Kiptajine

Maak deze makkelijke kiptajine zodat je zal genieten van een lekker stoofpotje boordevol smaken: een feest voor je smaakpapillen en daarna maar 1 pot afwassen.

Wie tajine hoort, denkt waarschijnlijk onmiddellijk aan Marokkaanse recepten. En wie Marokko hoort, die denkt waarschijnlijk onmiddellijk aan de moslimgodsdienst.

Maar tajines behoren echter tot de Bedoeïenen: een nomadisch volk dat door de woestijnen van Noord Afrika en het Midden Oosten trekt.

Hun aarden kookpot – de tajine – heeft een specifiek hoog trechtervormig deksel. Wie zelf al eens wijn of bier gedestilleerd heeft, zal onmiddellijk de functie begrijpen. Inderdaad: deze trechtervorm doet al de stoom die tijdens het koken uit het gerecht verdampt weer condenseren en terug in de pot druppelen. Een toch wel belangrijke functie voor een volk dat door de woestijn trekt, en dus zo zuinig mogelijk met het schaars beschikbare water zal omspringen.

Dus duidelijk toch een andere kooktechniek dan de westerse stoofpotjes waar we een flinke scheut water toevoegen en dan onder half open deksel de saus weer doen indikken (al dan niet met een boterham met mosterd over het stoofvlees gelegd… boterhammen zijn echter niet paleo, dus laten we aan de slag gaan met Mia’s lekkere tajine recept).

Onderstaand recept maakt verder gebruik van deze ingelegde citroenen.

Kiptajine

Bovenstaande kiptajine is aangevuld met cashewnoten en rozijnen en een restje witloof en wat kalkoengehaktballetjes… Onderstaand recept is zoals je zal merken een beetje anders. Dat komt omdat ik het al rond nieuwjaar had doorgestuurd naar Stef maar – zoals dat al wel eens meer gebeurd met lekkere gerechten – was de tajine al op alvorens ik er een foto van kon trekken.

Smakelijk!


Natuurpark Sierra de Castril, SpanjeDit recept wordt toegestuurd vanuit de vakantiewoningen van Mia in Spanje.

In minder dan een uurtje rijden van Mia’s vakantiewoningen in Orce, kan je in alle rust genieten in dit natuurpark van Sierra de Castril.

Had je graag meer info ontvangen over de vakantiewoningen Cueva Don Pablo? Zend dan een mailtje naar Mia .

ZEND ME INFO OVER VAKANTIE IN PITTORESQUE SPANJE

Kiptajine
 
Werk
Koken
Totaal
 
Maak deze makkelijke kiptajine zodat je zal genieten van een lekker stoofpotje boordevol smaken: een feest voor je smaakpapillen en daarna maar 1 pot afwassen.
Geschreven door:
Soort recept: Tajine, Stoofpotje
Cuisine: Paleo Dieet, De Voedselzandloper, Glutenvrij, Koolhydraatarm
Voor hoeveel personen: 4
Ingrediënten
 • 2 kippenbillen of 4 kippenpoten
Voor de marinade:
 • 1 tl gember, zwarte peper, kurkuma, rotszout, paprika, komijn en
 • wat olijfolie
Voor de tajine
 • 2 grote uien of 4 kleine uien (wit of rood)
 • 1 grote courgette
 • 3 zoete aardappelen
 • 3 grote wortelen
 • ½ kleine pompoen
 • 1 grote rode peper
 • 1 grote tomaat
 • 250 gr champignons
 • 1 glas water
 • rozijnen (optioneel)
 • ingelegde citroen (1 of 2 partjes naargelang eigen smaak)
 • oregano
 • verse peterselie
Bereiding
 1. Het vlees goed inwrijven met de kruiden en de olie en een aantal uren laten marineren in de kruidenmengeling en olijfolie (hoe langer hoe beter natuurlijk, dit kan ook de dag ervoor gemaakt worden en de ganse nacht in de koelkast blijven staan).
 2. Bij gebrek aan een echte tagine, gebruikte ik mijn AMC-pan met hele dikke bodem en dat werkte perfect. Dus, een zware pan met dikke bodem kan de tagine vervangen.
 3. Snij de uien in ringen of plakjes en laat die gaar worden in olijfolie.
 4. Leg het vlees in de pan en braad langs alle kanten goed aan.
 5. Giet het water in de marinade en roer goed los en giet dit mengsel in de pan bij de uien en de kip en laat 20 à 30' garen op een zacht vuur met het deksel op de pan.
 6. Leg daarna de in grote stukken gesneden groenten in laagjes op de kip en strooi de oregano in het midden, sluit de pan en laat dit alles op een zacht uur verder sudderen tot de groenten en het vlees zacht zijn, dit is ongeveer 1 uur.
 7. De rozijnen kunnen halverwege het garen bijgevoegd worden en hoeven vooraf niet geweekt worden.
 8. Als alles gaar is, voeg je de ingelegde citroen erbij. Je kiest zelf of je het citroenvruchtvlees erbij doet maar anders gebruik je alleen de schil. Die snij je in dunne reepjes. Als er geen extra zout bijgevoegd werd bij de groenten, hoeft de citroen of de schil niet afgespoeld te worden. Laat dit alles nog 10' verder sudderen of tot de saus ingedikt is. Bij het serveren flink wat verse peterselie over je kiptajine strooien en heel warm opdienen.

 

Deel je Dit Recept met je Vriendinnen en Vrienden? !


Ontvang de Gratis Paleo Cursus + Recepten in Email

Op dit moment halen + 10.000 lezers zoals U elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis Paleo recepten. Wilt ook U op de hoogte blijven, vul dan hieronder je beste e-mail adres in:

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*

Beoordeel dit recept: 5 Sterren is de Max➽: