Eenpansgerecht

Makkelijk eenpansgerecht met kip zodat je met weinig afwas veel lekkere groenten met vlees zal serveren.

Als je 1 ding zal leren van onze jager-verzamelaar voorouders, is dat ze een uitermate gevarieerd dieet aten. Vandaag maken we een uitermate gevarieerd gerecht klaar in 1 pot.

Ga zelf even wandelen in een ongerept stuk natuur, zoals bij Mia in Andalusië, en je vindt een zeer rijke verscheidenheid aan planten en diertjes terug. Ga dan naar je supermarkt, en je vindt er altijd maar weer hetzelfde. Bij de tuinder om de hoek die zijn oogst terplekke verkoopt, is het gelukkig al wat beter gesteld, want daar vind je alvast allerhande seizoensproducten. Alvast elke maand iets anders.

Vandaag stellen we even 1 van deze gevarieerde maar vergeten groenten in het daglicht: onze grootouders herkennen ze zeker, de jongeren onder ons misschien nog niet: warmoes.

Warmoes

Warmoes

Warmoes wordt ook wel eens snijbiet genoemd, een naam die je in 2 woorden duidelijk zegt waar het over gaat:

  • je snijdt het loof af en verwerkt dit onmiddellijk in een gerecht: eens afgesneden bewaren de bladeren niet echt lang.
  • familie van de bieten zoals ook rode bieten en suikerbieten

Het groen aan het loof is sterk te vergelijken met spinazie, zowel wat smaak als wat mineralen betreft: evenals spinazie zijn ook de warmoes bladeren rijk aan vitamine C en ijzer…, zo sterk als Popeye weet je nog wel?

Voordeel tegenover spinazie is dat je bij het koken van warmoes niet zoveel vocht verliest. Nadeel dan weer is dat er veel nitraten in de bladeren zitten, dus na het garen in 1 keer opeten. Zeker niet een tweede keer gaan herkoken, want dan worden de nitraten omgezet in schadelijke nitrieten. Makkelijkst is de groene bladeren te verwerken in salades, zo heb je nooit last van nitrieten en behoud je de vitamine C. De witte stengels stoof je dan apart in een ander gerecht.

De witte stengels zijn ook volkomen eetbaar. Ze zijn natuurlijk harder dan het groene blad, dus wil je beide even gaar, dan begin je eerst met de stengels te garen en er op het laatst het groen bij te voegen.

Recept eenpansgerecht

Eenpansgerecht

  • olijfolie
  • kippengehakt (of ander gehakt: reken een 125 gram gehakt per persoon)
  • kruiden naar smaak: bijvoorbeeld himalayazout, zwarte peper, gehaktkruiden van gekruid.com, kippenkruiden: Het kippengehakt wordt bijgekruid want hier in het dorp maalt onze beenhouwer de kipfilet vers voor je neus en voegt helemaal geen kruiden toe
  • warmoesbladeren: zowel de groene bladeren als de witte stelen gebruiken (vervang indien gewenst met verse spinazie)
  • courgettes
  • aubergines
  • wortelen
  • champignons
  • knoflookteentjes
  • eventueel kunnen er nog uien of tomaten bij maar die had ik niet meer in huis 🙂 …. zoveel groenten toevoegen tot je pot goed gevuld is.

Hoe lekker eenpansgerecht met kip maken

Eenpansgerecht met kip

  1. Snijd alle groenten en de champignons vrij klein: dat is iets wat ik heel graag doe 🙂 Verwijder geen zaden als er geen inzitten.
  2. Warm een beetje olijfolie op in een brede pot met dikke bodem op een hoog vuur.
  3. Bak hierin het gehakt, zonder deksel op de pot.
  4. Roer er de groenten door en laat op een laag vuur zachtjes sudderen onder deksel, zodat alle smaken zich mengen.
  5. Snijd ondertussen knoflookteentjes fijn en roer onder de groenten.
  6. Op het eind kunnen er nog kruiden bijgevoegd worden volgens eigen smaak.
  7. Serveer dit eenpansgerecht met als bijgerecht "paleo rijst" gemaakt van bloemkool en van broccoli.

Recept aangeboden door Mia uit haar keuken in Andalucia: bezoek hier het échte Andalusië, weg van de massa.

Deel je Dit Recept met je Vriendinnen en Vrienden? !


Ontvang de Gratis Paleo Cursus + Recepten in Email

Op dit moment halen + 10.000 lezers zoals U elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis Paleo recepten. Wilt ook U op de hoogte blijven, vul dan hieronder je beste e-mail adres in:

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*