Volg dit beproefd recept voor Brusselse wafels zodat jij gegarandeerd zal genieten van zeer lichte, luchtige en krokante wafels… beter dan op de kermis.
Wafel geschiedenis
In plaats van onze tijd te verliezen met het van buiten leren van data van koningshuwelijken en veldslagen… zou het niet beter zijn te leren wat we vroeger aten? Wanneer we dat wisten, dan waren ook al die paleo discussies van wat nu wel en niet paleo is, iets wat je van kinds af al zou weten…
Wafels bakken gaat alweer een duizendtal jaren terug en vindt zijn oorsprong bij de Franken: de Germaanse volkeren die het Romeinse rijk vanuit het noorden terugdrongen. Deze Franken bekeerden zich tot het Christendom (Clovis herinner je je nog wel van de geschiedenis lessen?).
En wie ooit al eens naar de kerk ging (of nog gaat), die kent de hostie: een plat, rond gebakje gemaakt van water en bloem gebakken tussen 2 platen… ik hoor je “frank” (euro) al vallen: inderdaad is dat de voorloper van de moderne wafels.
Het duurde nog tot na de kruisvaarten dat er meer oosterse aromaten aan de hostie werden toegevoegd. Ook wijn ging onder het beslag, wat het koekje door de alcohol doet rijzen tijdens het bakken. Ook doken recepten met eieren op.
In de schilderijen van Pieter Breughel herken je een gebak dat duidelijk op Brusselse wafels lijkt (een wafel met 12×7 grote gaten). Het duurde tot de 17de eeuw, toen de bierbrouwers flink wat overschotten aan biergist produceerden, dat biergist zijn weg vond bij de bakkers en ook in de wafels. Het eerste opgetekende wafelrecept met gist bevat als ingrediënten bloem, room, gesmolten hoeveboter, gist en eierdooiers.
Wafels zijn dus een Frankische aangelegenheid, niet te verwonderen dat de bekendste wafels dan ook uit deze contreien komen:
- Luikse wafels, zijn gebaseerd op het recept van briochedeeg en bevatten – zoals suikerbrood – suikerkristallen.
- De Antwerpse en Luikse kermiswafels “Laquemants”, zijn dunne wafels die in de lengte worden doorgesneden en gevuld worden met vloeibare kandijsiroop. Duidelijke varianten hierop zijn de Nederlandse stroopwafels (met kleinere ruitjes) en de Rijselse Gaufre Meert die gevuld wordt met kandijsuiker in plaats van kandijsiroop.
- Nederlandse knieperties: dunne wafeltjes gebakken in gietijzeren knijpijzers, die dan weer sterk gelijken op obliehorentjes waarin je roomijs kan serveren.
- Ook zijn er de toastwafels: extra krokant met extra veel eieren, zeer lekker als ontbijt, kwestie dat je ze makkelijk kan invriezen en snel weer ontdooien in je broodrooster.
- Zonder eierdooiers zijn er de “Gaufres à la Flamande”, volgens het in 1740 door Louis-Auguste de Bourbon gepubliceerde recept met 7 cups bloem, zout, biergist, warme melk, 15 eiwitten en een halve kilogram hoeveboter.
Hoe Brusselse wafels bakken
Tot zover hoe het vroeger was… In onderstaand recept voor Brusselse wafels gebruikt Mia het oergraan spelt. Granen zijn niet paleo, maar spelt is wel zowat het oudste graan dat ooit verbouwd werd. Weet ook dat dit graan niet glutenvrij is.
Hoeveboter wordt vervangen door ghee en melk wordt vervangen door plantaardige melk naar smaak: amandelmelk (wel paleo), havermelk of rijstmelk (neo paleo). Volgens Mia smaken deze wafels het lekkerst met rijstmelk (waarvan je hier een recept kan terugvinden). Weet dat Mia hier spreekt over zelfgemaakte plantaardige melk, dus wat je koopt in de winkel kan wel eens helemaal anders smaken!
Wil je meer weten over Mia, lees dan hier verder.
Recept Brusselse wafels
Ingrediënten
- 1 liter plantaardige melk zoals havermelk/rijstmelk/amandelmelk
- 25 gram verse gist
- 4 eieren
- 600 gram speltbloem
- 200 gr lauwe gesmolten ghee
- 1 snufje zout
Bereiding
- De gist oplossen in de melk.
- De 4 eieren scheiden en apart het eiwit hard opkloppen (zodat je de kom boven je hoofd kan omdraaien zonder er eiwit naar beneden valt) en het eigeel opkloppen tot een schuimige lichtgele massa (ook dat dus "vollen bak" opkloppen tot het volume minstens verdubbeld is en de kleur serieus bleker is geworden). Hoe luchtiger je de eiwitten en de eierdooiers opklopt, des te luchtiger je wafels.
- Doe de bloem in een grote kom en voeg al roerend het gist/melkmengsel toe of gebruik een handmixer of een standmixer, zorg ervoor dat er geen klontertjes zijn.
- Voeg hierbij het opgeklopt eigeel en meng alles goed door elkaar.
- Giet de lauwe ghee erbij en blijf goed kloppen zodat alles goed gemengd wordt en voeg het zout toe.
- Als laatste spatel je het opgeklopt eiwit door het mengsel en zorg ervoor alles goed verdeeld wordt in het beslag.
- Laat het deeg een uurtje rusten maar let erop dat de kom groot genoeg is want de massa verdubbelt, giet desnoods het mengsel in 2 grote kommen.
- Verwarm het wafelijzer op 200°C en vul de vorm volledig, laat 5 minuten bakken vooraleer het wafelijzer te openen (wie een speciaal wafelijzer heeft om Brusselse wafels te bakken, draait het ijzer na 2,5 minuten om, zodat de wafels langs beide kanten mooi bruin zijn).
Omdat er al vetstof in het deeg zit, moet het ijzer niet ingevet worden.
Deze wafels kunnen ingevroren worden en hoeven enkel een paar minuutjes op een warme plaat opgewarmd te worden om ze terug krokant te krijgen.
Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!