Oliebollen recept

Makkelijk oliebollen recept zodat je zal lekker smullen… en genieten… en smullen van deze heel krokante en luchtige smoutebollen: tot ze allemaal op zijn.

Ik – Mia dus – heb gezocht naar gezonde oliebollen, had een paar recepten gevonden en heb daarnet aan één ervan mijn eigen "twist" gegeven. Het was eens wat anders dan de pannenkoeken die ik verleden week gebakken heb.

Na het bakken kregen we onverwacht bezoek: zo waren de smoutebollen in een mum van tijd verslonden. Ze hadden gesmaakt want ik kreeg alleen maar positief commentaar van verschillende nationaliteiten: Nederland, Marokko, Spanje en België.

Dit recept bevat spelt, dus is niet glutenvrij en niet strikt paleo. Spelt is wel neo paleo: het is de verre voorouder van tarwe, een oergraan dus.

In klassieke tarwebrood recepten, lees je al eens dat als je de gist sneller aan het werk wil zetten, je dan suiker kan toevoegen. In paleo ga je uiteraard geen suiker toevoegen. Dat hoeft immers niet als je wat extra geduld oefent. Gewoon de gist breken in lauw water en wachten tot er bubbels op het water komen: meer moet je niet doen.

Ingrediënten om neo paleo oliebollen te bakken

 • 250 gram speltbloem
 • 250 gram lauw water
 • 20 gram verse gist
 • 5 gram zout

Hoe oliebollen bakken

Oliebollen recept

 1. De gist oplossen in het lauwe water en langzaam bij het mengsel van bloem en zout voegen.
 2. Heel goed mixen (ik heb mijn Kitchenaid hiervoor gebruikt en het mengsel zo’n 10 minuten laten draaien zodat alle klonters eruit waren: eerst langzaam – een tip van een professionele bakker zodat het deeg een goede structuur krijgt – en daarna "full speed".
 3. Het beslag afdekken met plastiekfolie en een 3 kwartier laten rijzen.
 4. Olie opwarmen tot 180°C.
 5. Een ijsschep of 2 gewone eetlepels eventjes in de warme olie houden om het deeg gemakkelijker uit de pot te nemen en gemakkelijk in de olie te laten glijden.
 6. In het begin duurde het zo’n 6 minuten voor de oliebollen klaar waren, naderhand waren 4 minuten genoeg.
 7. De smoutebollen goed laten uitlekken op keukenpapier vooraleer op te dienen.

Paleo ijsDit lekker recept om oliebollen te bakken wordt aangeboden door Mia uit Andalusië.

Ik – Stef deze keer – vroeg Mia gewoon om een recept en even later zat het alweer in de mailbox: zo doet Mia dat 🙂 Haar gastvrijheid is gelijkaardig, dus boek je volgende reis naar Spanje zodat je er ook van zal genieten: maak hier je reservering.

BOEK MIJ GASTVRIJ IN SPANJE

Deel je Dit Recept met je Vriendinnen en Vrienden? !


Ontvang de Gratis Paleo Cursus + Recepten in Email

Op dit moment halen + 10.000 lezers zoals U elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis Paleo recepten. Wilt ook U op de hoogte blijven, vul dan hieronder je beste e-mail adres in:

Comments

 1. Helaas is het bij mij helemaal uit elkaar gevallen. Zodra het verhit werd viel het beslag uit elkaar in losse korrels.. enig idee wat er aan de hand is? Moet erbij zeggen dat ik amandelmeel heb gebruikt maar ik meende gelezen te hebben dat ik het wel met amandel kon vervangen…

  • Hoi Selena,

   Dit recept gebruikt spelt: een graan met gluten, dus na goed kneden zorgen de gluten ervoor dat het geheel aan elkaar blijft.

   Amandelmeel bevat geen gluten, waardoor je het niet echt tot een gebak kan laten gisten. Het heeft verder geen kleefkracht, dus logisch dat je oliebollen het begaven.

   Dus ofwel een glutengraan met echte gist gebruiken, ofwel iets zonder gluten met een ander rijstmiddel of “luchtbelletjesmaker”(bakpoeder, opgeklopt eiwit).

   Meestal een combinatie van melen en zetmelen om een ideaal “paleo bakmeel” te maken, niet echt zo gemakkelijk als er op vele sites staat te lezen dat je het ene meel gewoon kan vervangen door het andere.

   Volgende keer meer succes Selena!

 2. Avatar Marja Molier says

  In welke olie kunnen de bollen gebakken worden?

  • Hoi Marja,

   Oliebollen noemen in Belgie smoutebollen, omdat ze klassiek werden gebakken in smout = reuzel ofte varkensvet.

   Je kan ook goed frituren in ossewit en kokosvet.

   Voor goed ossewit en reuzel, best een goede slager raadplegen.

   Zal Mia een mailtje sturen, dan weten we precies in wat zij frituurt.

   Update: Mia laat weten dat ze dit recept in zonnebloemolie heeft gebakken.

   Warme groeten Marja,

   Stef

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*