begint dit eerst te bakken zodat je een 3tal eetlepels vet uit je pan kan scheppen om verder mee te werken. Wie spek of gehakt gebruikt bakt het gewoon krokant, haalt daarna uit de pan en voegt weer toe bij het serveren. Wie deze stap overslaat gebruikt 2 of 3 eetlepels olie of vetstof naar eigen voorkeur.
 • Snijd de ui fijn en begin aan te stoven in het vet. Snijd ook de selderstengel fijn en stoof samen een 5 tal minuten.
 • Ondertussen schil je de zoete aardappels en snijd in stukjes.
 • Plet de knoflookteentjes (of snijd fijn) en laat 1 minuutje mee stoven zonder aan te laten bakken.
 • Voeg de zoete aardappel toe, overgiet met 1 liter kippenbouillon (of water met het spek of gehakt voor wie spek of gehakt gebruikt), voeg de 1/2 theelepel gedroogde tijm en voor wie geen kaas gebruikt: een theelepel rotszout toe. Breng aan de kook en laat een 20 tal minuten sudderen totdat alle zoete aardappelstukjes gegaard zijn.
 • Neem een staafmixer en pureer de soep met kokosmelk (of klassiek / Eaton paleo: met melk en kaas) naar smaak en gewenste dikte. Proef en breng je paleo zoete aardappel soep verder op smaak met peper en rotszout. Garneer en serveer onmiddellijk.
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!

 

Deel je Dit Recept met je Vriendinnen en Vrienden? !


Ontvang de Gratis Paleo Cursus + Recepten in Email

Op dit moment halen + 10.000 lezers zoals U elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis Paleo recepten. Wilt ook U op de hoogte blijven, vul dan hieronder je beste e-mail adres in:

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

Recipe Rating
*