Sodakristallen – Slapen in vanillelakens?

Slapen in vanillelakens? Goedkoop – zonder dat je in bulk moet sjouwen – wassen, ontvetten, water verzachten en ontgeuren met sodakristallen: 1 van de meest milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen.

Toen ik nog "op kot" zat, waren mijn assets om de wereld te veroveren behalve mijn charmes (kuch-kuch), mijn fiets die me overal bracht en een bijna altijd lege portemonnee. Ik leerde al snel dat ik veel geld kon sparen met in bulk te kopen, maar een Dixandoos waspoeder (ken je ze nog, die dingen zo groot en zwaar als een butaangas-fles) van meer dan 10kg achterop de fiets: niet echt veilig rijden.

Op een dag ging ik gratis eten bij een vriendin (kuch-kuch charmes)… en na het eten: afwassen (haar charmes dus om een gratis afwasser te vangen…). "Waar staat je zeep", vroeg ik na wat speurwerk? "Dat bakje met kristallen", was het antwoord: maar niet wachten tot het water gaat schuimen, gewoon in’t water doen en afwas starten. En ja hoor: ook zonder schuim een stralende afwas. Zij heeft zich later aangemeld bij Greenpeace. Ikzelf doe nog steeds boodschappen met de fiets en doe nog steeds de afwas met "haar" sodakristallen.

Sodakristallen kan je kopen in een plastiek zak van 1 kg bij bijvoorbeeld "den Delhaize": flink goedkoop en toch maar 1 kg per keer.

Sodakristallen

Wat doe je met sodakristallen

Heb je nog een oude oma of ken je een oude buurvrouw, vraag het hun dan. Trek wel even 5 tot 10 minuten uit, zet er gelijk een bakje koffie bij… want het blijkt dat oma er toentertijd wel degelijk alles mee kuiste: verbrande pannen, frietpot, koffie en theepotten, zilverwerk, ringen in vazen, glazen en ramen, ontgeuren van vaatdoeken tot zelfs verhalen over winterschoenen en ingegroeide teennagels en oja, ook nog de WC, wat toentertijd nog verweg ergens in de tuin te vinden was.

Soda een allesreiniger dus? Wel, bijna, want grootmoeder had geen wasmachine. En ga nu niet direct sodakristallen in de machine gooien: het klettert alsof je naar een oorlogsfilm zit te kijken met kogels die vliegen alom, en het wast niet echt perfect.

De oplossing is opnieuw je eigen goedkoop wasmiddel maken met slechts 3 ingrediënten: water, sodakristallen en Marseillezeep. Deze zeep is zoals het in’t Frans op de blok staat (Marseille ligt nu eenmaal in Frankrijk) : "extra pur 72% d’huile": een zeep op basis van olijfolie. Neen, je kan er niet mee koken, maar je kan het wel zonder probleem als tandzeep gebruiken. Een ideale vlekkenverwijderaar, vloerreiniger en gewoon ook goed, gezond en ruikt best lekker om zowel je handen, gezicht, haar als volledig lichaam te wassen.

Natuurlijke schoonmaakmiddelen zelf maken

Even makkelijk als soep koken, maar het eindresultaat is nu een vloeibaar wasmiddel (onmiddellijk 5 liter in 1 keer, gebruik er telkens 1 wasbol van per machine).

  • Breng 1 liter water aan de kook, rasp er 80 gram marseillezeep in (of 160 gram als je een dubbel geconcentreerd wasmiddel wil) en blijf roeren tot alle zeep oplost.
  • Vul aan met kokend water tot je 5 liter hebt. Roer er dan 80 gram sodakristallen door en je hebt 5 liter vloeibare zeep voor de witte was. Het lijkt niet op wat je van een wasproduct had verwacht, maar het wast wel degelijk proper! Voor de bonte was laat je de sodakristallen achterwege.

Om terug te komen op de zware 10 kg Dixandoos: met 1 kg marseillezeep en 1 kg sodakristallen maak je nu dus een 60 kg wasmiddel! Probeer dat maar eens met je fiets thuis te krijgen 🙂

Toch even melden als je toch een oma wasmachine hebt met aluminium, gebruik dan geen soda, want dat gaat (langzaam maar zeker) reageren met de aluminium.

Behalve goedkoop is dit wasmiddel ook veilig zonder gifstoffen: ideaal voor mensen en babies die al eens allergisch reageren op de kleding die ze dragen of het beddengoed waarin ze slapen.

Natuurlijk Huishouden

Bovenstaand recept is slechts 1 van de natuurlijke schoonmaakmiddelen die je kan maken met sodakristallen en marseillezeep.

Wil je al je schoonmaakmiddelen voor je huis, tuin, meubels, vloer, was en garage zelf maken zonder veel geld uit te geven?

Wist je dat je om vele reinigingsproducten zelf te maken met simpelweg azijn, citroensap, marseillezeep, wasnoten, etherische olie, en natuurlijk natriumbicarbonaat plus sodakristallen.

Het leuke van alles zelf te maken is dat je aan de producten je eigen favoriete geuren kan toevoegen: ikzelf slaap nu eenmaal het best in lakens die geuren naar vanille, en niets is makkelijker dan zowel etherische vanille-olie toe te voegen aan mijn vloeibaar wasmiddel van hierboven en enkele druppels toevoegen aan de zelfgemaakte
wasverzachter. Als de wasmachine draait, ruikt het alsof we koekjes staan te bakken 🙂

Wist je dat je zelf zeep kan maken van plantaardige wasnoten? Dat zijn boomvruchten en de "afval" kan je gewoon n de tuin gooien om de insecten op afstand te houden. Plantaardig: dus het breek volledig af en je hebt uiteindelijk noppes afval.

Welke natuurlijke huismiddelen gebruik jij? Laat het weten in een reactie onderaan!

Deel je Dit Recept met je Vriendinnen en Vrienden? !


Ontvang de Gratis Paleo Cursus + Recepten in Email

Op dit moment halen + 10.000 lezers zoals U elke week nieuwe inspiratie uit onze gratis Paleo recepten. Wilt ook U op de hoogte blijven, vul dan hieronder je beste e-mail adres in:

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*