Lekkere verse mayonaise maken met de staafmixer: lukt altijd!

Mayonaise snel zelf maken met de staafmixer doe je met dit makkelijk recept zodat je gegarandeerd zal genieten van een gezonde, zelfgemaakte dressing die nooit zal schiften.

Herken je dit: mayonaise gaan mixen maar het wordt gewoon een geschift zootje, nog een ei erbij maar het wil gewoon niet binden?

Wil je weten hoe het wel moet zonder dat je Piet Huysentruyt of Jeroen Meus moet uitnodigen? Ga dan aan de slag met onderstaande methode en je zal gegarandeerd genieten van een lekkere, zelfgemaakte mayonaise zonder verdere troep noch bewaarstoffen.

Verse mayonaise

Wat is mayonaise?

Ceasar salade recept

Op zoek naar een lekker paleo caesar salade recept? je vindt er hier zelfs 2, zodat je snel een makkelijke salade op tafel zal zetten.
BONUS: …

Mayonaise is eigenlijk lekkere scheikunde in een potje… Onder de microscoop ziet het eruit als allerhande piepkleine oliedruppeltjes omgeven met een … tikkeltje azijn (of water of citroensap).

Maar dat is maar de helft van het verhaal: schud en mix zo hard als je wil: azijn en olie gaat onmiddellijk weer schiften. Wat het schiften tegengaat is wat op de potjes in de winkel “emulgator” of “stabilizer”… noemt.

Natuurlijke emulgators voor dressings zijn ei, maar ook mosterd en look (knoflook: de emulgator van met de hand gemengde aioli looksaus, al zal je dikwijls aioli recepten vinden met een extra eierdooier zoals ook in Piet’s recept ). Gebruik je de drie emulgatoren tegelijk, dan ben je knoflookmayonaise aan het maken.

Plantaardige yoghurt

Makkelijk recept om snel plantaardige yoghurt te maken zonder suiker en lactosevrij: lekker met fruit, noten, zaden, havermout, granola, chocoladenibs…

Wat heb je minimum nodig aan ingrediënten:

 • olie uiteraard
 • wat vocht voor rond de oliemoleculen: azijn, citroensap, water
 • emulgator: ei, mosterd en/of look

Wat heb je nodig aan materiaal:

 • ofwel “iets” om te mengen: een vork of handgarde gaat ook, als je maar lang genoeg wil roeren en de olie beetje bij beetje toevoegt (krijg je ontzettend dikke armspieren van!)
 • ofwel een staafmixer en bijbehorende smalle, hoge beker (doet niets voor je armspieren, maar zorgt ervoor dat je mayonaise in 1, 2, 3 klaar zal zijn.

Hoelang kan je mayonaise bewaren?

Tuinbonen recept

Het lekkerste tuinbonen recept is tevens gezond en vegetarisch zodat je ervan zal genieten zonder de bittere smaak als dressing, dip, in een wrap of bij salade.

Dat hangt af van de gebruikte ingrediënten:

 • hoe meer zout je ergens in doet, hoe langer het bewaart (pekelen weet je wel)
 • azijn bewaart “van zichzelf”, vers geperst citroensap bewaart op zich misschien een week

Genoeg scheikunde voor 1 dag, we gaan aan de slag!

Mia’s verse mayonaise recept

Mayonaise maken met de staafmixer

Lekkere verse mayonaise maken met de staafmixer: lukt altijd!
 
Werk
Koken
Totaal
 
Mayonaise snel zelf maken doe je met dit makkelijk recept dat altijd lukt. Met de staafmixer: zodat je gegarandeerd zal genieten van een gezonde, zelfgemaakte dressing die nooit zal schiften.
Geschreven door:
Soort recept: Dressing, Saus
Cuisine: Paleo, Klassiek
Voor hoeveel personen: 4
Ingrediënten
Het is belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn!
 • 1 volledig biologisch ei: we bedoelen hier zowel de dooier en het eiwit: dus schaal openbreken en dooier + eiwit in de beker laten vallen
 • 1 eetlepel graanmosterd of gewone mosterd (kies een mosterd zonder toegevoegde suiker of andere onnodige ingrediënten: mosterd bestaat uit zaadjes, azijn en zout)
 • 2 eetlepels azijn of citroensap
 • peper en zout
 • 500 ml olie
Bereiding
 1. Neem een hoge smalle mengbeker of een bokaal waar de mixer net inpast.
 2. Doe alles in de mengbeker/bokaal: ei (zonder de schaal), mosterd, azijn of citroensap, olie en strooi daarover de peper en zout.
 3. Zet de staafmixer op de bodem van de beker/bokaal en begin te mixen.
 4. Van zodra het mengsel in mayonaise verandert, trek je langzaam de mixer naar omhoog tot alle olie mayonaise geworden is.

 

Spaanse zonnebloemenDeze mayonaise bewaart heel lang en wordt helemaal niet ranzig. Recept aangeboden door Mia uit Andalucia.

Wil je wel eens uitblazen uit je drukke leven en genieten in een oase van rust, plus proeven van Mia’s paleo gerechten, maak dan nu hier je reservering.

JA MIA, IK WIL TERPLEKKE KOMEN PROEVEN

Deel je Dit Recept met je Vriendinnen en Vrienden? !


Ontvang de Gratis Paleo Cursus + Recepten in Email

Op dit moment halen + 10.000 lezers zoals U elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis Paleo recepten. Wilt ook U op de hoogte blijven, vul dan hieronder je beste e-mail adres in:

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*

Beoordeel dit recept: 5 Sterren is de Max➽: