Groenteschotel

Zeer makkelijk recept om deze groenteschotel te maken zodat je snel zal genieten van een bord vol kleuren, heerlijk geserveerd naast een bord vlees, vis of kip.

Paleo noedels, zoodels…

Wie lust er graag spaghetti bolognese? Ik zie flink wat handen omhoog gaan, incluis de mijne, wat het typen er niet op vergemakkelijkt…. Maar verbiedt Loren Cordain toch wel pasta in paleo zeker… dus daar gaan die lekkere tarwenoedels.

Geen nood echter: noedels vind je ook op basis van alleen rijst (nog steeds niet paleo maar alvast glutenvrij), mais (weer niet paleo), quinoa (joepi: paleo maar verschrikkelijk duur) en boekweit (wel degelijk paleo en in Japan beter bekend als soba noedels. Trouwens die Japanners kennen er wat van: hun shirataki noedels bestaan uit konyac yam: niet eens een pseudograan, dus ook geen gemopper meer van de strikte paleo politie.

Wie echter in de strikte zin van paleo eet – meer groenten en fruit in plaats van pasta – maar toch wel eens pasta op haar/zijn bord wil, die heeft het geluk dat er in deze niet pre historische tijden een spiralizer op de markt te vinden is. Met als grootste voordeel dat je er niet snel je vingers mee in julienne zal snijden…

Groenteschotel

Spiralizer voor groentepasta, salades en groenteschotels

De spiralizer is een goedkoop keukenapparaat die je verse groenten omtovert in slierten. Een van de meest bekende slierten zijn de zogenaamde “Zoodles” in de Engelse taal ofte noedels van Zucchini: zijnde een courgette in het Nederlands (of Frans…).

Een spiralizer is zowat de grootte van een broodrooster en werkt ongeveer als een potloodslijper maar dan voor stevige groenten. Aan de ene kant plaats je je groente, draai aan een zwengel en ‘tadaa’: groenteslierten, letterlijk in een handomdraai!

Alhoewel het meest gekend om groentenoedels mee te maken, is de spiralizer ook ideaal om sommige groenten lekker fijn te maken voor salades. Pompoen in de salade iemand? Wel, probeer het eens (lukt natuurlijk ook met een mandoline). Denk Japanees restaurant met zeer fijne gesneden groenten onder de rauwe vis.

Ook lekker zijn koolraap en nog mooier: oranje zoete aardappel om er noedels van te snijden die je – net echt – rond je vork kan draaien en opeten als gewone pasta… maar dan wel 100% paleo, 100% glutenvrij.

Smaken de spiralizer noedels zoals gewone noedels? Uiteraard niet! Maar noedels eet je meestal om een lekkere saus te dragen, dus zal je nu lekkere saus eten minus tarwe, minus koolhydraten en minus calorieën.

En je hoeft de fijngesneden groenten niet alleen als pasta te eten hoor: fijngesneden zijn ze supersnel gegaard. Zoals in onderstaand recept van onze paleo chef uit Spanje Mia: een groenteschotel met flink wat verschillende kleuren! Het oogt niet alleen mooi, maar elke andere kleur staat voor weer een ander micronutrient, dus je ziet dat je gezond en gevarieerd bezig bent!

Groenteschotel
 
Werk
Koken
Totaal
 
Zeer makkelijk recept om groenteschotel te maken zodat je snel zal genieten van een lekker bord vol kleur, heerlijk geserveerd naast een bord vlees, vis of kip
Geschreven door:
Soort recept: Groenten
Cuisine: Paleo, Vegetarisch
Voor hoeveel personen: 2
Ingrediënten
 • 2 grote courgettes
 • 2 grote zoete aardappels
 • ½ kg diepgevroren spinazie
 • ½ rode paprika
 • een paar cherrytomaten
 • peper, rotszout, geraspte look
 • kokosolie
Bereiding
 1. Warm de spinazie op in kokosolie en kruid met peper, rotszout en de geraspte look.
 2. Snij de courgettes en de zoete aardappels met een juliennesnijder in slierten, tenzij u over een spiraliser beschikt.
 3. Snij de paprika in fijne repen.
 4. Als de spinazie zacht is, giet u het overtollig vocht af (hou dit eventueel apart om bij een soep te voegen) en voeg de gesneden groenten toe, laat even garen tot alles bijtgaar is. Als er té veel vocht in de pan staat, giet dit ook af.
 5. Voeg op het laatst de cherrytomaten bij.
 6. Bak ondertussen uw vlees, kip of vis. Wij aten deze groenteschotel met een gebakken kippenbil.

 

Deel je Dit Recept met je Vriendinnen en Vrienden? !


Ontvang de Gratis Paleo Cursus + Recepten in Email

Op dit moment halen + 10.000 lezers zoals U elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis Paleo recepten. Wilt ook U op de hoogte blijven, vul dan hieronder je beste e-mail adres in:

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*

Beoordeel dit recept: 5 Sterren is de Max➽: