Quiche maken

Makkelijk recept om al dan niet een vegetarische quiche te maken zodat je met alleen verse ingrediënten toch goedkoop en lekker zal eten.

Wat is er goedkoper dan eieren (uit je tuin) en seizoensgroenten (uit je tuin)? Haal je dan ook nog je bloem bij een molenaar, dan heb je al snel een zeer goedkope hartige taart gebakken.

Heb je ook nog gerookte stukjes spek, dan kan je deze ook bij door de vulling mengen, het recept onderaan is echter volledig vegetarisch. Trouwens, wat smaakt beter en intenser dan een biologisch ei van je eigen losloopkippen?

Wat is spelt en waar kan je het kopen?

Spelt is een voorloper van graan en werd met zekerheid reeds meer dan 9000 jaar geleden gegeten. Ideaal voor de biologische teelt: spelt is veel meer ziekte resistent dan graan en hoeft veel minder meststoffen. Voor de landbouwers die alleen in omzet geïnteresseerd zijn, geeft eenzelfde veld met tarwegewassen meer tarwezaadjes dan speltzaadjes.

Spelt bevat gluten, is dus ideaal om brood mee te bakken. Uiteraard niet geschikt voor mensen met glutenintolerantie en meestal ook geen goede graanvervanger voor mensen met een tarweallergie.

Zoals met alles: als je een grote verpakking koopt, wordt alles veel goedkoper. Dit geldt zeker voor bloem en waar zit je dichter bij de bron, zodat je geen geld uitgeeft aan tussenhandelaars, dan bij de molenaar zelf?

Molen Ter Geest en Te Zande

Molen Ter Geest en Te Zande

In de 19de eeuw sierden acht molens Deerlijks grondgebied. Enkel de molen Ter Geest en Te Zande heeft de moeilijke tijden getrotseerd.

De molen werd in 1768 als oliemolen geboren. Deze houten windmolen was oorspronkelijk een ‘staakmolen’ of ‘standaardmolen’. Hij stond immers op een ‘standaert’ en was als het ware met een staak of verticale zware boom in de grond vastgezet, waar de hele molen op hing.

Een zware storm beschadigde de molen in 1800. Enkele jaren bleek hij wonder boven wonder toch weer volledig te werken.

Begin 19de eeuw was de molen zowel een graan- als oliemolen. De molen was intussen in handen gekomen van de familie Declercq, die er tot op vandaag nog altijd eigenaar van is.

Rond 1900 brandde de molen echter volledig af. De hergeboorte van de molen werd niet lang uitgesteld, want een nieuwe stenen molen werd kort daarna opgetrokken.

Bij de terugtocht van de Duitse troepen in 1918 liep de molen zware schade op door een obusinval. Een jaar later draaide de molen weer als nooit tevoren.

Hij werd een beschermd monument bij Koninklijk Besluit van 14 april 1944.

Tegenwoordig maalt de familie Declercq nog steeds graan. De molen is momenteel echter niet langer maalvaardig.

De molen bezoeken?

 • Ligging: Waregemstraat 476, 8540 Deerlijk
 • Eigenaar: Jules Declercq, Waregemstraat 476, 8540 Deerlijk – tel. 056-71 15 96
 • Bezoeken: enkel op afspraak met de eigenaar

Speltmeel bestellen?

Om bestellingen te plaatsen van speltmeel: declercq.molen@telenet.be

In hoeverre spelt toegelaten is in het paleo dieet of in een neo paleo dieet, kan je uitgebreid lezen in ons pizza muffins recept.

Klaar om te gaan bakken? Eerst het deeg maken en laten rusten!

Quiche ingrediënten

Quiche deeg recept:

 • 200 gram speltbloem
 • 5 eetlepels olijfolie
 • 4 eetlepels water
 • Himalayazout of Keltisch zeezout

Taartvulling, vers uit Mia’s tuin:

Vegetarische quiche maken

 • 2 kroppen sla
 • 400 gram warmoes (snijbiet)
 • Himalayazout of Keltisch zeezout
 • peper
 • verse knoflookteentjes, fijngesneden
 • garam masala of nootmuskaat
 • 4 biologische eieren en wat eigeel
 • een klein beetje baking soda

Recept vegetarische quiche

Quiche maken

 1. Het deeg kneden met de hand of met de machine tot een mooie soepele bol, even laten rusten in de koelkast. Als het deeg té droog is, nog wat water bijvoegen, té nat, nog wat bloem bijvoegen.
 2. Ondertussen maak je de vulling: snijd de sla heel fijn en laat even gaar worden in olijfolie, gekruid met peper, zout en verse look.
 3. Ook de warmoes heel fijn snijden en gaar laten worden in olijfolie, gekruid met peper, zout, verse look en wat garam masala of nootmuskaat.
 4. Oven voorverwarmen op 180°C.
 5. Verdeel het deeg in 2 delen: 1 voor de bodem en 1 iets kleiner voor het deksel.
 6. Rol 1 stuk deeg uit en leg in een vorm.
 7. De groenten met zo weinig mogelijk vocht in de vorm verdelen, de eieren goed opkloppen met een klein beetje baking soda, eventueel wat bijkruiden en in de vorm gieten.
 8. De rest van het deeg uitrollen om zo een gesloten, hartige taart te maken, het deeg even met wat eigeel bestrijken.
 9. Laat de quiche 30 minuten bakken in de oven op 180°C of tot de korst mooi bruin is.

Dit lekker vegetarische quiche recept wordt aangeboden door Mia uit Andalusië: wil je meer weten over vakantie in Andalusië, of wil je Mia’s paleo recepten zelf proeven, lees dan hier verder voor meer informatie.

MEER INFORMATIE / MAAK UW BOEKING

Deel je Dit Recept met je Vriendinnen en Vrienden? !


Ontvang de Gratis Paleo Cursus + Recepten in Email

Op dit moment halen + 10.000 lezers zoals U elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis Paleo recepten. Wilt ook U op de hoogte blijven, vul dan hieronder je beste e-mail adres in:

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*