Rauwe spinazie salade

Makkelijk recept om een lekkere, rauwe spinazie salade te maken zodat je zal genieten van een gevarieerde en gezonde salade met fruit en noten.

We maken een zuur-zoete dressing met sinaasappel en honing en voegen een beetje kaneel toe om deze 2 smaken beter te combineren.

Vind je dressings op basis van citrussap + olie te zuur, dan is honing een ideaal ingredient om te zure smaak wat te verzachten. Honing doet dat natuurlijk dankzij de suiker, daar waar kaneel – zonder suiker – via de geur je hersenen wijsmaakt dat je "iets zoets" aan het eten bent. Vervang je simpelweg citroen of limoen door sinaasappel of pompelmoes, dan is het eindresultaat ook minder zuur.

Vind je de smaak van de dressing toch nog te flauw, plet dan een extra teentje knoflook of voeg mosterd toe. Met mosterd moet je wel opletten want er zit al snel veel "extra rommel" in een potje gele mosterd (kruiden, smaakstoffen, suiker, bewaarstoffen zoals sulfiet…). Zoek voor potjes organische graanmosterd ("graan" staat hier voor de zichtbare mosterdzaadjes) met als ingredienten alleen mosterd en azijn.

Of voeg mosterdpoeder toe of – indien voorhanden – een beetje vers geraspte mierikswortel: wel onmiddellijk serveren want de smaak van mierikswortel verdwijnt al gauw.

Spinazie salade recept

 • 150 gram jonge spinazieblaadjes
 • 115 gram walnoten
 • 125 ml vers geperst sinaasappelsap
 • 1 sinaasappel
 • 60 ml extra virgin olijfolie van koude persing
 • 1 eetlepel honing
 • 1 knoflookteentje: geplet
 • 1 mespuntje kaneelpoeder
 • peper en rotszout naar smaak, hoe minder zout, hoe beter voor jou

Hoe rauwe spinazie salade maken

 1. Rauwe spinazie saladeVerwarm de walnoten in een pan op middelhoog vuur, roer zo nu en dan goed om en laat (een 3tal minuten) roosteren. Neem ze uit de pan en hak ze fijner naar believen.
 2. Pers sinaasappelsap.
 3. Pel de ene sinaasappel en eventueel een halve sinaasappel (overschot van het persen): verwijder zoveel mogelijk het witte vel en snijd in halve maantjes of stukjes – een superscherp aardappelmes is hier een aanrader-. Doe het vrijgekomen sap bij de rest van het sinaasappelsap.
 4. Neem een klein bokaaltje met deksel en roer hierin de honing door het sinaasappelsap (verwarm de honing eerst als deze niet echt vloeibaar is) tot de honing is opgelost.
 5. Pers of snijd het knoflookteentje fijn en plet het onder een zwaar mes. Voeg het geplette knoflookteentje, de honing en het kaneelpoeder bij het sinaasappelsapbokaaltje, zet het deksel erop en schud goed door elkaar. Proef en breng verder op smaak met peper en zout.
 6. Vul een saladekom met de spinazie en noten. Giet er naar believen dressing over (wat teveel is gebruik je de volgende dag), schep door elkaar en voeg tenslotte de stukjes sinaasappel toe.

Deel je Dit Recept met je Vriendinnen en Vrienden? !


Ontvang de Gratis Paleo Cursus + Recepten in Email

Op dit moment halen + 10.000 lezers zoals U elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis Paleo recepten. Wilt ook U op de hoogte blijven, vul dan hieronder je beste e-mail adres in:

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*