Madeleines maken

Uiterst makkelijk paleo recept om lekkere madeleines te maken zodat je in een mum van tijd zal genieten van luchtige en gezonde tussendoortjes.

Deze madeleines zijn heel licht en lekker en moeten zeker niet onderdoen voor de traditionele madeleines, integendeel!

Voor wie ze niet zou kennen: madeleines zijn kleine cakejes die eruit zijn als een schelp, omdat ze gebakken worden in een typische, schelpvormige bakvorm. Je kan ze uiteraard even lekker bakken in muffinvormen, dus kan je meteen al aan de slag!

In klassieke madeleines recepten wordt gebruik gemaakt van fijngemalen noten (meestal amandelen) en het vet van het gebakje wordt gevonden door vooral wat extra eierdooiers toe te voegen. Noten en eieren: het is dan ook niet te verwonderen dat dit een ideaal paleo recept is!

Hoe eiwit stijfkloppen voor luchtig gebak

Belangrijk om weten is dat in dit gebak de luchtigheid het volledig moet hebben van het stijfgeklopte eiwit, dus hierover een extra woordje uitleg.

Eiwit stijfkloppen is inderdaad tot je de pot boven je hoofd kan houden zonder het gevaar dat je een nieuw kapsel op je hoofd krijgt! Maar ook hier heb je nog 2 mogelijkheden die Mia piekfijn uitlegt:

 1. het eiwit blijft in de klopper hangen: ideaal voor meringue. Voor het eiwit echt stijf opgeklopt is, wordt er suiker bijgevoegd. Dat helpt het proces versnellen en zodoende krijg je een soort van blinkend, in pieken opgeklopt eiwit, dat helemaal niet uit elkaar valt als je er een lepel insteekt. Het zo opgeklopte eiwit is vrij dik van structuur en je kan het in een vorm spuiten door middel van een spuitzak.
 2. het eiwit blijft niet in de klopper hangen: ideaal voor chocolademousse. Het opgeklopt eiwit is ook stevig van structuur maar niet zo stevig als hierboven, zodat je het eiwit makkelijk door je chocolade kan roeren.

De foto’s zijn getrokken op het terras bij Mia in Andalusië, want het weer was weer prachtig!:

Madeleines Recept

Madeleines recept

Les goûts et les couleurs ne se discutent pas 🙂 … Alhoewel kleuren en smaken verschillen: voor wie het zoeter wil, kan er 50 gram zoetstof bijgevoegd worden, maar het is helemaal niet nodig (suikerverslaving weet je wel!).

 • 3 biologische eiwitten
 • 1 eetlepel kokosmeel
 • 100 gram amandelmeel
 • 1 mespuntje Himalaya zout of Keltisch zeezout
 • anderhalve theelepel biologisch vanille-extract
 • 50 gram vet (naar keuze: olijfolie, kokosolie, gesmolten ghee: ghee wordt dan weer niet toegelaten in De Voedselzandloper)
 • idealiter: bakvorm voor madeleines, maar ik gebruikte gewoon muffinvormen.

Hoe lekker luchtige madeleines maken

Madeleines

 1. Hete lucht oven voorverwarmen op 180 graden.
 2. Klopt het eiwit zo stijf op (zoals meringue) dat het in de kloppers blijft hangen.
 3. Meng het kokosmeel, amandelmeel, zout, vanille-extract en vet goed mengen
 4. Voeg met een spatel het opgeklopt eiwit voorzichtig in bij de andere ingrediënten.
 5. Verdeel in (muffin)vormpjes en laat een 15 minuten bakken op 180 graden.

Paleo madeleinesDit lekkere madeleines recept wordt aangeboden door Mia uit Andalucia.

Wil ook jij genieten van Mia’s paleo gebak met prachtig weer, blauwe lucht en uitzicht op bergen, boek dan je volgende reisbestemming hier!

Deel je Dit Recept met je Vriendinnen en Vrienden? !


Ontvang de Gratis Paleo Cursus + Recepten in Email

Op dit moment halen + 10.000 lezers zoals U elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis Paleo recepten. Wilt ook U op de hoogte blijven, vul dan hieronder je beste e-mail adres in:

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*