Minder suiker eten

Volg het paleo dieet zodat je automatisch minder suiker zal eten en zwaarlijvigheid bestrijdt, zoals in de nieuwe richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zetelt in Genève, is deel van de Verenigde Naties en brengt wereldwijde gezondheidszorg aspecten in kaart met als doel de wereldgezondheid te verbeteren.

Op 5 maart publiceerde het deze vooropgestelde richtlijn om problemen als zwaarlijvigheid en tandbederf te voorkomen door de consumptie van toegevoegde suikers te verminderen.

Haar richtlijn van 2002 beveelt aan dat je minder dan 10% van je totale energieconsumptie uit toegevoegde suikers mag eten. Nu zeggen ze dat een verdere verlaging tot 5% nog meer voordelen voor de gezondheid zal hebben.

5% van je totale energieconsumptie is voor een volwassene met een normale BMI ongeveer 25 gram. Deze berekening gaat als volgt: als jij dagelijks de "standaard" 2000 calorieën gaat eten, dan is 5% hiervan 100 calorieën. In elke gram geraffineerde suiker zitten ongeveer 4 calorieën, dus 100 calorieën / 4 calorieën per gram suiker = 25 gram suiker.
Je BMI kan je hier berekenen.

Belachelijke bananenlogica in de media

Laat je niet misleiden met wat je alweer onmiddellijk in de media (vandaag.be en she.be) mocht lezen als reactie op de richtlijn: 1 banaan per dag zou volgens deze 2 bronnen ongezond zijn want er zouden volgens hun 7 klontjes suiker in zitten. Hopelijk gaat het hier om een onbewuste vergissing en wordt deze door beide bronnen weer snel rechtgezet, we zullen ze alvast op de hoogte stellen.

De voorgestelde richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie is van toepassing op:

  • alle monosachariden – zoals glucose (=druivensuiker) + fructose (=vruchtensuiker = levulose) – en
  • disachariden – zoals sucrose (=tafelsuiker = sacharose) –
  • die aan voedsel worden toegevoegd door :
    • een fabrikant,
    • een kok of
    • jijzelf als consument:
      Te veel suiker eten en drinken

De richtlijn is verder van toepassing op suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en fruitconcentraten.

De Wereldgezondheidsorganisatie wil vooral de zogenaamde toegevoegde, "verborgen suikers" in verwerkte voedingsmiddelen in het daglicht stellen zoals bijvoorbeeld:

Toegevoegde suiker te hoog in frisdranken

  • 1 blikje met suiker gezoete frisdrank bevat ongeveer 40 gram (ongeveer 10 theelepels) suiker: 1 blikje drinken is dus al teveel – lees ongezond – volgens de nieuwe richtlijn!
  • 1 eetlepel ketchup bevat ongeveer 4 gram (ongeveer 1 theelepel) suiker.
    Minder suiker eten 

Om het in "bananenlogica" uit te drukken: 1 banaan (en elk ander stuk fruit) is volstrekt in orde, 1 blikje Coca Cola is al over de dagelijkse limiet.

Paleo en de Wereldgezondheidsorganisatie

Vers fruit eten blijft dus volstrekt een gezonde bezigheid, wat zelfs niet paleo eters ook al lang wisten. In een strikte paleo voedselpyramide vind je geen klontjes of theelepels suiker terug, wat dat betreft gaan we dus een stap verder dan wat de Wereldgezondheidsorganisatie als nieuwe richtlijn wil doorvoeren.

Belangrijk voor ieders gezondheid is dat de Wereldgezondheidsorganisatie expliciet de link legt tussen zwaarlijvigheid en een "te hoge consumptie" van toegevoegde suikers in voedingswaren. De medische wereld is reeds duidelijk in haar standpunt dat zwaarlijvigheid de risico’s op welvaartsziekten zoals diabetes type 2 of hart- en bloedvaatziekten verhoogt. Reden te meer dat je een paleo dieet volgt, zodat je dankzij alleen een suikerinname uit verse groenten en fruit je kansen op welvaartsziekten verlaagt.

Ook interessant te lezen in de richtlijn is dat in de geïndustrialiseerde landen ons gebit 5 tot 10 % van het gezondheidsbudget opslorpt aan medische kosten. Daar kan je al veel verse producten mee kopen om zo – zonder toegevoegde suikers – je gebit gezond te houden!

Als paleo eter zal je verwondert zijn dat suikers uit honing ook beperkt moet worden. Hier herhalen we dat toegevoegd zoet wel degelijk aan de top van de paleo voedselpyramide staat. Dus de menselijke reflex om vanaf nu alle klontjes suiker te vervangen met honing is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie geen gezonde keuze. Ook "paleo grootvader" Eaton wees erop dat onze stenen tijdperk voorvaders verzot waren op honing, maar het product was duidelijk slechts in zeer beperkte mate voorhanden.

