Tomatensalade met ui

Makkelijk recept met weinig ingrediënten zodat je goedkoop en zonder veel werk een zeer lekkere tomatensalade met ui zal maken.

Dit is een zeer snelle (we bedoelen hiermee: weinig werk) salade met een minimum aan ingrediënten zonder typische saladedressing. Het is dan ook belangrijk dat je kiest voor de lekkerste, rijpe tomaten. Liefst zelf gekweekt en dan nog liefst uit zaden van zelfgekweekte tomaten. Met andere woorden: geen waterrijke F1 hybride maar wel een stevige, vezelige en lekkere tomaat uit jouw of iemand anders zijn tuin.

Vader gooide tomatenafval op de composthoop, waar dan soms nieuwe plantjes uit groeiden. Deze planten werden dan verder uitgeplant en gaven daarom niet echt grote tomaten, maar wel lekkere tomaten die je zo van de plant kon plukken en opeten.

Zulke tomaten dus: naar supermarkt alternatieven is soms even zoeken: biologische kerstomaten of tomaten nog aan de steel willen al wel eens de lekkerste zijn.

Verder is de combinatie verse basilicum met tomaat altijd een winner. Basilicum altijd vers gebruiken bij verse tomaten of bijvoorbeeld net voor het serveren doorheen een tomatensaus mengen.

Tenslotte niet gewoon de ui erbij, maar de ui wel eerst even laten trekken in appelazijn (ciderazijn) of balsamico azijn.

Tomatensalade recept

 • 1 middelgrote of kleine ui , in dunne plakjes
 • 2 eetlepels appelazijn, ciderazijn of balsamico azijn
 • 5 lekkere, middelgrote rijpe tomaten (of flink meer als je kerstomaten gebruikt)
 • himalayazout of moest je het in huis hebben: grof zeezout
 • flink wat grof gemalen zwarte peper van de molen
 • verse basilicumblaadjes naar wens
 • koudgeperste olijfolie naar wens

Tomatensalade met ui en basilicum klaarmaken

Tomatensalade met ui

 1. Snijd de ui in zo dun mogelijke halve maantjes, of als je geen superscherp mes hebt: gewoon in stukjes snijden.
 2. Laat nu de azijn zijn werk doen: week de gesneden ui minstens 1 kwartier lang in de azijn.
 3. Snijd ondertussen de tomaten in beetklare stukjes.
 4. Trek de basilicumblaadjes in stukken (of rol ze op tot een sigaar en snijd er dan schijven van, die in lange repen zullen openvallen)
 5. Net voor het serveren schik je de tomaten op een serveerschotel, kruid met peper en zout, werk er de ui en basilicum door, druppel er olijfolie over en je tomatensalade met ui is klaar om te serveren.

Deel je Dit Recept met je Vriendinnen en Vrienden? !


Ontvang de Gratis Paleo Cursus + Recepten in Email

Op dit moment halen + 10.000 lezers zoals U elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis Paleo recepten. Wilt ook U op de hoogte blijven, vul dan hieronder je beste e-mail adres in:

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*