Pizza muffins

Wat smaakt zo lekker als pizza en is zo makkelijk te bakken als muffins?

Als je een beetje hebt opgelet en de titel goed hebt gelezen, dan gefeliciteerd: het antwoord is pizza muffins! En het recept zal je hieronder vinden, eerst even wat vertellen over paleo en neo paleo, zodat je weet wat je eet en waarom je het eet (omdat het zo lekker is uiteraard…).

Speltbloem en rijstmelk worden vermeld in de ingrediënten, en de vraag die velen dan stellen:

is spelt en rijst dan wel toegelaten in het paleo dieet?

Granen, gluten en rijst: paleo of niet paleo?

 • Kort antwoord: nee.
 • Intelligent ontwijkend antwoord: de graan/grassoorten spelt en rijst mag je met mate eten in het neo paleo dieet.
 • Lang antwoord: granen van bij ons – tarwe – en de voorvader van de tarwe – spelt – worden door ons lichaam niet goed verteerd. De ene mens zal er schijnbaar geen last van ondervinden, de andere merkt dat hij of zij een "ietwat ongemakkelijke spijsvertering hebben zonder verder aanwijsbare reden". Wanneer je tot de laatste categorie behoort, dan laat je best voor 1 maand alle granen weg uit je dieet en besluit dan in hoeverre je jezelf daarmee beter voelt.
  Voel je je beter, dan heb je jezelf een massa dokters en jarenlang onderzoek uitgespaard: kans is groot dat je een glutenintolerantie hebt en dat je last hebt van symptomen als bloedarmoede, chronische vermoeidheid en je mentaal niet opperbest voelt, noem het "prikkelbaar".
 • Langer antwoord: inderdaad wordt het nog moeilijker: granen zorgen ervoor dat de darmwand van de dunne darm hier en daar ietwat meer "open gaat", zodat er een groot aantal stoffen die normaal het ganse spijsverteringskanaal doorlopen, nu ineens al in de bloedstroom terecht komen. Met alle gevolgen vandien – meer dingen in je bloedstroom die je lichaam er eigenlijk liever niet had in toegelaten – : opnieuw zal je dat niet zien, maar vroeg of laat – en meestal laat – ga je er toch last van ondervinden.
 • Nog langer antwoord: we kunnen die gluten niet goed verteren, maar kunnen het wel afbreken in kleinere stukjes. En lijken die "kleinere stukjes" nu net toch wel op "indringers" en gaat je immuunsysteem dus in de aanval tegen die – gluten – indringers. Je begrijpt het al: je immuunsysteem doet overwerk en heeft minder energie om echte indringers aan te pakken. Of anders gezegd: je eet je ziek – coeliakie – als je alleen gluten zou eten, want je immuunsysteem spendeert teveel tijd aan het verwerken van de gluten.
 • Kan het nog ingewikkelder: ja, want mensen met een zeer goede darmflora, schijnen dan toch weer minder problemen te hebben met die gluten. Goede darmflora krijg je door gevarieerd te eten, paleo dus. Hier en daar een gluut in je paleo dieet moet dus kunnen, maar weet waarmee je bezig bent.
 • En hoe zit het dan met rijst, want dat bevat geen gluten? Inderdaad heb ik hierboven mooi gezwegen over rijst. Feit is dat in Japan, Okinawa, mensen meer dan 100 jaar worden op wat noemt het Okinawa dieet, wat kort samengevat een paleo dieet is met een beetje gekookte rijst. Het klassieke dieet van deze eilandbewoners bestond uit 1/3de groenten, zoete aardappel, 30% minder suiker en 15% minder granen dan de "normale" Japanner. Jammer genoeg is het paleo dieet "onstaan" in de Verenigde Staten als reactie tegen allerlei zwaarlijvige mensen met typische "ouderdomsziekten" als gevolg van het overmatig gebruik aan suiker, tarwe (pasta, ontbijtgranen en brood) en fabrieksvoedsel. Hoe het zit met rijst, is daarom niet zo goed gedocumenteerd als we wel zouden willen. Rijst bevat alvast geen gliadine: gliadine zijn de gluten die coeliakie veroorzaken.

Samengevat: gluten en rijst in het paleo dieet: nee. In het neo paleo dieet: ja, maar met mate (dus de basis blijft groenten, fruit, vlees en vis) en als je er zeker van bent dat jij en je spijsvertering zich in optimale conditie bevinden. Ondertussen had je hopelijk al je oven voorverwarmd…?

Neo paleo pizza muffins ingrediënten

Droge ingrediënten:

 • 225 gram speltbloem
 • oregano, Himalaya zout of Keltisch zeezout, peper (naar smaak)
 • anderhalve eetlepel bakpoeder

Natte ingrediënten:

 • 250ml amandelmelk of rijstmelk
 • 2 biologische eieren
 • 50 gram vetstof (gesmolten kokosolie of ghee)

"Pizza ingrediënten":

 • 150 gram gerookt spek of pancetta: fijn gesneden
 • 100 gram rauwe champignons: fijn gesneden

Hoe pizza paleo muffins maken

Pizza muffin

 1. Warme lucht oven voorverwarmen op 170°C.
 2. In 1 kom de bloem met het bakpoeder en de kruiden goed mengen.
 3. In een andere kom de eieren samen met de melk mixen of goed opkloppen en daarna de gesmolten olie of ghee bijvoegen.
 4. De natte ingrediënten mengen met de bloem, bakpoeder en kruiden en daarna het spek plus de champignonsstukjes toevoegen en goed doorroeren.
 5. Het muffinbeslag in muffinvormpjes gieten (3/4de vol) en 30 minuten bakken op 170°C (warmeluchtoven).

Deze paleo muffins worden aangeboden door Mia: wil je haar zelf eens aan het werk zien in haar keuken in Andalusië – en nog beter: terplekke al het lekkers proeven! – boek dan hier je reis zodat je kan genieten van paleo lekkers in een oase van rust en koelte.

Deel je Dit Recept met je Vriendinnen en Vrienden? !


Ontvang de Gratis Paleo Cursus + Recepten in Email

Op dit moment halen + 10.000 lezers zoals U elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis Paleo recepten. Wilt ook U op de hoogte blijven, vul dan hieronder je beste e-mail adres in:

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*