Nochtans is er in de uiteindelijke richtlijn geen sprake meer over honing, siropen, vruchtensappen en fruitconcentraten, wat giswerk:

  • Met siroop bedoelen ze waarschijnlijk de verborgen suiker HFCS of "high-fructose corn syrup" dat in de US naar hartelust wordt toegevoegd als zoetstof.
  • Fruitconcentraten en fruitsiropen zijn zoete, bewerkte producten die dikwijls worden gebruikt om andere gefabriceerde producten aan te zoeten onder het mom van "geen toegevoegde tafelsuiker".
  • Ook niet echt duidelijk wat ze precies met vruchtensappen bedoelen: elk vers geperst fruitsap of alleen sappen uit een karton – boordevol extra suikers-? (Ook niet duidelijk hoe het zit met vers geperst suikerriet voor mensen zoals ik in Maleisië of aanverwante landen.) Waarschijnlijk gaat het over het zogenaamde fruitsap – met flink wat toegevoegde suikers – in een karton. Of misschien is de logica hier: een uur knabbelen op 4 appels is niet hetzelfde als de geperste appels in 1 keer binnen te gieten. Je merkt dat al gauw zelf: je stopt na 1 appel te eten (omdat je een ietwat verzadigd gevoel hebt of je kaakspieren even wil laten rusten), maar je hebt geen moeite om het ganse glas appelsap in enkele minuten te ledigen (en je appelsap geeft je geen verzadigd gevoel).

Wees waakzaam, let op, laat je niet misleiden

Hoe weet je hoeveel suiker de fabrikant heeft toegevoegd aan zijn product? Dit vraagt duidelijk naar nieuwe verpakkingsrichtlijnen waar op het voedingswaarde-etiket de hoeveelheid toegevoegde suikers moet worden vermeld.

Het wordt ook uitkijken naar de kunstmatige zoetstoffen: als de fabrikant weet dat bewuste consumenten zijn product niet meer gaan kopen omdat er teveel suikers aan toegevoegd worden, kan hij als producent al snel overstappen op ongezond Aspartaam (E951) of andere zoetstoffen die je makkelijk verbergt als E nummer:

  • E420 Sorbitol
  • E421 Mannitol
  • E422 Glycerol
  • E950 Acesulfame K
  • E951 Aspartaam
  • E952 Cyclamic zuur en hun Na and Ca zouten
  • E953 Isomalt
  • E954 Saccharine en hun Na, K en Ca zouten
  • E957 Thaumatin
  • E959 Neohesperidine DC
  • E965 Maltitol
  • E966 Lactitol
  • E967 Xylitol

Let ook op (light) producten met de vermelding: "met minder vet": hier wordt het vet dikwijls vervangen door extra suiker om toch nog "lekker" te zijn.

Wees kritisch op wat je koopt of maak het jezelf gemakkelijk en eet zoals we in paleo aanbevelen alleen verse producten waarmee je zelf in je keuken aan de slag gaat, zodat je 100% weet wat je eet.

Weet ook dat al die extra suikers in gefabriceerd voedsel, je smaakpapillen hebben afgebot. Dit resulteert dat vele mensen vinden dat vers fruit niet zoet is, tenzij ze er een flinke schep suiker bovenop gooien. Van zodra je suikers gaat afbouwen, zal je merken dat je smaakpapillen meer zoet gaan proeven met minder suiker. Bovendien zal je de echte smaak van vers fruit ontdekken, welke nu grotendeels onder de flinke schep suiker bedolven is.

Besluit: eet minder toegevoegde suikers, geniet van fruit

De Wereldgezondheidsorganisatie wil de verborgen toegevoegde suikers in het daglicht stellen en beperken tot 5% van je dagelijkse calorieënconsumptie. Hiermee proberen ze tandziekten en zwaarlijvigheid te voorkomen.

Ze hebben het duidelijk niet over natuurlijke, reeds aanwezige suikers in verse producten zoals groenten en fruit. Dit maakt dat als je een paleo dieet volgt, je automatisch goed zit, zolang je weet – en eet – dat honing aan de top van de paleo voedselpyramide staat.

Deel je Dit Recept met je Vriendinnen en Vrienden? !


Ontvang de Gratis Paleo Cursus + Recepten in Email

Op dit moment halen + 10.000 lezers zoals U elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis Paleo recepten. Wilt ook U op de hoogte blijven, vul dan hieronder je beste e-mail adres in:

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*