Kikkererwtensoep

Maak snel dit kikkererwtensoep recept met zeer weinig ingrediënten zodat je goedkoop en makkelijk zal genieten van heerlijke maaltijdsoep met feestelijke tips.

Vooraleer je onderaan een reactie laat dat kikkererwten niet strikt paleo zijn volgens Loren Cordain, herhalen we dat we de neo paleo strekking volgen, of zoals Stanley Boyd Eaton het noemt: “weak paleo”.

2 keuken-benodigdheden: een soeppot met water en een pan die op een zeer laag vuurtje niets laat aanbakken. Om sneller te werken is een snelkookpan aangewezen, maar wie een namiddagje geduld heeft, kan zeker ook met een gewone soeppot aan de slag.

Kikkererwten

Kikkererwten komen niet in het wild voor en behoren dus tot de tuinbouwgewassen. Weliswaar een zeer oud tuinbouwgewas: van oorsprong minstens 8000 jaar geleden al geteeld en gegeten in West en Centraal-Azië. Kikkererwten zijn dus duidelijk een neo paleo gewas.

Van daaruit vonden deze peulvruchten hun weg naar India en het Middellandse Zee gebied. De Feniciërs introduceerde ze in Spanje, en tegenwoordig zijn zeer gegeerd in de Zuid-Italiaanse en Noord Afrikaanse keukens.

De Latijnse plantbenaming is Cicer arietinum, en wie Cicero nog kent uit de Latijnse lessen, die weet waarschijnlijk niet dat zijn familie de kost verdiende met het cultiveren van kikkererwten. (al heeft wikipedia een andere verklaring voor Cicero’s naam…)

Het heeft echter geduurd tot na de tweede wereldoorlog, dat de kikkererwten in gans Europa gebruikt werden. Geroosterde kikkererwten dienden eerst als een koffievervanger.

Volgens het recente Paleo Dieet (dat vooral granen, zuivel, peulvruchten en kant-en-klare-producten-uit-de-voedingsindustrie verbiedt) zijn peulvruchten niet gezond om te eten. Volgens het nog meer recente De Voedselzandloper Dieet – dat sterkt lijkt op het Paleo Dieet – zijn peulvruchten (net zoals havermout en sojamelk) wel gezond .

Wie moet je tegenwoordig geloven wanneer het om gezondheid gaat? Zeker niet de reclamemakers! Luister best naar je eigen lichaam en weet dat wanneer je tarwe en suiker uit je voeding schrapt, je al snel zal afvallen en daarmee gepaard: je je dikwijls “onverklaarbaar” gezonder zal voelen.

Waar beide diëten het over eens zijn, is dat we in vergelijking met de oermens veel minder vezels eten. Peulvruchten zijn vezelrijk, dus lijken mij vezels dankzij kikkererwtensoep veel gezonder dan “superfood vezel”s uit een potje:

 • van bij de apotheker of
 • van bij zogenaamde paleo-achtige guru’s zoals Mark Sisson (die op zijn site duidelijk schrijft dat hij flink wat geld verdient door potjes te verkopen om zo “meer paleo” – hij noemt het primal… – te leven.

Belangrijk is dat je een dieet volgt dat goed voor je is, geïnspireerd door S. Boyd Eaton, Loren Cordain, Mark Sisson of andere prominente "paleo" entiteiten. Wanneer het werkt voor jou, dan is het goed voor jou. (En tussen haakjes, ook Eaton neemt vezels als supplement, wij bij neo paleo houden het voor vezels bij planten …)

Kikkererwten hebben net zoals pindanoten (pindanootjes zijn eveneens peulvruchten) een ietwat nootachtige smaak en ietwat knapperige textuur: perfect voor salades, soepen en curry recepten.

Ze worden vooral droog verkocht (veel goedkoper dan uit blik of bokaal, al maak je met deze laatste wel supersnel een kant en klare maaltijd of gerecht klaar). Gedroogd moet je de kikkererwten wel best een nachtje laten weken in koud water. Daarna flink lang (anderhalf uur) laten koken in water zonder zout of een 45tal minuten in de snelkookpan.

Hoe ouder de gedroogde kikkererwten, hoe langer het duurt eer je ze gaar kookt: dus koop ze best in een winkel waar ze geen maanden in de rekken liggen.

Kikkererwten worden gebruikt in koude salades, als dipsaus tot puree verwerkt met knoflook en olijfolie – hummus – of in curries of chilies (met tomaten).

