Mayonaise maken met de staafmixer

Mayonaise snel zelf maken met de staafmixer doe je met dit makkelijk recept zodat je gegarandeerd zal genieten van een gezonde, zelfgemaakte dressing die nooit zal schiften.

Herken je dit: mayonaise gaan mixen maar het wordt gewoon een geschift zootje, nog een ei erbij maar het wil gewoon niet binden?

Wil je weten hoe het wel moet zonder dat je Piet Huysentruyt of Jeroen Meus moet uitnodigen? Ga dan aan de slag met onderstaande methode en je zal gegarandeerd genieten van een lekkere, zelfgemaakte mayonaise zonder verdere troep noch bewaarstoffen.

Wat is mayonaise?

Mayonaise is eigenlijk lekkere scheikunde in een potje… Onder de microscoop ziet het eruit als allerhande piepkleine oliedruppeltjes omgeven met een … tikkeltje azijn (of water of citroensap).

Maar dat is maar de helft van het verhaal: schud en mix zo hard als je wil: azijn en olie gaat onmiddellijk weer schiften. Wat het schiften tegengaat is wat op de potjes in de winkel "emulgator" of "stabilizer"… noemt.

Natuurlijke emulgators voor dressings zijn ei, maar ook mosterd en look (knoflook: de emulgator van met de hand gemengde aioli looksaus, al zal je dikwijls aioli recepten vinden met een extra eierdooier zoals ook in Piet’s recept ). Gebruik je de drie emulgatoren tegelijk, dan ben je knoflookmayonaise aan het maken.

Wat heb je minimum nodig aan ingrediënten:

 • olie uiteraard
 • wat vocht voor rond de oliemoleculen: azijn, citroensap, water
 • emulgator: ei, mosterd en/of look

Wat heb je nodig aan materiaal:

 • ofwel "iets" om te mengen: een vork of handgarde gaat ook, als je maar lang genoeg wil roeren en de olie beetje bij beetje toevoegt (krijg je ontzettend dikke armspieren van!)
 • ofwel een staafmixer en bijbehorende smalle, hoge beker (doet niets voor je armspieren, maar zorgt ervoor dat je mayonaise in 1, 2, 3 klaar zal zijn.

Hoelang kan je mayonaise bewaren?

Dat hangt af van de gebruikte ingrediënten:

 • hoe meer zout je ergens in doet, hoe langer het bewaart (pekelen weet je wel)
 • azijn bewaart "van zichzelf", vers geperst citroensap bewaart op zich misschien een week

Genoeg scheikunde voor 1 dag, we gaan aan de slag!

Mayonaise recept

Het is belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn!

 • 1 volledig biologisch ei
 • 1 eetlepel graanmosterd of gewone mosterd (kies een mosterd zonder toegevoegde suiker of andere onnodige ingrediënten: mosterd bestaat uit zaadjes, azijn en zout)
 • 2 eetlepels azijn of citroensap
 • peper en zout
 • 500 ml olie

Hoe maak je mayonaise?

Mayonaise maken met de staafmixer 

 1. Neem een hoge smalle mengbeker of een bokaal waar de mixer net inpast.
 2. Doe alles in de mengbeker/bokaal: ei, mosterd, azijn of citroensap, olie en strooi daarover de peper en zout.
 3. Zet de staafmixer op de bodem van de beker/bokaal en begin te mixen.
 4. Van zodra het mengsel in mayonaise verandert, trek je langzaam de mixer naar omhoog tot alle olie mayonaise geworden is.

Spaanse zonnebloemenDeze mayonaise bewaart heel lang en wordt helemaal niet ranzig. Recept aangeboden door Mia uit Andalucia.

Wil je wel eens uitblazen uit je drukke leven en genieten in een oase van rust, plus proeven van Mia’s paleo gerechten, maak dan nu hier je reservering.

JA MIA, IK WIL TERPLEKKE KOMEN PROEVEN


Ontvang de Gratis Paleo Cursus + Recepten in Email

Op dit moment halen + 10.000 lezers zoals U elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis Paleo recepten. Wilt ook U op de hoogte blijven, vul dan hieronder je beste e-mail adres in:

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*