Hoe maak je gehaktballen

Makkelijk en goedkoop recept zodat ook jij zal weten hoe je lekkere gehaktballen maakt in tomatensaus: smullen verzekerd.

Gehaktballen vind ik een van de meest lekkere en veelzijdige gerechten in een paleo dieet. Het is vullend, niet te vet als je het vlees zelf hakt, en duidelijk geen “klassieke” broodvervanger zoals muffins of bananenbrood waar tarwemeel wordt vervangen met notenmeel. Maar een ronde bal gehakt gaat er bij mij evengoed in als een klassiek broodje (denk aan een hamburger zonder de broodjes er rond: dus meer dan genoeg vlees deze keer!) en je moet er geen oven voor opwarmen, dus energie besparend.

Bovendien volledig paleo en je kan er allerhande paddestoelen (ideale smaakmakers) en groenten in kwijt zoals ajuin, wortel, paprika of aubergine… zolang je kiest voor “droge” groenten of fruit. Smaakt lekker bij een salade van komkommer, wortel en radijs.

Als je balletjes maakt zonder klassiek brood-paneermeel, moet je ervoor zorgen dat het vlees droog genoeg is. Gehakt van rund of kippenfilets is algemeen gesproken droger dan varkensgehakt. Ideaal is een stuk vlees kopen en het zelf hakken of als je dat hebt: door een keukenmachine voor vlees laten malen.

Dit recept bevat zout – dus niet strikt paleo – en vissaus. Volgens Aziatische chef Michelle Tam van de succesvolle Amerikaanse paleo blog nomnompaleo, is Red Boat Fish Sauce (online te koop op Amazon.com) je beste keuze, omdat het alleen bestaat uit ansjovis en zeezout (en dus zeker geen toegevoegde suiker, let daar altijd op als je iets aankoopt, suiker wordt hoe langer hoe meer “overal” aan toegevoegd). Kijk ook op de verpakking van de tomatenpuree.

Tomatensoep met balletjes

Een variant op onderstaand recept is een tomatensoep met balletjes te maken: in de saus ga je dan veel meer groenten toevoegen, en uiteraard ook extra water zodat de groenten onderstaan tijdens het garen.

Wat micronutriënten betreft is de vuistregel dat je groenten en fruit best rauw eet. Tomaten echter kan je flink lang koken om zo het gezonde lycopene (een antioxidant dat ook de kleur aan de tomaat geeft) uit de celwanden in je saus of soep te koken of nog beter: te garen met olie (lycopene is vetoplosbaar).

Nu je het woord “lycopene” hebt gezien: ga niet op zoek naar voedingssupplementen met lycopene.  Alles hangt met alles samen. Zo ook het heilzame effect van lycopene uit tomaten is het best als het wordt gecombineerd met de andere bioflavonoiden in tomaten. In mensentaal: altijd gevarieerd eten met de ganse groente of fruit en niet op zoek gaan naar 1 heilzame chemische stof.

Dus ga je voor een soepvariant: voeg dan ook flink wat extra tomaten toe en maak een klassieke tomaten groentesoep met balletjes. Gaar eerst alle groenten in de soep, pureer ze dan, voeg dan pas de balletjes toe en laat verder sudderen tot de balletjes gaar zijn (ze komen dan bovendrijven).

Vermist Vitamine C wordt afgebroken tijdens het koken, eet je bovendien best tomaten zowel rauw als “platgekookt”: gelukkig is tomaat een ideale groente om bij in elke salade te verwerken en kan ook als hoodbestandeel gebruikt worden in deze tomatensalade met ui.

Recept voor gehaktballen in tomatensaus

 • 1 kg varkensgehakt (koop zelf een stuk varkensvlees en hak het fijn met 2 hakmessen: wat extra beweging is altijd goed en er zit gegarandeerd minder vet in dan kant en klaar gehakt van de slager of supermarkt)
 • 3 knoflookteentjes
 • 3 rode sjalotjes
 • 3 lenteuijen (lange groene stengels)
 • 200tal gram naar keuze: selder, groene eetappel (granny smith… is fruit dus meer koolhydraten dan de groenten) en/of de rest van royal gala, radijs, raap, wortel: alles wat maar “droog” is als groente of fruit
 • 1 biologisch ei
 • 1 theelepel zout
 • 1 ½ eetlepels glutenvrije vissaus (kijk op de verpakking! Echte vissaus bestaat uit slechts 2 ingrediënten: ansjovis en zeezout)
 • 1 theelepel gemalen zwarte peper
 • olijfolie om te bakken

Voor de tomatensaus:

 • 3 knoflookteentjes
 • 4 eetlepels tomatenpuree
 • 2 rijpe tomaten
 • 500 ml water
 • 1 theelepel zout
 • 2 eetlepels glutenvrije vissaus: kijk op de verpakking! Echte vissaus bestaat uit slechts 2 ingrediënten: ansjovis en zeezout
 • ½ tot 1 zoete eetappel (royal gala)
 • verse koriander indien gewenst

Hoe gehaktballetjes maken in tomatensaus

Gehaktballen in tomatensaus

 1. Snijd alle groenten en fruit ingrediënten voor het gehakt zo fijn mogelijk – hoe kleiner de stukjes, hoe minder kans je hebt dat je gehaktbal gaat breken – en plet de knoflookteentjes.
 2. Meng in een grote kom met het vlees, peper, zout, ei en vissaus. Rol er balletjes van 4cm diameter van en leg apart op een groot bord.
 3. Neem een hoge pan, warm er de olie in op en bak er de gehaktballen in aan, zodat ze aan de buitenkant mooi bruin kleuren maar van binnen nog niet gaar zijn. je hebt nu “sterke ballen”, die je uit de pan haalt en straks verder gaart in de tomatensaus.
 4. Snijd de tomaten en de halve appel in stukjes, snijd de knoflook fijn of plet.
 5. In de pan waar je het vlees in gebakken hebt, doe je eerst de knoflook. Van zodra het aroma vrijkomt voeg je onmiddellijk de stukjes tomaat en appel toe. Roer even om en laat even stoven.
 6. Voeg dan het water, tomatenpuree, wat vissaus, peper en zout toe (niet teveel zout, je kan later altijd meer toevoegen, maar denk eraan: vissaus geeft ook flink wat smaak af). Schraap eventuele bakresten van de bodem (met een houten lepel) en breng de saus aan de kook.
 7. Voeg er de gehaktballen aan toe, breng aan de kook, zet het vuur lager en laat een 25 tal minuten sudderen zonder deksel, zodat de saus wat kan inkoken. Wordt de saus te dik, voeg dan wat extra water toe en zet een deksel op de pan).
 8. Proef na 25 minuten en pas indien nodig de kruiding aan, voeg indien gewenst verse koriander toe. Is de saus te dun, laat dan verder sudderen tot de saus de gewenste dikte heeft.
 9. Serveer de gehaktballen met een salade van bijvoorbeeld wortel, radijs, appel en komkommer of eet als stevig ontbijt (‘s avonds klaargemaakt, ‘s morgens opeten).

Deel je Dit Recept met je Vriendinnen en Vrienden? !


Ontvang de Gratis Paleo Cursus + Recepten in Email

Op dit moment halen + 10.000 lezers zoals U elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis Paleo recepten. Wilt ook U op de hoogte blijven, vul dan hieronder je beste e-mail adres in:

Comments

 1. Avatar H. Martens says

  Waar vind ik een bord van 4 m. doorsnede??

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*