Je kan het ook in meel of bloemvorm kopen (glutenvrij en soms als basis in Indische papadums) en tenslotte kan je de erwten ook laten kiemen alvorens te eten. Dit kan wel even duren, dus telkenmale het kiemwater minstens alle 12 uur vervangen.

Lablabi Tunesische kikkererwtensoep

Kikkererwtensoep

Onderstaand omkaderde, lekkere Tunesische soep Lablabi zijn gewoon gaar gekookte kikkererwten met zo lang mogelijk gestoofde ajuin en… naar wens 1 van volgende garneringen, volgens de foto hierboven:

 • een eetlepel harisa door de soep roeren of verse, fijngesneden rode peper of droge cayennepeper in plaats van alleen zwarte peper
 • koriander, platte peterselie of munt na het koken bij in de soep
 • een gepocheerd of gebakken ei per persoon toevoegen
 • een scheut van je beste olijfolie erbij
 • gestoofde teerlingetjes van wortel erbij (kan je mee stoven met de ajuinen)
 • een dot yoghurt (alweer “weak paleo” of neo paleo, niet toegelaten in De Voedselzandloper)
 • kappertjes
 • (gehakte) olijven in of naast de soep
 • radijsjes ernaast!
 • uit Spanje: amandelschilfers of fijngesneden amandelen over de soep gestrooid
 • zeer rijpe (Roma) tomaten erbij geserveerd

Kikkererwtensoep
 
Werk
Koken
Totaal
 
Maak snel dit kikkererwtensoep recept met zeer weinig ingrediënten zodat je goedkoop en makkelijk zal genieten van heerlijke maaltijdsoep met feestelijke tips.
Geschreven door:
Soort recept: Soep
Cuisine: Tunesische keuken, Tunesie, Neo Paleo, Glutenvrij
Voor hoeveel personen: 8
Ingrediënten
 • 500 gram gedroogde kikkererwten, 1 nacht laten weken in flink wat koud water
 • 2 liter water
 • indien gewenst: enkele draadjes echte saffraan
 • 5 knoflookteentjes
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 grote ajuin
 • 2 theelepels gemalen komijn
 • 1 eetlepel fijngehakte of geperste knoflook
 • naar smaak (1½ theelepel) rotszout
 • naar smaak (2 eetlepels) vers citroensap
 • naar smaak: zwarte peper
Bereiding
 1. Giet de geweekte kikkererwten af en spoel goed. Doe in een soeppot met dikke bodem.
 2. Schil de knoflookteentjes en snijd half door: voeg met de 2 liter water (en indien gewenst met ook de saffraan) bij in de soeppot. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat pruttelen tot de kikkererwten volledig gaar gekookt zijn (dit zal minstens 1 uur duren - al gauw 2 - en ongeveer 45 minuten in een snelkookpan: dus neem je tijd!).
 3. Schil ondertussen de ajuin en snijd fijn.
 4. Warm de olijfolie op in een pan, voeg de ajuin en komijn toe, roer goed om en laat een 7tal minuten stoven (roer zo nu en dan opnieuw om) tot de ajuin zacht gestoofd is.
 5. Draai het vuur lager, voeg dan het zout en de geperste look toe, roer goed om en laat nog een 10 minuten verder stoven. Zoals je merkt doe je het zout bij de ajuinen en niet bij de kokende kikkererwten.
 6. Zet dan een deksel op de uienpan, zet het vuur zo laag mogelijk en laat nog 10 minuten verder stoven: niet laten aanbakken, de ajuin zal wel bruinen.
 7. Van zodra de kikkererwten gaar gekookt zijn, voeg je het ajuin-knoflookmensgel toe.
 8. Deglaceer de pan met het citroenzuur en eventueel wat kookvocht van de kikkererwten: schraap alles wat aan de bodem plakt los en giet al deze extra smaken weer bij de soeppot met de kikkererwten.
 9. Proef, voeg indien nodig meer rotszout toe en breng verder op smaak met flink wat zwarte peper.
 10. Zet een deksel op de pot, laat je kikkererwtensoep nog een 10tal minuten verder pruttelen en serveer met de suggesties hierboven vermeldt.

 

Deel je Dit Recept met je Vriendinnen en Vrienden? !


Ontvang de Gratis Paleo Cursus + Recepten in Email

Op dit moment halen + 10.000 lezers zoals U elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis Paleo recepten. Wilt ook U op de hoogte blijven, vul dan hieronder je beste e-mail adres in:

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*

Beoordeel dit recept: 5 Sterren is de Max➽: