Baba ganoush recept

Maak snel dit baba ganoush recept zodat je een dagdagelijkse aubergineplant zal omtoveren in de lekkerste dipsaus vanuit het Middellandse Zee gebied.

Eind oktober in Orce, en de oogst van aubergine’s, paprika en pepers gaat gewoon door daar in het zonnige zuiden dichtbij de Middellandse Zee. Mia maakte lekkere gevulde paprika’s, van de pepers werd gezonde soep gemaakt en de aubergines werden klaargemaakt op 3 wijzen:

 1. als gewone groente: ui gestoofd in kokosolie, de aubergines met dunschiller geschild en daarna in plakken gesneden en bij de ui gevoegd, nog wat peper en zout erbij en een flinke theelepel fijngesneden look. Op een zacht vuur alles gaar laten worden.
 2. een deel met bouillon gemixt als dikke soep voor vanavond en
 3. een deel heb ik gebruikt om eindelijk eens baba ganoush te maken. Drie vliegen in één klap 🙂

Wat is baba ganoush?

Vraag: wat is het verschil tussen hummus en baba ganoush? Wie de domainnaam heeft gelezen, zal direct door hebben dat het antwoord weer iets zal zijn tussen neo en paleo. Inderdaad: hummus is een pasta op basis van kikkererwten – dus wel neo paleo en niet strikt paleo -, daar waar baba ganoush een pasta is op basis van geroosterde aubergines.

Beide pasta’s vinden hun oorsprong in de “Levant” of het oosten van het Middellandse Zee gebied (dus niet uit de “Maghreb” of het westen van de Middellandse Zee).

Baba ganoush recept

Maak je de pasta alleen van aubergines, dan noemt het daar bijna overal “mutabbal” maar om het ietwat verwarrend te maken, noemen ze dat in Egypte ook baba ganoush: geroosterde, geschilde en gepureerde aubergine wordt gemengd met tahini, knoflook, zout en citroensap, soms ook extra gekruid met komijn en chilipoeder, munt en peterselie.

In Libanese baba ganoush wordt de aubergine gepureerd met tomaten en fijn gesneden ajuin.

In Israel maken ze een versie met gegrilde en gepureerde aubergine, tahini, olijfolie, citroensap, look en vers gehakte peterselie. En leuk om weten: je kan de tahini ook vervangen met … mayonnaise.

Tenslotte: hummus is zoals je weet gemaakt van gekookte, gepureerde kikkererwten, gemengd met tahini, olijfolie, citroensap, zout en knoflook.

Baba ganoush recept

Mia @ https://www.neopaleodieet.com
Maak snel dit baba ganoush recept zodat je een dagdagelijkse aubergineplant zal omtoveren in de lekkerste dipsaus vanuit het Middellandse Zee gebied.
Geef je stem!
Prep Tijd 15 minutes
Kook Tijd 15 minutes
Totaal 30 minutes
Gerecht Dip
Keuken Glutenvrij, Paleo, Vegetarisch
Servings 4

Ingrediënten

 • gestoofd auberginevlees 1 stuk ongeveer - onze eigen gekweekte aubergines wegen tussen de 500 en 750 gram
 • 1/2 theelepel fijngesneden look onze eigen gekweekte look is hier bijzonder sterk
 • 1/2 eetlepel citroensap
 • 2 eetlepels tahini glutenvrij, lees de verpakking!
 • 1/2 theelepel komijn
 • 1 flinke scheut olijfolie

Bereiding
 

 • Alles fijnprakken en goed mengen of even in de blender voor fijnere structuur.
 • Naar believen nog komijn of citroensap bijvoegen of extra peper en zout.
 • Voor het serveren kan er nog wat olijfolie bijgevoegd worden en verse peterselie, ideaal als dipsaus voor rauwe groenten.
Ga je dit recept maken?Laat ons weten hoe het was!

 

Deel je Dit Recept met je Vriendinnen en Vrienden? !


Ontvang de Gratis Paleo Cursus + Recepten in Email

Op dit moment halen + 10.000 lezers zoals U elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis Paleo recepten. Wilt ook U op de hoogte blijven, vul dan hieronder je beste e-mail adres in:

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

Recipe Rating
*