Wortelpuree maken

Makkelijk paleo recept om lekkere wortelpuree te maken, zodat zal genieten van groenten en een krokant gebakken stuk vlees zonder veel afwas: makkelijk en snel.

Puree wordt meestal gemaakt van aardappelen maar omdat witte aardappelen eigenlijk een beetje taboe zijn in de Paleo-wereld, werden ze vervangen door zoete aardappel, wortel en courgette.

De koteletjes werden eerst in gekruid eiwit gedraaid en daarna in amandelmeel en gebakken in kokosolie, vandaar het krokante jasje… lekker en volledig glutenvrij (uiteraard, want het is paleo!).

Wortelpuree maken

Is zoete aardappel gezonder dan witte aardappel?

In de paleo wereld hoor je dikwijls de discussie: waarom zijn zoete aardappels wel paleo en gewone aardappels niet?

De discussies zijn eindeloos, maar dat komt omdat de vraagstelling misleidend is.

Laten we de enige echte vraag stellen:

 • welke groenten en fruit die onze paleo voorouders aten, kunnen wij ook nu nog eten?

Antwoord:

Onze paleo voorouders waren jagers, verzamelaars, dus elke groente en fruit uit de supermarkt is niet paleo, wegens geteeld. Bovendien zijn de meeste van die groenten en variëteiten een klein aantal jaren oud, alles behalve paleo dus.

Mia's Wortelsoep Recept

Maak tegelijk dit zonnige en verwarmende wortelsoep recept zodat je met 1 keer koken 2 gerechten zal serveren: dus spaar tijd uit en zeker handig als je laat thuis komt.

Zelfs zonder “aard-“, gewone appels dus – zoals in de naam van de website van Primal Blueprint Mark Sisson www.marksdailyapple.com – : misleidend! Die sappige, zoete appel waar je in bijt en het sap over je lippen loopt, is dus alles behalve iets wat onze paleo voorouders ooit gegeten hebben. Probeer maar eens een wilde appelboom op te sporen in de natuur (wat op zich al moeilijk is). De plant is familie van de rozen, heeft dus ook doornen en de vrucht is wrang. Je bijt er je tanden in stuk en wie ooit op de idee is gekomen om dat te eten, heeft ze waarschijnlijk eerst uit verveling of pure ellende in het vuur gegooid en er pas dan zijn tanden in gezet. Zeker geen appelmoesgevoel, maar op zijn minst ietwat eetbaar en boordevol vezels.

Maar we wijken ietwat af… Wat ik wil beklemtonen is: dat de appels die we nu eten, zeer ver afstaan van wat we hier aan wilde appels kunnen vinden.

Hetzelfde kan gezegd worden van de aardappels: ze komen pas in Europa na de Spaanse ontdekkingsreizen…

De aardappeldiscussies gaan dus over iets dat 500 jaar geleden compleet niet in ons dieet paste, en dan proberen te antwoorden welke van die 2 wel of niet paleo zijn…

Onmogelijk toch een antwoord te geven?

Ok, dan maar de wetenschappelijke toer op: welke aardappel heeft de beste micronutriënten?

 • Zoete aardappels hebben meer vezels en Vitamine A, maar witte aardappels hebben dan weer ijzer, magnesium en kalium… Geen echte winner dus: wat de ene niet heeft, heeft de andere dan weer wel en omgekeerd…

Ok, de glycemische index dan:

 • Die van zoete aardappel ligt lager dus… maar wacht: wie eet gewone aardappels met mayonaise, gebakken in boter, frietjes… al dat vet haalt de GI van een maaltijd omlaag.

Nu hoor ik je denken: dus het hangt er maar van af wat je bij de aardappel eet of hoe je hem klaarmaakt? Inderdaad! Zoete aardappels worden klassiek gekookt geserveerd, daar waar witte aardappels serieus ongezonde en gezonde bereidingswijzen kennen.

De gezondste bereiding van aardappels is aardappelpuree (half aardappels, half de groente die de naam van de puree draagt): simpel: je voegt een extra groente toe, waardoor je

 1. minder aardappel eet
 2. meer micronutriënten opdoet dankzij de extra groente

Tot slot moeten we niet herhalen dat een gezonde groente, een groente is zonder pesticiden, biologisch geteeld. Geldt uiteraard ten zeerste voor aardappels waar rijkelijk pesticiden worden gespoten.

Verder eet je best zo gevarieerd mogelijk: zoete aardappelen komen in verschillende kleuren, dus daar alleen la kan je makkelijk in variëren. Eet elke dag iets anders, en wie aardappelen op het menu wil, pureer ze zoveel mogelijk met andere groenten (de volgende dag nog lekkerder wanneer je de overschot even bruin bakt…) zoals in onderstaand recept van Mia.

4.5 from 2 reviews
Wortelpuree maken
 
Werk
Koken
Totaal
 
Makkelijk paleo recept om lekkere wortelpuree te maken, zodat zal genieten van groenten en een krokant gebakken stuk vlees zonder veel afwas: makkelijk en snel.
Geschreven door:
Soort recept: Aardappelpuree
Cuisine: Paleo, De Voedselzandloper, Glutenvrij
Voor hoeveel personen: 2
Ingrediënten
 • 4 wortels
 • 2 grote zoete aardappelen
 • 1 courgette
 • 1 grote ui
 • kokosolie
 • rotszout, peper, komijn, kurkuma
 • peterselie + look (gedroogd)
Bereiding
 1. Snijd alle groenten in stukken.
 2. Fruit de ui in de kokosolie en voeg de groenten toe.
 3. Kruiden met rotszout, peper en komijn.
 4. Voeg op het laatst de gedroogde peterselie en look toe en mix alles tot wortelpuree.

 

Deel je Dit Recept met je Vriendinnen en Vrienden? !


Ontvang de Gratis Paleo Cursus + Recepten in Email

Op dit moment halen + 10.000 lezers zoals U elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis Paleo recepten. Wilt ook U op de hoogte blijven, vul dan hieronder je beste e-mail adres in:

Comments

 1. Prima recept als bijgerecht.

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*

Beoordeel dit recept: 5 Sterren is de Max➽: