Dadelstroop

Makkelijk recept om snel lekkere dadelstroop te maken zodat je niet naar de Turk moet om te genieten van dit superfood: zeer lekker in ijs en op pannenkoeken.

Mia heeft deze zomer weer allerhande mooie foto’s vanuit Spanje doorgestuurd – niet gezien?, vraag Mia hier voor meer foto’s – en ook deze stroop, die ze gebruikt om door ijs (om zelf te maken) te roeren (als een soort “swirl”) en het is ook lekker op pannenkoeken…

Dadelstroop als superfood?

Ieder die paleo eet, weet dat verborgen of geraffineerde suikers “uit den boze” zijn. Dat is dan wel zo wanneer je per dag een anderhalve liter fles Coca Cola binnengulpt en zo je lichaam verzuipt met extra 160 gram suiker of… dat zijn wel 32 suikerklontjes!

Maar wie het geluk heeft om zelf bijen te houden, weet dat zelfgemaakte honing een dure luxe is. En zulk een luxepotje lepel je niet in 1 keer uit, maar daar spring je wel zuinig mee om. En zo hoort het ook: geniet van zoet zoals je van elk ander luxeproduct geniet: met plezier en met mate.

Dat maakt dan weer dat suiker zonder extra smaak, zoals geraffineerde suiker, bij mij alvast alweer jaren uit het dieet geschrapt is. Wil ik toch eens iets superzoet, dan is de plaatselijke zoet-zure honing van de Maleisische superkleine bijtjes – die niet steken! – toch wel een lekkernij: is ook een beetje gegist, ahum… alcohol…

Elk land heeft zo zijn eigen niet geraffineerde zoetstof:

 • de in de paleo wereld befaamde kokossuiker (hier in Maleisië beter bekend als Gula Melaka of Gula Java),
 • Belgische Luikse perenstroop (welke je nu in de herfst ook zelf kan maken: reken een 3 kg aan appelen en peren die je zonder meer laat inkoken tot 400tal gram siroop)
 • Mexicaanse agavesiroop,
 • Canadese ahornsiroop…

Bij Mia rond de Middellandse zee, wordt het zelfgemaakte dadelstroop. Wat ze dan weer lekker verwerkt wanneer ze zelf ijs gaat maken zonder melk, zonder ei en zonder room. Je leest dat inderdaad goed 🙂 Aan de andere kant van de Middellandse zee gebruiken ze het dan weer om een melk-dessert met couscous – belboula van gerstgriesmeel – aan te zoeten: wat dan wel traditioneel, maar zeker niet paleo is.

Je zal dadelstroop verkiezen over fijngehakte dadels of andere fijngehakt droog fruit (zoals rozijnen), omdat wanneer je de pot stroop gemaakt hebt, je makkelijk je zoetstof uit de pot door je gerecht kan roeren, opnieuw zoals door Mia’s zelfgemaakt ijs recept, maar niets belet je om het snel in een saladedressing te verwerken: dadelstroop, zuur, olie, zout, mosterd in een potje, schudden en klaar is je nieuwe, “geheime” saladedressing.

Wie het als superfood wil gebruiken, weet dan dat het rijk is aan flink wat B vitamines, koper – had je de kleur herkend? – kalium, mangaan, magnesium, ijzer, fosfor, zink en calcium. Allerhande voedingsstoffen die via het raffineren uit geraffineerde suiker verdwenen is. Het blijft snoep, dus laat je niet vangen door het woord superfood.

Dadelstroop

5.0 from 1 reviews
Dadelstroop
 
Werk
Koken
Totaal
 
Makkelijk recept om snel lekkere dadelstroop te maken zodat je niet naar de Turk moet om te genieten van dit superfood: zeer lekker in ijs en op pannenkoeken.
Geschreven door:
Soort recept: Saus
Cuisine: Paleo
Ingrediënten
 • een stuk of 10 medjool dadels (zonder pit)
 • warm water om de dadels te laten weken
 • 300 ml water
 • 1½ theelepel citroensap
Bereiding
 1. Laat de dadels 30 minuten zacht worden in warm water.
 2. Giet de dadels af en meng ze met de 300 ml water en anderhalve theelepel citroensap in een blender, laat ongeveer 1 minuut op volle snelheid draaien en je dadelstroop is klaar!

 

Deel je Dit Recept met je Vriendinnen en Vrienden? !


Ontvang de Gratis Paleo Cursus + Recepten in Email

Op dit moment halen + 10.000 lezers zoals U elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis Paleo recepten. Wilt ook U op de hoogte blijven, vul dan hieronder je beste e-mail adres in:

Comments

 1. Avatar Jeltje De Wit-Toering says

  Heerlijk!!,

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*

Beoordeel dit recept: 5 Sterren is de Max➽: