Aardbeien snoepje

Een heel gemakkelijk maar lekker aardbeien snoepje zodat je gezond kan genieten van een lekker en mooi tussendoortje boordevol smaak en voedingsstoffen.

In het kort maken we een gelatinesnoepje van aardbeien: niet zoals in de winkel met kunstmatige aardbeiensmaak, maar wel met verse aardbeien.

Meer uitgebreid: een extra paragraaf over gelatine, paleo en WAP of de Westen A. Price stichting, zodat je weet waarom we snoepjes gaan maken met gelatine in plaats van de aardbeien zo op te peuzelen.

Is gelatine een superfood?

Sommige paleo gebruikers nemen gelatine als voedingssupplement. Anderen gaan een 8 tot 12 tal uren mergpijpen koken en bekomen zo een gelatineuse bouillon.

Mijn grootouders "zaten daar ergens tussenin": zo werd een ganse kip een 2 tal uren gekookt voor kippenbouillon. De bouillon werd afgegoten en het vlees werd van het karkas gehaald. De kippebeenderen gingen opnieuw in een smalle, hoge pot, koud water erover en pruttelde dan nog uren en uren verder op de stoof om opnieuw te veranderen in een bruikbare soepbouillon. Ideaal om ‘s winters klaar te maken wegens de kachel brand toch en de extra voedingsstoffen die in een winters dieet altijd welkom zijn.

We herhalen wat we in onze post "Superfood wondermiddelen bestaan niet" meer uitwerkten: als je een gevarieerd paleo dieet volgt, heb je geen voedingssupplementen nodig. Gelatineuse soep en vlees bewaren in gelatine was duidelijk iets wat ik bij mijn grootouders terugvond. Het zou me dan ook niet verwonderen dat onze verre voorouders ook meer gelatine nuttigden dan wij, als deel van een gevarieerd menu.

Om het even samen te vatten met wat ze op de site van De Weston A. Price Stichting zeggen – opgericht door Sally Fallon en voedingsdeskundige en doctor Mary G. Enig: een mevrouw die zo nu en dan opdook tijdens mijn persoonlijke zoektocht om mijn LDL cholesterol te verlagen zonder statines.

Weston Price was een tandarts in Cleveland, Ohio, die in de 20 en dertiger jaren onderzoek deed op niet geïndustrialiseerde volkeren zoals de Inuit, Amerikaanse Indianen, Afrikaanse stammen, eilandbewoners van de Stille Oceaan en de aboriginals uit Australië. Zijn studies (met foto’s) zijn beschreven in het in 1939 verschenen boek: "Nutritional and Physical Degeneration".

De stichting wordt gesponsord door haar leden en heeft geen banden met de overheid, ook niet met de voedings- en agro-industrie, tenzij deze sponsors producten produceren volgens de grondbeginselen van het WAP, zoals producenten van gras gevoed vlees, wilde vis en bedrijven die gezondheidsproducten produceren.

Wat die laatste betreft kan je even kritisch worden, maar het grondbeginsel van de WAP stichting is vooral "voedzame" voeding in je dieet te consumeren. Wat ook het paleo dieet vooropstelt: eet producten met zoveel mogelijk micronutriënten in plaats van een industrieel-chemisch vervaardigd drankje of koekje.

De WAP ondersteunt dan ook biologisch-dynamische en biologische landbouw, vlees produceren op grasland, lokaal ondersteunde landbouw, eerlijke en informatieve verpakkingen.

Waar ze vooral afwijken van Het Pale Dieet van Cordain is dat ze wel melk in hun dieet opnemen, maar dan liefst voor iedereen toegankelijke Rauwe Melk met een Keurmerk.

Ik laat WAP hier even aan het woord, omdat ze zo nu en dan over dezelfde kam gescheerd worden met paleo: er zijn zeker raakvlakken, maar wat zuivel betreft zijn ze duidelijk anders.

Volgens het WAP zijn er flink wat goede eigenschappen toe te wijzen aan gelatine zoals:

  • helpt in de groei van huid , haar en nagels
  • goed voor je gewrichten
  • kan de spijsvertering verbeteren gelatine het water aantrekt en zo beter door het darmkanaal beweegt
  • zou helpen tegen cellulitis
  • goede bron van collageen (zou door de huid veel minder goed worden opgenomen)
  • bron van een verscheidenheid aan eiwitten

Gelatine vind je behalve in beenderen, ook in orgaanvlees en pezen: 3 ingrediënten die we nauwelijks nog in ons modern dieet terugvinden. Duidelijk een ingrediënt genuttigd door onze voorouders, rijk aan aminozuren zoals glycine en proline.

Hoe gelatine gebruiken.

  1. Gelatine koop je in blaadjes of poeder.
  2. Laat de blaadjes eerst enkele minuten weken in water tot ze "week" (slap) worden.
  3. Roer het poeder goed om in koud water en laat dan een 2tal minuten rusten.
  4. Giet er warm water over en roer tot een homogeen mengsel.
  • Laat de gelatine nooit meekoken, want dan verliest het zijn bindkracht.
  • Meng gelatine ook nooit met verse ananas, papaya of kiwi, want de enzymes in dit verse fruit zullen de gelatine afbreken en je dessert of snoepje zal verwateren of minder goed indikken. Dit probleem heb je niet als je het fruit even laat koken zodat de enzymen gedood worden.

Het is altijd wat uitkijken met gelatine: het ene merk dikt anders in dan het andere, dus ervaring maakt de meester(es).

Aardbei snoepje recept… eindelijk hoor ik je zuchten 🙂

1 kopje is een volume-maat van 237 ml

  • anderhalf kopje verse aardbeien
  • 5 eetlepels gelatinepoeder

Aardbeiensnoepje maken

Aardbeien Snoepje

  1. Pureer de aardbeien met een staafmixer.
  2. Roer er het gelatinepoeder door tot het volledig opgelost is. Dit gaat makkelijker als je de aardbeien lichtjes opwarmt zoals ik dat altijd doe.
  3. Giet het mengsel in ijsblokvormpjes of pralinevormpjes en laat de aardbeien snoepjes een paar uur opstijven in de diepvries (het zou ook kunnen lukken in je ijskast).

Dit recept wordt aangeboden door Mia uit Andalucia, uitbaatster van mooie grotwoningen in een oase van rust: Boek nu!

Deel je Dit Recept met je Vriendinnen en Vrienden? !


Ontvang de Gratis Paleo Cursus + Recepten in Email

Op dit moment halen + 10.000 lezers zoals U elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis Paleo recepten. Wilt ook U op de hoogte blijven, vul dan hieronder je beste e-mail adres in:

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*